Onsdag 19. september 2018
Mekling i mål på overtid – kirkestreik avverget
Nesten halvannen time på overtid kom partene i kirkemeklingen til enighet i forhandlingene om ny hovedtariffavtale hos Riksmekleren natt til onsdag.
Publisert: 19 September 02:01
Nesten halvannen time på overtid kom partene i kirkemeklingen til enighet i forhandlingene om ny hovedtariffavtale hos Riksmekleren natt til onsdag.
Tirsdag kveld forhandlet representanter for en rekke fagforeninger med arbeidsgiverorganisasjonen KA hos Riksmekleren, der striden blant annet sto om lønnen til prester, diakoner, kateketer, organister, barnehageansatte, menighetspedagoger, kontoransatte, gravere og kirketjenere.
I utgangspunktet hadde de på seg til midnatt, men det skulle drøye litt lenger før partene klarte å enes om en avtale. En lettet forhandlingsleder for Fagforbundet, Kai Nygård, bekrefter overfor NTB at det ikke vil bli streik.
– Vi er veldig fornøyde med å komme i mål med meklingen, sier han.

KomplekstDet er ikke uvanlig at forhandlingene strekker seg utover fristen før det eventuelt blir brudd eller enighet.
Om lag 7.500 personer har Den norske kirke som arbeidsplass. Parat, Fagforbundet, Presteforeningen, Delta, Musikernes fellesorganisasjon, Diakonforbundet, Kirkelig undervisningsforbund, Utdanningsforbundet, Fellesorganisasjonen, Akademikerforbundet, Sykepleierforbundet og Forskerforbundet deltok i meklingen.
– Det har vært lange og komplekse forhandlinger med det vi opplevde som angrep på den eksisterende tariffavtalen. Nå har vi i stedet kommet til en enighet som innebærer en god reallønnsutvikling for våre medlemmer på linje med frontfagene og et godt grunnlag for videre arbeid med utvikling av lønnssystemet, sier Nygård til NTB.

Samlet – Det er grunn til å glede seg over at alle ansatte i kirken for første gang er omfattet av samme avtale, sier Marit Halvorsen Hougsnæs i arbeidsgiverorganisasjonen KA i en pressemelding.
KA mener de nå er et skritt nærmere målet om et harmonisert avtaleverk for Den norske kirke.
Tariffoppgjøret har en lønnsramme på 2,8 prosent, tilsvarende frontfaget, offentlig sektor og andre sammenlignbare sektorer.
(©NTB)
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Torsdag 18. oktober 2018
• Det er underlige tider i norsk politikk. De siste dagene har flere politikere på borgerlig side skrudd opp retorikken i et forsøk på å beholde Kristelig Folkeparti som støtteparti for regjeringen. Tirsdag advarte statsminister Erna Solberg...
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk