Torsdag 9. august 2018
SKJOLD: Livvakter omringet Venezuelas president Nicolás Maduro da en drone med sprengstoff detonerte lørdag i nærheten av der Maduro holdt tale for soldater i forbindelse med Nasjonalgardens jubileum. FOTO: XINHUA/AP/NTB SCANPIX
Beskyldningene går i alle retninger etter droneangrepet i Venezuela lørdag:
Drone-anklagene hagler
ISCENESATT: Opposisjonslederen Julio Borges har blitt beskyldt av Nicolás Maduro for å stå bak angrepet. Borges mener det er iscenesatt av Maduro. FOTO: JEAN-FRANCOIS BADIAS, AP/NTB SCANPIX
ATTENTAT: President Nicolás Maduro har beskyldt Colombia, høyreekstreme i opposisjonen og bakmenn i USA for attentatforsøket. FOTO: FEDERICO PARRA, AFP/NTB SCANPIX
Benedicte Bull
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.

Venezuela

Da to droner med sprengstoffet C4 gikk i lufta i dobbelt forstand over Venezuelas president Nicolás Maduro på lørdag, utløste det en strøm av anklager.

«Høyreekstreme» i opposisjonen, bakmenn i Florida i USA og Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos har fått beskyldninger rettet mot seg av Maduro.

– Det er veldig vanskelig å fastslå hva som egentlig har skjedd, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og Latin-Amerika-kjenner.

Til å begynne med var det uklart om det hadde vært et angrep, men Bull mener bevisene nå virker overbevisende.

Fakta

Droneangrep:

• Under en tale av Venezuelas president Nicolás Maduro i Caracas lørdag ble to droner lastet med sprengstoffet C4 detonert.

• Maduro anklager Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos, høyreekstreme og bakmenn i USA for å stå bak.

• Opposisjonen mener angrepet er iscenesatt av Maduro selv.

Beskylder Colombia

I en tv-sendt tale kort tid etter angrepet beskyldte Maduro nabolandet Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos for attentatforsøket.

– Juan Manuel Santos er navnet bak dette angrepet. Den innledende etterforskningen peker mot Bogota, sa Maduro, ifølge Reuters.

Santos kvitterte direkte til Maduro på Twitter: «Ingen grunn til bekymring. På lørdag hadde jeg viktigere ting fore: dåpen av mitt barnebarn Celeste».

Bull forteller at Maduro bruker et velkjent fiendebilde når han beskylder Santos.

– Santos blir for Maduro en representant for høyrekreftene i Latin-Amerika, sammen med opposisjonen og «oligarkiet». Det er navnet han gir på en konspirasjon av rike venezuelanere, høyrekrefter og Miami-lobbyen, som er høyreorienterte latinamerikanere fra mange land, sier hun.

Bull mener det er høyst kritikkverdig at Maduro går ut med beskyldninger rett etter angrepet og uten bevis.

– Det er også underlig at han utpeker Santos, ettersom de mer høyreekstreme kreftene snarere er knyttet til hans erkefiende, tidligere president Álvaro Uribe, sier hun.

T-skjorter og politi

Det har heller ikke skortet på dem som villig innrømmer å ha tatt del i angrepet.

En gruppe som kaller seg Movimiento Nacional Soldados de Franelas («Den nasjonale bevegelsen soldater i T-skjorter») påtok seg ansvaret for angrepet kort tid etter hendelsen. De hevder å representere «militære og sivile patrioter» som er «lojale mot folket i Venezuela som søker å redde demokratiet fra en nasjon under diktatur», ifølge egen Twitter-konto.

I et intervju med Reuters hevder en tidligere politisjef i eksil i Colombia at han organiserte angrepet. Salvatore Lucchese hevder han samarbeidet med militante i Venezuela som er en del av en løst sammensatt bevegelse som kaller seg «Motstanden».

Slår ned på opposisjon

I dagene etter angrepet har anklagene rettet seg hovedsakelig mot opposisjonen internt i Venezuela. Ifølge statsadvokat i Venezuela Tarek William Saab veit etterforskere nå hvor dronene ble flydd fra, og to av pilotene skal være arrestert. I tillegg skal de vite hvem som lagde sprengstoffet og deres «internasjonale koplinger», ifølge CNN.

Flere arrestasjoner skal ha skjedd mandag, ifølge venezuelanske myndigheter. Tirsdag kveld ble opposisjonspolitikeren Juan Requesens og søsteren Rafaela Requesens arrestert, ifølge Reuters.

Opposisjonslederen Julio Borges, som er i eksil i Colombia, fikk tirsdag skylden for angrepet av Maduro. Borges på sin side mener angrepet er iscenesatt av Maduro selv.

– Verken landet eller verden tror på deg når det gjelder denne farsen av et angrep. Vi vet alle at det var satt i scene for å kunne forfølge og undertrykke de av oss som er motstandere av diktaturet ditt, var hans svar, ifølge NTB.

Svekket image

Bull mener det tyngste argumentet mot at angrepet er iscenesatt, er at det ikke satte Maduro i et særlig godt lys.

– Han, og nasjonalgarden som løp i alle retninger, fikk ikke akkurat imaget sitt styrket, sier hun.

Samtidig mener Bull at Maduro står sterkere enn på lenge, både i egen bevegelse og i forhold til opposisjonen. Hun ser ingen god grunn til at han skulle lage et fiktivt angrep.

– Opposisjonen akkurat nå, selv om det går opp og ned, er svak og splittet. Det betyr ikke at de ikke har penger og sterke støttespillere i utlandet. Det har Maduro rett i, og det er deres sterkeste kort.

Hun tar avstand fra Maduros ordbruk der ordene «høyreekstrem» og «opposisjon» henger uløselig sammen.

– Det er virkelig ikke tilfellet. Det er en del høyreekstreme krefter i opposisjonen, men det er også mange andre, sier hun.

axeln@klassekampen.no

Onsdag 22. august 2018
Uten forvarsel knuser byrådspartiene i Oslo planene for Bjarne Melgaards «dødshus». – Et brudd med vanlige ­demokratiske prosesser, mener Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta.
Onsdag 22. august 2018
VOLD: Regjeringen raserer Norges omdømme som fredsnasjon når de ikke tør å kritisere Israel for vold mot nordmenn, mener AUF-leder Mani Husseini.
Onsdag 22. august 2018
HÅVER INN: Norge har begynt å ta for seg mer av silda i Nord-Atlanteren uten avtale med våre naboland. KrF-politiker frykter overfiske.
Onsdag 22. august 2018
• Joakim Møllersen, redaktør for nettstedet Radikal Portal, hevder i et innlegg at Klassekampen har gitt «fødselshjelp» til «det rasistiske ytre høyre». Intet mindre. Foranledningen til kraftsalven er et møte vi arrangerte under Arendalsuka,...
Tirsdag 21. august 2018
BANKEROTT: Den greske økonomien er stabilisert på et langt lavere nivå enn før finanskrisa. EU mener at rednings­pakkene har vært en suksess, tross s­kyhøy arbeidsledighet.
Tirsdag 21. august 2018
I dag er det 50 år siden sovjetiske stridsvogner knuste Praha-våren og håpet om en sosialisme med menneskelig ansikt. Etter invasjonen var det klart at land i den sovjetiske sfæren ikke kunne reformeres. Praha-våren...
Tirsdag 21. august 2018
Det hjelper ikke at ekspertene hyller Tangen-samlingen: Motstanderne ber Stortinget sette ned foten for kunst­siloen i Kristiansand.
Tirsdag 21. august 2018
NORD: Striden om Troms og Finnmark må ikkje få stoppe heile fylkesreforma, meiner fylkes­ordførarar landet rundt. I går var det mye forvirring rundt samanslåinga av fylka i nord.
Mandag 20. august 2018
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.
Mandag 20. august 2018
BLØFF: I en ny forskningsartikkel viser Sindre Farstad at det ikke stemmer at de yrkesaktive må forsørge stadig flere uten jobb. Professor kaller forestillingen om eldrebølge en bløff.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk