Fredag 22. september 2017
Nord-Korea truer med å teste ny hydrogenbombe – i Stillehavet
Etter at Nord-Koreas Kim Jong-un kalte USAs president Donald Trump sinnsforvirret, svarer utenriksminister Ri Yong-ho med å true med en atomtest i Stillehavet.  
Publisert: 22 September 07:49
Etter at Nord-Koreas Kim Jong-un kalte USAs president Donald Trump sinnsforvirret, svarer utenriksminister Ri Yong-ho med å true med en atomtest i Stillehavet.  
Nord-Koreas eneste politiske representant på FNs hovedforsamling i New York besvarte noen korte spørsmål fra pressen på sidelinjene natt til torsdag.
–Jeg tror det kan bli en ny test av hydrogenbombe på et nivå vi ikke har sett så langt, kanskje over Stillehavet, sier den nordkoreanske utenriksministeren.
–Men det er opp til lederen vår, så jeg vet ikke helt sikkert, sa han videre.
Like før hadde leder Kim Jong-un kommet med uvanlig konkrete personangrep mot USA-president Donald Trump, som de siste dagene har omtalt den nordkoreanske lederen som «rakettmannen» og truet med å «totalt tilintetgjøre Nord-Korea».

– Uegnet til å styre– Trump fornærmet meg og mitt land foran hele verden, og kom med den voldsomste krigserklæringen i historien, sier Kim ifølge, det statlige nyhetsbyrået KCNA.
Videre sier han at den amerikanske lederen vil «betale dyrt» for truslene sine, som han betegner som «uhøflig vrøvl man aldri har sett maken til før».
–Han er uegnet til å styre et land, han er helt klart en kjeltring og en gangster som liker å leke med ild, og ikke en politiker, sier Kim, og legger til:
–Jeg skal helt sikkert og definitivt temme den sinnsforvirrede senile amerikanske gamlingen med ild, sier han videre.

Frykter atombombe over JapanJapanske tjenestemenn sier de frykter at Nord-Korea skal sende et missil utstyrt med atomvåpen over landet, dersom de skal teste en hydrogenbombe i Stillehavet.
Forsvarsminister Itsunori Onodera sier Pyongyang kan finne på å teste en mellomdistanse- eller interkontinental rakett, gitt landets seneste framskritt i missil- og atomvåpenprogrammene sine.
–Vi kan ikke nekte for muligheten for at den kan fly over landet vårt, sier han.
Vipin Narang, en amerikansk ekspert på atomvåpen og sikkerhet, sier hans største frykt er at Nord-Korea skal gjøre en atmosfærisk test av et atomvåpen festet til et missil.
–Dette kan sette båter og fly i fare, selv om Nord-Korea sier ifra om området de skal holde seg unna på forhånd. Folk kan også være i fare hvis noe går galt. Vi snakker om å sette et ekte atomstridshode på et missil som bare har blitt testet en håndfull ganger. Det er virkelig fryktinngytende å tenke tanken på at noe skal gå galt, sier han.

Nye sanksjonerUttalelsene fra Kim kommer etter Trumps tale i FNs hovedforsamling tirsdag, der han refererte til den nordkoreanske lederen som «rakettmannen» på «selvmordstokt».
Trump hadde også nettopp kunngjort at han hadde signert en presidentordre der firmaer som handler med Nord-Korea forbys å operere i USA, i det foreløpig siste forsøket på tvinge Nord-Korea til å slutte å utvikle atomvåpen gjennom økonomiske sanksjoner.
Samtidig kom også FNs sikkerhetsråd med nye sanksjoner, som også var rettet mot Nord-Koreas muligheter til å handle med omverdenen.
En rekke analytikere har imidlertid påpekt at sanksjoner ser ut til å ha ingen eller minimal effekt, og advarer om at den stadig mer temperamentsfulle ordkrigen mellom Trump og Kim ikke hjelper heller.
–Det er noen veldig farlige ting som kan dukke opp som gjør at dette går fra skuespill til virkelighet. Dette er tiden for å ta et steg tilbake, og ikke fram, sier John Deluy ved universitetet i Seoul.
(©NTB)
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Lørdag 16. juni 2018
• Andelen innbyggere med høyere utdanning har aldri vært høyere i Norge, skriver Kommunal Rapport basert på tall fra Statistisk sentralbyrå. 33,4 prosent av befolkningen over 16 år har nå minst treårig høyere utdanning fra universitet eller...
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Lørdag 16. juni 2018
Arbeiderpartiet: Partisekretæren vurderer Gerhardsen av i dag.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Fredag 15. juni 2018
• Mímir Kristjánsson skriver i boka «Hva ville Gerhardsen gjort?» at Arbeiderpartiet tidligere så seg selv som en representant for «det store arbeidende folk». Ja, partiet kompromisset med storkapitalen, men kontrakten med velgerne var at...
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk