Onsdag 12. september 2018
FN: 1 million syrere drevet på flukt i år
Over 1 million syrere er drevet på flukt fra krigshandlinger i år og lever nå som internt fordrevne sammen med 5,5 millioner andre syrere.
Publisert: 12 September 12:37
Over 1 million syrere er drevet på flukt fra krigshandlinger i år og lever nå som internt fordrevne sammen med 5,5 millioner andre syrere.
Ifølge FNs granskingskommisjon for Syria ble flere syrere drevet på flukt i første halvår i år, enn i noen tilsvarende periode tidligere i den sju år lange krigen i landet.
Mange av Syrias 6,5 millioner internflyktninger har ikke skikkelig tak over hodet og de mangler også tilgang på mat, rent drikkevann og medisiner, slår FN-granskerne fast.
– Det er helt utilgivelig at ingen av partene i denne konflikten lever opp til sine forpliktelser overfor sivile som blir drevet på flukt, sier granskingskommisjonens leder Paulo Pinheiro.
Ifølge kommisjonen har det funnet sted krigsforbrytelser under alle de store slagene i Syria i år, og både syriske regjeringsstyrker og opprørerne, også kurdiske og mer moderate opprørsgrupper, står bak.
FN-granskerne frykter også følgene av et nytt stort slag, denne gangen om den siste opprørskontrollerte provinsen in landet, Idlib. Der lever det omtrent 3 millioner mennesker, halvparten av dem internflyktninger.
Syriske regjeringsstyrker støttet av Russland truer med å ta kontroll over provinsen. Den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sterke bånd til al-Qaida, kontrollerer i dag rundt 60 prosent av provinsen.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk