Torsdag 26. april 2018
Lederne for Nord- og Sør-Korea skal drøfte atomvåpen og plante tre for fred
Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har en historisk mulighet for forsoning når de møtes for første gang.
Publisert: 26 April 23:54
Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har en historisk mulighet for forsoning når de møtes for første gang.
Formelt sett er landene fortsatt i krig, siden det aldri ble undertegnet noen fredsavtale etter Korea-krigen på 1950-tallet.
Etter at Nord-Korea utviklet kjernefysiske sprengladninger, har den fastfryste konflikten utløst frykt for atomkrig mellom Nord-Korea og Sør-Koreas allierte USA.
Men de siste månedene er forholdet mellom landene blitt bedre. Fredag morgen lokal tid vil diktatoren Kim Jong-un krysse delelinjen til Sør-Korea, hvor han blir tatt imot av president Moon Jae-in.

Kim og TrumpKim blir den første nordkoreanske lederen som setter sine ben i nabolandet siden Korea-krigen tok slutt i 1953.
I den såkalte demilitariserte sonen – som omgir verdens tyngst bevoktede grense – vil sørkoreanske æresvakter eskortere Kim og Moon til grenselandsbyen Panmunjom. Her blir det holdt en velkomstseremoni.
Samtalene mellom de to lederne vil deretter begynne i det såkalte Fredshuset. Både nordkoreanske atomvåpen og en permanent fredsavtale mellom landene skal diskuteres.
Toppmøtet vil legge grunnlaget for det planlagte senere toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump. Men samtalene mellom de to koreanske lederne kan vise seg å bli viktigere.
– Det er møtet mellom Moon og Kim som vil avgjøre om en avtale mellom Kim og Trump kommer til å overleve, har historiker Stein Tønnesson framholdt overfor NTB.

Søsteren deltarSamtalene mellom Kim og Moon vil bli holdt ved et bord som er nøyaktig 2.018 millimeter bredt – for å symbolisere året møtet holdes.
I Kims delegasjon er også hans søster Kim Yo-jong, som var til stede under vinter-OL i Sør-Korea i februar.
Etter den første runden med samtaler reiser nordkoreanerne etter planen tilbake over delelinjen for å spise lunsj. Senere skal Kim og Moon plante et tre som symboliserer fred og velstand.
Deretter er det klart for en ny runde med diskusjoner, før det er meningen at de to lederne skal undertegne en avtale og komme med en felles uttalelse.
Til slutt skal de spise middag sammen, og menyen er allerede blitt offentliggjort. De vil blant annet få servert en potetrett som skal minne diktatoren Kim Jong-un på tiden da han gikk på skole i Sveits.
(©NTB)
Lørdag 26. mai 2018
EU-domstolen slår fast at alle EU- og EØS-land står fritt til å skattlegge Netflix og andre strømmeselskaper. I Norge kan en strømme­avgift gi nærmere 100 millioner kroner årlig.
Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Lørdag 26. mai 2018
VIL PRIORITERE: Regjeringa har fått sterk kritikk frå opposisjonen for å ikkje følgje opp forsvarsforliket. No tek også Frp på Stortinget skytset fram.
Lørdag 26. mai 2018
• Neste uke er det 40 år siden loven om selvbestemt abort ble vedtatt i Stortinget. Loven var en oppdatering av tidligere lover om svangerskapsavbrudd, som krevde behandling i nemnd. Den nye loven sikret at kvinner selv fikk råderett over...
Lørdag 26. mai 2018
Tilpasning: Juli Zeh trekker opp et stort moralsk og politisk lerret, men romanen går ikke dypt nok inn i hovedpersonens psykologi.
Fredag 25. mai 2018
SAMME SKOLE: 21-åringen som er siktet for drapsforsøk på en 18-åring på Holmlia har hatt et opphold på koranskole i Somalia. Ifølge politiet var offeret elev på den samme skolen.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Fredag 25. mai 2018
Kulturpolitikerne liker dårlig at ­Cappelen Damms salgskanaler har en overvekt av titler fra eget forlag.
Fredag 25. mai 2018
• Den pensjonerte russiske etterretningsoffiseren Sergej Skripal ble 4. mars i år funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England sammen med sin 33 år gamle datter Julia. Begge er nå utskrevet fra sykehus. Skripal ble i 2006 dømt til 13...
Torsdag 24. mai 2018
SINNE: Alta Frp krever gransking, og fylkeslederen i Finnmark Frp mener helseminister Bent Høie må gå etter luft­ambulansekrisa.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk