Fredag 12. oktober 2018
Den borgerlige alliansen kan ryke i Sverige
Moderaterna ber alliansepartiene avgjøre om de vil bli med i en ny svensk regjering. Hvis de ikke vil, kan høyrepartiet komme til å danne regjering alene.
Publisert: 12 Oktober 17:36
Moderaterna ber alliansepartiene avgjøre om de vil bli med i en ny svensk regjering. Hvis de ikke vil, kan høyrepartiet komme til å danne regjering alene.
Moderaternas leder Ulf Kristersson ber de andre borgerlige partiene akseptere en regjering uten støtte fra Socialdemokraterna. I en Facebook-melding fredag skriver han at partiene i den borgerlige alliansen får ta noen dager i fred og ro og ta stilling til om de vil være med på å danne regjering.
Utspillet tolkes som et ultimatum til de to borgerlige partiene Centerpartiet og Liberalerna, som begge ønsker en regjering med støtte fra Socialdemokraterna og muligens Miljöpartiet.
Men det har «sossarna», som ble største parti i valget i september, så langt avvist.

Med SD-støtte?Alternativet er å danne en borgerlig regjering med enten aktiv eller passiv støtte fra det sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD), noe spesielt Centerpartiet har vært sterkt imot.
Det fjerde borgerlige partiet, Kristdemokraterna, har på sin side stilt seg åpent for et slikt samarbeid.
Kristerssons utspill blir imidlertid ikke tatt godt imot av SDs leder Jimmie Åkesson, som avviser at partiet vil støtte en regjering bestående av Moderaterna og Kristdemokraterna hvis partiet ikke får noen innflytelse.
Den borgerlige alliansen er et firepartisamarbeid som lenge har utgjort regjeringsalternativet på høyresiden i svensk politikk. Svenske kommentatorer mener at Kristerssons utspill nå kan føre til at det borgerlige samarbeidet ryker.

– Lööf sier neiKommentator Ewa Stenberg i Dagens Nyheter stiller seg tvilende til at Centerpartiets leder Annie Lööf blir med i en regjering med SD som støtteparti i Riksdagen. Hun gikk i valgkampen hardt ut mot verdigrunnlaget til det høyreorienterte partiet.
Valget i Sverige endte med at ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall, samtidig som ingen av dem har villet samarbeide med landets tredje største parti, SD.
Det har gjort jobben med å finne et regjeringsalternativ svært vanskelig.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet og støttepartiet Vänsterpartiet endte opp med større oppslutning enn den borgerlige blokken, men hvis også SD regnes med, er den klart størst.
(©NTB)
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Tirsdag 16. oktober 2018
• Noen av Norges mest toneangivende politiske kommentatorer har de siste dagene satt i gang et regelrett hardkjør mot Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide. De karakteriserer hans forsøk på å få partiet med seg over blokkgrensa som...
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Mandag 15. oktober 2018
• «Skjebnedagen», kalte de den. Onsdag i forrige uke hadde de ansatte i Danmarks Radio (DR) fått beskjed om å være tilgjengelige fra klokka åtte om morgenen. Da telefonene sluttet å kime to timer seinere, hadde 205 medarbeidere fått sparken.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk