Torsdag 9. august 2018
SKJOLD: Livvakter omringet Venezuelas president Nicolás Maduro da en drone med sprengstoff detonerte lørdag i nærheten av der Maduro holdt tale for soldater i forbindelse med Nasjonalgardens jubileum. FOTO: XINHUA/AP/NTB SCANPIX
Beskyldningene går i alle retninger etter droneangrepet i Venezuela lørdag:
Drone-anklagene hagler
ISCENESATT: Opposisjonslederen Julio Borges har blitt beskyldt av Nicolás Maduro for å stå bak angrepet. Borges mener det er iscenesatt av Maduro. FOTO: JEAN-FRANCOIS BADIAS, AP/NTB SCANPIX
ATTENTAT: President Nicolás Maduro har beskyldt Colombia, høyreekstreme i opposisjonen og bakmenn i USA for attentatforsøket. FOTO: FEDERICO PARRA, AFP/NTB SCANPIX
Benedicte Bull
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.

Venezuela

Da to droner med sprengstoffet C4 gikk i lufta i dobbelt forstand over Venezuelas president Nicolás Maduro på lørdag, utløste det en strøm av anklager.

«Høyreekstreme» i opposisjonen, bakmenn i Florida i USA og Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos har fått beskyldninger rettet mot seg av Maduro.

– Det er veldig vanskelig å fastslå hva som egentlig har skjedd, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og Latin-Amerika-kjenner.

Til å begynne med var det uklart om det hadde vært et angrep, men Bull mener bevisene nå virker overbevisende.

Fakta

Droneangrep:

• Under en tale av Venezuelas president Nicolás Maduro i Caracas lørdag ble to droner lastet med sprengstoffet C4 detonert.

• Maduro anklager Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos, høyreekstreme og bakmenn i USA for å stå bak.

• Opposisjonen mener angrepet er iscenesatt av Maduro selv.

Beskylder Colombia

I en tv-sendt tale kort tid etter angrepet beskyldte Maduro nabolandet Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos for attentatforsøket.

– Juan Manuel Santos er navnet bak dette angrepet. Den innledende etterforskningen peker mot Bogota, sa Maduro, ifølge Reuters.

Santos kvitterte direkte til Maduro på Twitter: «Ingen grunn til bekymring. På lørdag hadde jeg viktigere ting fore: dåpen av mitt barnebarn Celeste».

Bull forteller at Maduro bruker et velkjent fiendebilde når han beskylder Santos.

– Santos blir for Maduro en representant for høyrekreftene i Latin-Amerika, sammen med opposisjonen og «oligarkiet». Det er navnet han gir på en konspirasjon av rike venezuelanere, høyrekrefter og Miami-lobbyen, som er høyreorienterte latinamerikanere fra mange land, sier hun.

Bull mener det er høyst kritikkverdig at Maduro går ut med beskyldninger rett etter angrepet og uten bevis.

– Det er også underlig at han utpeker Santos, ettersom de mer høyreekstreme kreftene snarere er knyttet til hans erkefiende, tidligere president Álvaro Uribe, sier hun.

T-skjorter og politi

Det har heller ikke skortet på dem som villig innrømmer å ha tatt del i angrepet.

En gruppe som kaller seg Movimiento Nacional Soldados de Franelas («Den nasjonale bevegelsen soldater i T-skjorter») påtok seg ansvaret for angrepet kort tid etter hendelsen. De hevder å representere «militære og sivile patrioter» som er «lojale mot folket i Venezuela som søker å redde demokratiet fra en nasjon under diktatur», ifølge egen Twitter-konto.

I et intervju med Reuters hevder en tidligere politisjef i eksil i Colombia at han organiserte angrepet. Salvatore Lucchese hevder han samarbeidet med militante i Venezuela som er en del av en løst sammensatt bevegelse som kaller seg «Motstanden».

Slår ned på opposisjon

I dagene etter angrepet har anklagene rettet seg hovedsakelig mot opposisjonen internt i Venezuela. Ifølge statsadvokat i Venezuela Tarek William Saab veit etterforskere nå hvor dronene ble flydd fra, og to av pilotene skal være arrestert. I tillegg skal de vite hvem som lagde sprengstoffet og deres «internasjonale koplinger», ifølge CNN.

Flere arrestasjoner skal ha skjedd mandag, ifølge venezuelanske myndigheter. Tirsdag kveld ble opposisjonspolitikeren Juan Requesens og søsteren Rafaela Requesens arrestert, ifølge Reuters.

Opposisjonslederen Julio Borges, som er i eksil i Colombia, fikk tirsdag skylden for angrepet av Maduro. Borges på sin side mener angrepet er iscenesatt av Maduro selv.

– Verken landet eller verden tror på deg når det gjelder denne farsen av et angrep. Vi vet alle at det var satt i scene for å kunne forfølge og undertrykke de av oss som er motstandere av diktaturet ditt, var hans svar, ifølge NTB.

Svekket image

Bull mener det tyngste argumentet mot at angrepet er iscenesatt, er at det ikke satte Maduro i et særlig godt lys.

– Han, og nasjonalgarden som løp i alle retninger, fikk ikke akkurat imaget sitt styrket, sier hun.

Samtidig mener Bull at Maduro står sterkere enn på lenge, både i egen bevegelse og i forhold til opposisjonen. Hun ser ingen god grunn til at han skulle lage et fiktivt angrep.

– Opposisjonen akkurat nå, selv om det går opp og ned, er svak og splittet. Det betyr ikke at de ikke har penger og sterke støttespillere i utlandet. Det har Maduro rett i, og det er deres sterkeste kort.

Hun tar avstand fra Maduros ordbruk der ordene «høyreekstrem» og «opposisjon» henger uløselig sammen.

– Det er virkelig ikke tilfellet. Det er en del høyreekstreme krefter i opposisjonen, men det er også mange andre, sier hun.

axeln@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Lørdag 20. oktober 2018
• Denne uka avholdes økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Der møtes økonomer, politikere og helt vanlige siddiser for å drøfte små og store økonomiske spørsmål. Et gjennomgangstema på flere arrangementer er det økonomiske...
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Lørdag 20. oktober 2018
Adjø: Didier Eribon forlot arbeiderklassen, sammen med fransk venstreside.
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Fredag 19. oktober 2018
• Onsdag ble det klart at det britiske selskapet Go-Ahead har slått NSB og svenske SJ i konkurransen om å få kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Det er i tråd med den blåblå regjeringens plan for norsk togtrafikk, hvor den...
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
KronikkFor to år siden var jeg i Irak i forbindelse med innspilling av dokumentarfilmen «The Future of Iraq». Jeg intervjuet barn om deres erfaringer og syn på krig. Målet med...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk