Torsdag 14. juni 2018
Økende splittelse i tysk regjering om innvandringspolitikk
Statsminister og partileder Angela Merkel er utsatt for økende press fra regjeringspartner CSU for å få innført en strengere asyl- og innvandringspolitikk i Tyskland.
Publisert: 14 Juni 20:09
Statsminister og partileder Angela Merkel er utsatt for økende press fra regjeringspartner CSU for å få innført en strengere asyl- og innvandringspolitikk i Tyskland.
Konflikten var torsdag i ferd med å koke over da flere representanter fra CSU mer enn antydet at det kan være lovlig for CSU-leder og innenriksminister Horst Seehofer å innføre et strengere regime over hodet på statsministeren.
– Vi er midt oppe i en svært, svært alvorlig situasjon, sa Alexander Dobrindt, gruppeleder for CSU i Forbundsdagen. Det ble holdt krisemøter både i CDU og CSU. Seehofer vil angivelig få saken avklart i løpet av uken. CSU-lederen sier han har partiet i ryggen og at han ikke vil bøye av.
Det konservative regjeringspartiet, med hovedsete i Bayern, har lenge krevd en markant skjerping av grensekontrollen, ikke minst etter den store asylsøkerbølgen i 2015. Selv om bølgen av flere grunner har lagt seg, får Tyskland fortsatt 11.000 nye asylsøkere i måneden.

Støtter SeehoferEn meningsmåling som kringkastingsselskapet ARD offentliggjorde torsdag, viser at 62 prosent av de spurte mener at papirløse migranter ikke må få slippe inn i Tyskland, et forslag Seehofer støtter.
Samtidig viser målingen, som er utført av Infratest, at 61 prosent av de spurte støtter Seehofers kontroverislle forslag om å opprette interneringsleirer ved Tysklands grenser der migranter kan plasseres fra det øyeblikket de kommer til landet og fram til de kan deporteres.
Og ifølge målingen er hele 86 prosent positive til å få et mer effektivt system for deportasjon av asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden.

BruddSeehofer utelukker ikke at partiet vil forsøke å sette det nye regimet ut i livet på delstatsnivå i Bayern. Dette kan bety en full splittelse mellom de to kristeligdemokratiske partiene.
Det er ennå for tidlig å si hva det kan bety for regjeringskoalisjonen. Sosialdemokratene, som inngår i koalisjonen, har ikke tonet flagg i denne saken.
CSU krever at det skal bli lovlig å bortvise asylsøkere som allerede er registrert, og eventuelt avvist, i andre land i EU. CSU vil gi tyske grensevakter myndighet til å gjøre dette ved selve grensen, og dermed unngå å slippe søkere inn i landet for behandling og opphold der.

Felles reglerMerkel mener at denne type bortvisning kan være brudd på EUs felles regelverk og potensielt legge ytterligere press på utsatte land som Italia og Hellas.
Tidlig torsdag var det snakk om et kompromiss som syntes å åpne for strengere grensekontroll, samtidig som CDU og CSU samme ville støtte arbeidet med å få løftet kampen om felles grensepolitikk opp på EU-nivå.
Statsministeren frykter at det vil undergrave solidariteten i EU dersom enkeltland innfører regler uten å samordne seg med andre. Merkel vil ta opp dette spørsmålet på EU-toppmøtet senere i måneden.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk