Torsdag 8. mars 2018
Trump lover «rettferdige» tollsatser
President Donald Trump bekrefter at USA vil innføre 10 til 25 prosents importtoll på aluminium og stål, men Australia, Mexico og Canada kan bli spart. 
Publisert: 08 Mars 18:20
President Donald Trump bekrefter at USA vil innføre 10 til 25 prosents importtoll på aluminium og stål, men Australia, Mexico og Canada kan bli spart. 
– Vi kommer til å være veldig rettferdig, vi kommer til å bli veldig fleksibel, sa Trump i et møte med sin regjering torsdag.
Senere samme dag har han invitert til en seremoni i Det hvite hus der tiltaket skal undertegnes.
– Vi kommer til å beskytte den amerikanske arbeideren, slik jeg lovte under min valgkamp, sier Trump.
Presidenten gjentok at Mexico og Canada kan bli unntatt tollen hvis forhandlingene om en ny NAFTA-avtale går bra. Også Australia kan slippe unna.
– Vi har et veldig nært forhold til Australia, vi har et handelsoverskudd med Australia, et flott land, en langsiktig partner, sier Trump og tilføyer:
– Vi kommer til å gjøre noen greier med dem og vi kommer til å gjøre noen greier med noen andre land.
Planen er å innføre en tollsats på 25 prosent på utenlandsk stål og 10 prosent på aluminium, gjentok han.
Presidentens handelsrådgiver Peter Navarro har uttalt at tollsatsene kan tre i kraft i løpet av 15 til 30 dager. Men kilder i Det hvite hus sier at detaljene i Trumps plan fortsatt ikke er på plass, og det er uklart når tollregimet skal tre i kraft.
EU har reagert kraftig på forslaget og gjort det klart at de er klar til å starte en handelskrig dersom USA gjør alvor av truslene.
(©NTB)
Lørdag 24. mars 2018
• I gårsdagens Klassekampen, i en artikkel av Tonny Vorm om den amerikanske forfatteren Sinclair Lewis (1885–1951), ble vi minnet om at det ikke bare er i dag den politiske situasjonen har vært komplisert. Vorm skriver om Lewis’ roman «Det...
Lørdag 24. mars 2018
ETTERTANKE: LO-rådgiver Jonas Bals angriper sin tidligere sjef for hånd­teringen av Acer-saken. Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier saken er mer opp­rivende for partiet enn EU-striden.
Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Lørdag 24. mars 2018
Kraft: Hvordan former vold og frykt mennesker og samfunn?
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Fredag 23. mars 2018
• EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere har havnet på avveie. The New York Times og The Observer har avdekket at kommunikasjonsbyrået Cambridge...
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk