Torsdag 17. mai 2018
Trump til Kim: Legg ned atomprogrammet eller bli kastet fra makten
President Donald Trump sier at Nord-Koreas leder Kim Jong-un får beholde makten dersom han legger med atomvåpnene. Hvis ikke kan Kim bli fjernet, advarer Trump.
Publisert: 17 Mai 22:55
President Donald Trump sier at Nord-Koreas leder Kim Jong-un får beholde makten dersom han legger med atomvåpnene. Hvis ikke kan Kim bli fjernet, advarer Trump.
Den amerikanske presidenten avviser i et forsøk på å berolige Nord-Koreas bekymringer at den såkalte Libya-modellen for atomnedrustning vil gjelde for Nord-Korea.
Referansen til Libya, som blant annet har kommet fra Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton, har blitt betegnet som uheldig av flere eksperter. Libyas daværende leder Muammar Gaddafi overrasket en hel verden da han i 2003 kunngjorde at landet ville gi avkall på hele sitt program for masseødeleggelsesvåpen. Han inviterte også internasjonale inspektører til å sjekke at landet holdt løftet sitt.
Utspillet ble ansett som et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen. Men i 2011 ble Gaddafi styrtet og drept i forbindelse med at Norge og andre NATO-land bombet Libya. Noe slikt vil ikke skje med Kim, så lenge det kommende toppmøtet blir gjennomført og resulterer i at Kim legger ned atomvåpnene, lover Trump.

Gulrot og pisk– Kim vil få veldig sterk beskyttelse. Han kommer til å bli værende i sitt land og få drive sitt land. Hans land vil bli svært rikt, sa Trump.
Trump advarte samtidig om at hvis Nord-Korea ikke inngår avtale om atomnedrustning, så kan det skape uante konsekvenser for Kim. Trump viste til det som skjedde med Gaddafi og sa:
– Den modellen vil finne sted hvis vi ikke får i stand til en avtale.
– Den libyske modellen er ikke en modell vi har hatt i tankene i det hele tatt når det gjelder Nord-Korea. I Libya ødela vi landet. Det fantes ingen avtale om å beholde Gaddafi. Vi gikk inn for å slå ham, sa Trump.
Presidenten sa at han «er villig til å gjøre mye» for å garantere for Kims sikkerhet.
– Den modellen kan finne sted hvis vi ikke oppnår en avtale, mest sannsynlig. Men hvis vi får i stand en avtale, tror jeg at Kim Jong-un vil bli svært, svært lykkelig, sa Trump.
Uttalelsene fra den amerikanske presidenten kom mens han tok imot NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus torsdag.

Usikkerhet rundt toppmøtetUnder seansen kommenterte Trump også meldingene om at Nord-Korea skal ha truet med å avlyse det planlagte toppmøtet mellom han og Kim 12. juni.
Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skal en av grunnene være sterk misnøye med at USA og Sør-Korea nå holder den store militærøvelsen «Max Thunder» sammen.
Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye Gwan har også utelukket ensidig atomnedrustning og sagt USA også må ruste ned.
Det amerikanske forsvarsdepartementet svarte torsdag at USA ikke har noen planer om å nedskalere de felles militærøvelsene med Sør-Korea.
Tidligere samme dag uttalte Sør-Korea at landet vil kommunisere tett med både USA og Nord-Korea for å få i stand et vellykket møte mellom Trump og Kim.

– Neste trinnTrump mener også at møtet vil gå sin gang.
– Ingenting har endret seg når det gjelder Nord-Korea, etter hva vi kjenner til. Vi har ikke hørt noe, sa Trump.
– Jeg tror vi sannsynligvis vil ha et veldig vellykket møte, men vi har ikke hørt noe. Vi leser bare ting sånn som dere, og vi har hørt diverse fra Sør-Korea, sa han videre.
Presidenten kom også med en kryptisk uttalelse om hva som vil skje dersom møtet ikke finner sted.
– Vi får se hva som skjer, hvis møtet finner sted, så finner det sted. Hvis ikke, så går vi videre til neste trinn, sa Trump.
(©NTB)
Mandag 20. august 2018
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.
Mandag 20. august 2018
BLØFF: I en ny forskningsartikkel viser Sindre Farstad at det ikke stemmer at de yrkesaktive må forsørge stadig flere uten jobb. Professor kaller forestillingen om eldrebølge en bløff.
Mandag 20. august 2018
• Det pågår nå en kampanje for å få Norge inn i FNs mektigste organ, Sikkerhetsrådet. Rådet har 15 medlemmer, hvorav fem er faste: USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike. De er ikke på valg og kan nedlegge veto mot forslag de er...
Mandag 20. august 2018
Nicolai Tangens modernistiske kunstsamling er bredt anerkjent blant eksperter. Men flere stiller spørsmål ved om den kan trekke 150.000 besøkende til Kunstsiloen i Kristiansand.
Lørdag 18. august 2018
Undersida: Med eit både poetisk og essayistisk uttrykk er Anne Helene Guddal blant dei sterkaste stemmene i den unge litteraturen.
Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Lørdag 18. august 2018
• En hel verden jublet da atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen, som trådte i kraft i januar 2016, ga internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i...
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Lørdag 18. august 2018
Månedens poet«ANNA ALVER»Vinneren av Diktkammerets kåring av årets sommerpoet. Poeten ønsker å være anonym.– Gratulerer med å være Diktkammerets...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk