Søndag 14. januar 2018
Historisk sak om retten til Finnmark i Høyesterett
I to uker skal alle dommere i Høyesterett vurdere om lokalbefolkning i Nesseby har rett til å bestemme over utmarksressursene der. Saken kan få stor betydning.
Publisert: 14 Januar 10:00
I to uker skal alle dommere i Høyesterett vurdere om lokalbefolkning i Nesseby har rett til å bestemme over utmarksressursene der. Saken kan få stor betydning.
I dag er det Finnmarkseiendommen (FeFo) som eier og forvalter utmarksressursene i det meste av Finnmark, men flere steder ønsker lokalbefolkning selv å bestemme over fiske, jakt, bærplukking og hogst.
Spørsmålet i saken som skal opp i Høyesterett fra onsdag, er hvem som har rett til å styre og forvalte et område på 470 kvadratkilometer, fra Meskelva i vest til grensen mellom Nesseby og Vadsø i øst. Utfallet av saken kan skape presedens for andre områder i Finnmark, potensielt et område nesten 100 ganger større, 46.000 kvadratkilometer, et ressursrikt areal større enn Danmark.
– Politisk er dette en viktig sak. Får et bygdelag tilkjent forvaltningsrett for utmark, er det en erkjennelse og aksept av at folk der har rettigheter, at det de har forvaltet i århundrer, er deres rett, akkurat som i sør der det selges jaktkort og fiskekort, og lokale myndigheter forvalter sine områder, sier professor i kulturvitenskap Ivar Bjørklund ved Norges arktiske universitet (UiT) til NTB.

SakenBakgrunn for saken er at Nesseby bygdelag ønsker eksklusive rettigheter til å forvalte bruk av lokale områder, et krav de fremmet for Finnmarkskommisjonen.
I 2013 konkluderte kommisjonen med at lokalbefolkningen har selvstendige, men ikke eksklusive, bruksretter til tvisteområdet. Nesseby bygdelag tok saken til Utmarksdomstolen, og 23. januar 2017 fikk lokalbefolkningen medhold i at den alene har rett til å styre og forvalte ressursene. FeFo anket dommen til Høyesterett.
– Vi har ingen egeninteresser i dette, men dette er en sak som potensielt kan det få veldig store konsekvenser for hele Finnmark. En avgjørelse fra Høyesterett vil ha stor legitimitet, uansett utfall. Det er derfor en viktig sak og ikke uten grunn at Høyesterett velger å behandle den i plenum. Den får stor betydning for framtiden og hvordan andre saker skal behandles, sier FeFo-leder Jan Olli, som understreker at de vil forholde seg til dommen, uansett hva den måtte bli.

AnerkjennelseHøyesterett i plenum starter onsdag, og det er satt av sju dager til saken. I tillegg vil dagene før brukes til forberedelser. Etter sju rettsdager skal de 19 dommerne diskutere seg fram til rett avgjørelse i saken.
– Vi ønsker å få anerkjent at lokalbefolkningas kollektive bruksrettigheter til utmarksressurser også betyr rett til a° styre og forvalte disse utmarksressursene. Noe annet er som å gi en person bruksrett til et hus, men ikke mulighet til å møblere eller bruke rommene som han vil, sier leder i Nesseby bygdelag, Gunn-Britt Retter.
– Hvis FeFo får gjennomslag, så fortsetter forvaltninga som før. Får vi gjennomslag for vårt syn, venter en prosess der en etablerer en forvaltning der alle brukergruppene i området er delaktige. Finnmarkseiendommen vil fortsatt stå som grunneier, sier Retter.


(©NTB)
Fredag 19. januar 2018
VED VEIS ENDE
Fredag 19. januar 2018
FRONTER: USA akter å bli i Syria på ubestemt tid som en «motvekt» til regimet til Bashar al-Assad.
Fredag 19. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonalgalleriet. Nå mener kunsteksperter at Nasjonalmuseet må gjenoppta dialogen med Stein Erik Hagen om Canica-samlingen.
Fredag 19. januar 2018
UENIG OM JUSSEN: Per Andreas Bjørgan mener det er uheldig å gjøre dyptgripende endringer av offentlig sektor på grunn av svært teoretisk forståelse av EU-retten.
Fredag 19. januar 2018
• Internettrevolusjonen har grunnleggende endret kommunikasjonsformene de siste tiårene. Joshua A.T. Fairfield, som nylig har gitt ut boka «Owned: Property, Privacy and New Digital Serfdom», spør om den digitale økonomien sender oss tilbake...
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk