Avled­nings­ma­nøvre?

Samme dag som FNs internasjonale domstol ICJ beordret Israel om å ta umiddelbare grep for å unngå et folkemord på Gazastripa, kom Israel med alvorlige beskyldninger mot flere ansatte i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, Unrwa. Israelske myndigheter hevdet at tolv av Unrwas 13.000 ansatte på Gazastripa var involvert i Hamas-angrepet 7. oktober. Rundt 1140 mennesker ble drept i angrepet, mens over 200 andre ble tatt som gisler. Som følge av anklagene stanset en rekke land pengestøtta til Unrwa, til tross for enorme behov for nødhjelp på Gaza­stripa. FN satte raskt ned en gruppe for å sikre at Unrwas ansatte jobber i tråd med organisasjonens prinsipp om nøytralitet. Tre skandinaviske forskningsinstitutter ble hyret inn for å undersøke Israels anklager, blant dem norske Chr. Michelsens institutt i Bergen.

Den britiske avisa The Guardian fikk i går tilgang på granskingen, som har vært ledet av Frankrikes tidligere utenriksminister Cathrine Colonna. Den viser at Israel ikke har lagt fram beviser for at ansatte i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger er medlemmer av militante grupper. Rapporten inneholder flere forslag til tiltak Unrwa kan gjennomføre for å sikre nøytralitet, men slår også fast at FN-organet allerede har bedre prosedyrer for formålet enn de fleste andre hjelpeorganisasjoner. Rapporten understreker også at Unrwa er «helt uerstattelig og uunnværlig» og «en humanitær redningslinje», ifølge en gjengivelse på NTB. Ifølge The Guardian har rapporten også undersøkt skolebøkene Unrwa bruker i de okkuperte områdene, som Israel hevder er antisemittiske. Den fant lite grunnlag for slike anklager.

Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at Israel ikke framlegger bevis for sine svært alvorlige anklager. De fikk umiddelbare konsekvenser for nødhjelpsarbeidet. I tillegg til at pengestøtta ble stanset av flere bidragsland, nektet Israel også å slippe fram Unrwas matkolonner. Kommer det ikke ytterligere bevis fra Israel, er det vanskelig å se anklagene som annet enn en avledningsmanøvre fra ICJs gransking av folkemord.