Krisa de ønsker seg

I landets største aviser har kommentatorer de siste ukene fortalt at SV står i «en slags krise», for å låne beskrivelsen til én av dem, Andreas Slettholm i Aftenposten. Tilføyelsen «en slags» må til, for målingene viser et helt annet bilde: Partiet ligger i dag jevnt på ti prosent oppslutning, ifølge Pollofpolls – en markant oppgang fra de siste valgene. Så gode tall har ikke partiet sett på 20 år. De gode tallene til tross er det altså problemene kommentatorene nå fokuserer på. Aftenpostens Kjetil B. Alstadheim oppsummerer Kirsti Bergstøs korte tid ved roret slik: «Hun har så langt ikke klart å bli en leder for hele partiet. Hun sitter fast i dogmer i stedet for å utvikle politikk som forholder seg til virkeligheten slik den er. Og arbeidsuhellene er flere.»

Den utløsende årsaken til kommentatorenes krisebudskap er at finanspolitisk leder i SV Kari Elisabeth Kaski ikke stiller til neste stortingsvalg. Det er et tap for partiet. Kaski har markert seg i økonomiske saker, hvor hun har argumentert for formuesskatt og kritisert rentepolitikken, ofte i tospann med LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Hun har fått store gjennomslag i statsbudsjettene for klimaomstilling og fordeling. Dessuten har hun blitt en synlig person i politiske saker i Groruddalen på Oslo øst, hvor hun også bor. Resultatet var at SV gikk fram i alle bydeler i området, mens Ap gitt tilbake. Kaski er mer enn en yndling hos hovedstadens kommentatorkorps. Hun er drivende dyktig politiker med brei appell, som har markert SV i langt flere saker enn klima.

For SV haddedet vært en klar fordel om Kaski fortsatte. At hun gir seg betyr likevel ikke at partiet rakner, og det er all grunn til å ta Oslo-avisenes krisebeskrivelser med en god porsjon salt. Kirsti Bergstø må nok likevel venne seg til stempelet som dogmatisk og uproff. Det er kommentatorene som spådde problemer for partiet da hun tok over som leder i fjor, som nå vifter med krisekortet. Fordelen i den politiske journalistikken er at tviholder du på en krisefortelling lenge nok, får du på et eller annet tidspunkt rett. Enn så lenge ser det likevel ut til at SV-velgerne liker det partiet gjør, selv om hovedstadspressa betakker seg.