Torsdag 9. august 2018
TUNG JOBB: Vaktselskapet som leverer vektere til Øyafestivalen, har fått dispensasjon av Arbeidstilsynet, og kan gi vekterne sine lengre vakter og null i overtidsbetaling.
• Vekterne ved Norges største musikkfestival får ikke overtidsbetaling • Arbeidstilsynet har gitt dispensasjon
Lange vakter på Øya
Undersak

Øya har tillit

Jonas Prangerød, mediekontakt for Øyafestivalen, var ikke informert om at PSS har søkt dispensasjon hos Arbeidstilsynet for å få gjennomført arbeidet ved festivalen.

Han forteller at Øyafestivalen benytter PSS for tredje år på rad. De er deres eneste leverandør av sikkerhetstjenester.

– Vaktlistene er det underleverandørene som setter opp. Dem har ikke vi innsikt i.

Han mener Øyafestivalen har all grunn til å forutsette at PSS er til å stole på.

– At de har søkt dispensasjon, er ny innsikt for meg. Men PSS er en stor og seriøs aktør i sin bransje, og vi stoler på at de overholder lover og regler knyttet til arbeidstid, sier Prangerød.

Han påpeker at valget av leverandør er både faglig og økonomisk begrunnet.

– Vekterne jobber skift på 13 timer uten overtidsbetaling. Kan dette gå ut over sikkerheten ved festivalen?

– Vi stoler på at PSS gjør sine profesjonelle vurderinger av dette. Vi forventer at de forholder seg til lovverket, sier Prangerød.

Jens Erik Romslo
Terje Mikkelsen
Vektere leid inn til Øyafestivalen har skift på opptil 13 timer flere dager i strekk.

ARBEIDSLIV

For de fleste betyr Øyafestivalen øl, musikk og god stemning. Men jobber man som vekter, kan festivalen bety 13-timersvakter uten betalt overtid, flere dager i strekk.

– Det er tungt, man blir jo utmattet. Man klarer ikke være like på som man var for 13 timer siden.

Det forteller en anonym kilde til Klassekampen. Han jobber for vaktselskapet PSS, som leier ut vektere til blant andre Øyafestivalen.

Klassekampen har sett vekterens arbeidskontrakt og timeliste for de tre siste årene. De fleste vaktene er på 12,5 timer, men i 2016 var én vakt på 14 timer. Han har også hatt en vakt på 12,5 timer, som ble etterfulgt av en vakt et annet sted i 3,5 timer.

– Jeg kan ikke forstå at PSS opererer på denne måten. Jeg var sikker på at det måtte være et brudd på arbeidsmiljøloven, sier vekteren.

Det har han i utgangspunktet helt rett i. Arbeidsmiljø­loven sier at arbeidstida skal være på maks ni timer. Etter det skal man få overtidsbetaling på 40 prosent av lønna.

Fakta

Unntak fra arbeidstidsbestemmelsen:

• Arbeidsmiljø­loven sier at arbeidstida skal være på maks ni timer. Etter det skal man få overtidsbetaling på 40 prosent av lønna.

• I gjennomsnitt skal ikke arbeidstida overstige lovens grenser.

• Dette er grunnen til at vektere for eksempel kan jobbe lange vakter på Øyafestivalen.

Kilde: Arbeidstilsynet

Åtte dispensasjoner

PSS har imidlertid fått godkjent en dispensasjon fra arbeidstidsbestemmelsen fra Arbeidstilsynet. Det betyr at PSS kan overtre arbeidsmiljøloven under blant annet Øyafestivalen, også uten å måtte betale overtid.

Vaktselskapet har også fått dispensasjon på sju andre festivaler: Tons of Rock, VG-lista, Palmesus, Tysnesfest, Slottsfjell, Jugendfest og Norsk rakefiskfestival.

– Det er rart at vi ikke skal få overtidsbetalt akkurat under en festival, når vi jobber på denne måten året rundt i dette yrket, sier vekteren.

Hva går egentlig denne dispensasjonen fra arbeidstidsbestemmelsen ut på? Jens Erik Romslo fra Arbeidstidsenheten i Arbeidstilsynet sier de har godkjent ordningen fordi den tidsmessig ligger innenfor lovens rammer og fordi ordningen er vurdert å være helse-, velferds- og sikkerhetsmessig forsvarlig.

– Vi har gitt samtykke til en arbeidstidsordning som gir vekterne mulighet til å ha en skiftlengde på 13 timer, sier Romslo.

På bakgrunn av den dokumenterte risikoen ved lange arbeidsdager, samtykker Arbeidstilsynet normalt ikke til arbeidsdager som strekker seg utover 10,5 timer.

– Må være årvåken

Romslo sier at en vekter har en reell mulighet til hyppige pauser foruten den pålagte sammenlagte pausen på én time. Samtidig er arbeidsdagen delvis passiv i perioder, når det ikke er så mye publikum eller på nattetid.

– Summen av dette, ut fra virksomhetens opplysninger, blir ikke mer enn en daglig arbeidstid på 10,5 timer, sier Romslo.

PSS har fått samtykke til gjennomsnittsberegning av arbeidstid, som betyr at du i visse perioder kan jobbe mer, mot at du jobber mindre i andre perioder, uten at snittet overstiger alminnelig arbeidstid. Det betyr at man for eksempel kan jobbe 10,5-timers­dager uten at det genererer overtidsgodtgjørelse.

PSS-vekteren Klassekampen har snakket med, sier seg uenig i at arbeidstida er passiv.

– Du må være årvåken og alltid klar for å ta imot leveranser eller takle overstadig berusede gjester. Hyppige pauser opplever jeg sjelden å få, i hvert fall ikke så ofte at det utgjør én og en halv time av vakten min, sier han.

Bekymra for lange vakter

Vekterne i PSS har ingen tariffavtale, men han forteller at han akkurat har meldt seg inn i Norsk Arbeidsmandforbund.

– I utgangspunktet synes vi det å jobbe 13 timer flere dager i strekk er veldig mye, uavhengig om du er tilkallingsvikar eller fulltidsansatt, sier forbundssekretær Terje Mikkelsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

Han forteller at det er relativt vanlig å få samtykke til gjennomsnittsberegning av arbeidstid, men at det er viktig å se på om arbeidstida virkelig er så passiv som bedriften skal ha det til.

– Hvis du har flere slike vakter på rad, blir det ikke mye hviletid heller. Det kan være veldig krevende for en vekter, til tross for at dette er blitt godkjent av Arbeidstilsynet, sier han.

Vaktselskapet PSS ville i går ikke kommentere saken.

kultur@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk