Torsdag 9. august 2018
TUNG JOBB: Vaktselskapet som leverer vektere til Øyafestivalen, har fått dispensasjon av Arbeidstilsynet, og kan gi vekterne sine lengre vakter og null i overtidsbetaling.
• Vekterne ved Norges største musikkfestival får ikke overtidsbetaling • Arbeidstilsynet har gitt dispensasjon
Lange vakter på Øya
Undersak

Øya har tillit

Jonas Prangerød, mediekontakt for Øyafestivalen, var ikke informert om at PSS har søkt dispensasjon hos Arbeidstilsynet for å få gjennomført arbeidet ved festivalen.

Han forteller at Øyafestivalen benytter PSS for tredje år på rad. De er deres eneste leverandør av sikkerhetstjenester.

– Vaktlistene er det underleverandørene som setter opp. Dem har ikke vi innsikt i.

Han mener Øyafestivalen har all grunn til å forutsette at PSS er til å stole på.

– At de har søkt dispensasjon, er ny innsikt for meg. Men PSS er en stor og seriøs aktør i sin bransje, og vi stoler på at de overholder lover og regler knyttet til arbeidstid, sier Prangerød.

Han påpeker at valget av leverandør er både faglig og økonomisk begrunnet.

– Vekterne jobber skift på 13 timer uten overtidsbetaling. Kan dette gå ut over sikkerheten ved festivalen?

– Vi stoler på at PSS gjør sine profesjonelle vurderinger av dette. Vi forventer at de forholder seg til lovverket, sier Prangerød.

Jens Erik Romslo
Terje Mikkelsen
Vektere leid inn til Øyafestivalen har skift på opptil 13 timer flere dager i strekk.

ARBEIDSLIV

For de fleste betyr Øyafestivalen øl, musikk og god stemning. Men jobber man som vekter, kan festivalen bety 13-timersvakter uten betalt overtid, flere dager i strekk.

– Det er tungt, man blir jo utmattet. Man klarer ikke være like på som man var for 13 timer siden.

Det forteller en anonym kilde til Klassekampen. Han jobber for vaktselskapet PSS, som leier ut vektere til blant andre Øyafestivalen.

Klassekampen har sett vekterens arbeidskontrakt og timeliste for de tre siste årene. De fleste vaktene er på 12,5 timer, men i 2016 var én vakt på 14 timer. Han har også hatt en vakt på 12,5 timer, som ble etterfulgt av en vakt et annet sted i 3,5 timer.

– Jeg kan ikke forstå at PSS opererer på denne måten. Jeg var sikker på at det måtte være et brudd på arbeidsmiljøloven, sier vekteren.

Det har han i utgangspunktet helt rett i. Arbeidsmiljø­loven sier at arbeidstida skal være på maks ni timer. Etter det skal man få overtidsbetaling på 40 prosent av lønna.

Fakta

Unntak fra arbeidstidsbestemmelsen:

• Arbeidsmiljø­loven sier at arbeidstida skal være på maks ni timer. Etter det skal man få overtidsbetaling på 40 prosent av lønna.

• I gjennomsnitt skal ikke arbeidstida overstige lovens grenser.

• Dette er grunnen til at vektere for eksempel kan jobbe lange vakter på Øyafestivalen.

Kilde: Arbeidstilsynet

Åtte dispensasjoner

PSS har imidlertid fått godkjent en dispensasjon fra arbeidstidsbestemmelsen fra Arbeidstilsynet. Det betyr at PSS kan overtre arbeidsmiljøloven under blant annet Øyafestivalen, også uten å måtte betale overtid.

Vaktselskapet har også fått dispensasjon på sju andre festivaler: Tons of Rock, VG-lista, Palmesus, Tysnesfest, Slottsfjell, Jugendfest og Norsk rakefiskfestival.

– Det er rart at vi ikke skal få overtidsbetalt akkurat under en festival, når vi jobber på denne måten året rundt i dette yrket, sier vekteren.

Hva går egentlig denne dispensasjonen fra arbeidstidsbestemmelsen ut på? Jens Erik Romslo fra Arbeidstidsenheten i Arbeidstilsynet sier de har godkjent ordningen fordi den tidsmessig ligger innenfor lovens rammer og fordi ordningen er vurdert å være helse-, velferds- og sikkerhetsmessig forsvarlig.

– Vi har gitt samtykke til en arbeidstidsordning som gir vekterne mulighet til å ha en skiftlengde på 13 timer, sier Romslo.

På bakgrunn av den dokumenterte risikoen ved lange arbeidsdager, samtykker Arbeidstilsynet normalt ikke til arbeidsdager som strekker seg utover 10,5 timer.

– Må være årvåken

Romslo sier at en vekter har en reell mulighet til hyppige pauser foruten den pålagte sammenlagte pausen på én time. Samtidig er arbeidsdagen delvis passiv i perioder, når det ikke er så mye publikum eller på nattetid.

– Summen av dette, ut fra virksomhetens opplysninger, blir ikke mer enn en daglig arbeidstid på 10,5 timer, sier Romslo.

PSS har fått samtykke til gjennomsnittsberegning av arbeidstid, som betyr at du i visse perioder kan jobbe mer, mot at du jobber mindre i andre perioder, uten at snittet overstiger alminnelig arbeidstid. Det betyr at man for eksempel kan jobbe 10,5-timers­dager uten at det genererer overtidsgodtgjørelse.

PSS-vekteren Klassekampen har snakket med, sier seg uenig i at arbeidstida er passiv.

– Du må være årvåken og alltid klar for å ta imot leveranser eller takle overstadig berusede gjester. Hyppige pauser opplever jeg sjelden å få, i hvert fall ikke så ofte at det utgjør én og en halv time av vakten min, sier han.

Bekymra for lange vakter

Vekterne i PSS har ingen tariffavtale, men han forteller at han akkurat har meldt seg inn i Norsk Arbeidsmandforbund.

– I utgangspunktet synes vi det å jobbe 13 timer flere dager i strekk er veldig mye, uavhengig om du er tilkallingsvikar eller fulltidsansatt, sier forbundssekretær Terje Mikkelsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

Han forteller at det er relativt vanlig å få samtykke til gjennomsnittsberegning av arbeidstid, men at det er viktig å se på om arbeidstida virkelig er så passiv som bedriften skal ha det til.

– Hvis du har flere slike vakter på rad, blir det ikke mye hviletid heller. Det kan være veldig krevende for en vekter, til tross for at dette er blitt godkjent av Arbeidstilsynet, sier han.

Vaktselskapet PSS ville i går ikke kommentere saken.

kultur@klassekampen.no

Onsdag 22. august 2018
Uten forvarsel knuser byrådspartiene i Oslo planene for Bjarne Melgaards «dødshus». – Et brudd med vanlige ­demokratiske prosesser, mener Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta.
Tirsdag 21. august 2018
Det hjelper ikke at ekspertene hyller Tangen-samlingen: Motstanderne ber Stortinget sette ned foten for kunst­siloen i Kristiansand.
Mandag 20. august 2018
Nicolai Tangens modernistiske kunstsamling er bredt anerkjent blant eksperter. Men flere stiller spørsmål ved om den kan trekke 150.000 besøkende til Kunstsiloen i Kristiansand.
Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Tirsdag 14. august 2018
Arendalsuka gjenskaper forskjellene i det norske lobby-systemet, ifølge en ny rapport.
Mandag 13. august 2018
Dansk Folkeparti har lansert en egen nettavis. Frp sier de ville gjort det samme om de hadde ressursene.
Lørdag 11. august 2018
På ett år har seks ansatte ved norske kunstutdanninger mistet jobben eller sagt opp etter varsler om seksuell trakassering. Er kunstskolene verst i klassen?

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk