Torsdag 26. april 2018
Lederne for Nord- og Sør-Korea skal drøfte atomvåpen og plante tre for fred
Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har en historisk mulighet for forsoning når de møtes for første gang.
Publisert: 26 April 23:54
Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har en historisk mulighet for forsoning når de møtes for første gang.
Formelt sett er landene fortsatt i krig, siden det aldri ble undertegnet noen fredsavtale etter Korea-krigen på 1950-tallet.
Etter at Nord-Korea utviklet kjernefysiske sprengladninger, har den fastfryste konflikten utløst frykt for atomkrig mellom Nord-Korea og Sør-Koreas allierte USA.
Men de siste månedene er forholdet mellom landene blitt bedre. Fredag morgen lokal tid vil diktatoren Kim Jong-un krysse delelinjen til Sør-Korea, hvor han blir tatt imot av president Moon Jae-in.

Kim og TrumpKim blir den første nordkoreanske lederen som setter sine ben i nabolandet siden Korea-krigen tok slutt i 1953.
I den såkalte demilitariserte sonen – som omgir verdens tyngst bevoktede grense – vil sørkoreanske æresvakter eskortere Kim og Moon til grenselandsbyen Panmunjom. Her blir det holdt en velkomstseremoni.
Samtalene mellom de to lederne vil deretter begynne i det såkalte Fredshuset. Både nordkoreanske atomvåpen og en permanent fredsavtale mellom landene skal diskuteres.
Toppmøtet vil legge grunnlaget for det planlagte senere toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump. Men samtalene mellom de to koreanske lederne kan vise seg å bli viktigere.
– Det er møtet mellom Moon og Kim som vil avgjøre om en avtale mellom Kim og Trump kommer til å overleve, har historiker Stein Tønnesson framholdt overfor NTB.

Søsteren deltarSamtalene mellom Kim og Moon vil bli holdt ved et bord som er nøyaktig 2.018 millimeter bredt – for å symbolisere året møtet holdes.
I Kims delegasjon er også hans søster Kim Yo-jong, som var til stede under vinter-OL i Sør-Korea i februar.
Etter den første runden med samtaler reiser nordkoreanerne etter planen tilbake over delelinjen for å spise lunsj. Senere skal Kim og Moon plante et tre som symboliserer fred og velstand.
Deretter er det klart for en ny runde med diskusjoner, før det er meningen at de to lederne skal undertegne en avtale og komme med en felles uttalelse.
Til slutt skal de spise middag sammen, og menyen er allerede blitt offentliggjort. De vil blant annet få servert en potetrett som skal minne diktatoren Kim Jong-un på tiden da han gikk på skole i Sveits.
(©NTB)
Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Lørdag 18. august 2018
• En hel verden jublet da atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen, som trådte i kraft i januar 2016, ga internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i...
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Lørdag 18. august 2018
Månedens poet«ANNA ALVER»Vinneren av Diktkammerets kåring av årets sommerpoet. Poeten ønsker å være anonym.– Gratulerer med å være Diktkammerets...
Lørdag 18. august 2018
Undersida: Med eit både poetisk og essayistisk uttrykk er Anne Helene Guddal blant dei sterkaste stemmene i den unge litteraturen.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Fredag 17. august 2018
• Det er mange som bekymrer seg for demokratiets framtid om dagen. Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen drøftet nylig i Aftenposten det han mener er tre store utfordringer for demokratiet. Næringsministeren lister opp den økonomiske suksessen...
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk