Onsdag 19. september 2018
Kina lover lavere toll og åpnere økonomi
Kinas statsminister Li Keqiang lover å åpne kinesisk økonomi i et enda raskere tempo. Landet har nylig blitt påført ytterlige amerikansk straffetoll.
Publisert: 19 September 13:31
Kinas statsminister Li Keqiang lover å åpne kinesisk økonomi i et enda raskere tempo. Landet har nylig blitt påført ytterlige amerikansk straffetoll.
– Vi står ved et veiskille og valget mellom globalisering og deglobalisering, sa Li under et møte World Economic Forum i den kinesiske byen Tianjin onsdag.
Li gjentok Kinas mål om å reformere økonomien, bedre kårene for utenlandske selskaper og senke tollen. I tillegg ønsker Li å styrke opphavsretten, som lenge har vært lite beskyttet i Kina, men som den siste tiden har fått økt oppmerksomhet.
– All tyveri av IP utført av kinesiske eller utenlandske selskaper, vil bli håndtert med strenge straffer, sa Li til AFP.
Kinesiske børser steg onsdag, som følge av økt optimisme om at USA og Kina kan bli enige. Både Hang Seng-indeksen på Hongkong-børsen og Shanghai-børsen steg med snaue 1,1 prosent, opp til henholdsvis 27.407 og 2.730 poeng.

Made in China 2025Med initiativet «Made in China 2025», som fremmer kinesisk verdensdominans innen robotikk og elektronikk gjennom subsidier til kinesiske selskaper og merker, har Kina håpet å løfte inntektene til landets fattige.
Men både USA og Europa har kritisert slike tiltak som et brudd på Beijings løfter om å behandle alle selskaper likt. Kina forsøker derfor nå å presentere handelsplaner som er ment å tjene landet på en slik måte at det ikke forarger handelspartnere, mener Paul Haenle, direktør i tankesmia Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy.

– Kina vet ikke hva USA vil– Jeg tror det er intern debatt i Kina om dette. Håndterte vi det riktig? Er det en måte å innrømme til USA og andre aktører at vi kinesere må gjøre endringer? spør Haenle.
– Men å gjøre det uten at det fremstår som om man gir etter for USA, blir vanskelig, tilføyer han.
President Donald Trump har varslet en toll på 10 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar fra og med neste uke. Kina varslet umiddelbart et mottiltak, men ifølge analytikeren foregår handelskrigen uten at Kina egentlig vet hva amerikanerne krever.
– I bunn og grunn er ikke USAs krav tydelige. Uten tydelighet om hva Trump egentlig vil, er det ikke gode utsikter for framskritt, sier Li.
(©NTB)
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Torsdag 18. oktober 2018
• Det er underlige tider i norsk politikk. De siste dagene har flere politikere på borgerlig side skrudd opp retorikken i et forsøk på å beholde Kristelig Folkeparti som støtteparti for regjeringen. Tirsdag advarte statsminister Erna Solberg...
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk