Torsdag 14. juni 2018
Colombia stemmer om fredsavtalens framtid
Høyresidens Ivan Duque eller sosialisten Gustavo Petro. Det er alternativene i søndagens colombianske valg som kan få store følger for fredsavtalen med FARC.
Publisert: 14 Juni 13:14
Høyresidens Ivan Duque eller sosialisten Gustavo Petro. Det er alternativene i søndagens colombianske valg som kan få store følger for fredsavtalen med FARC.
–Dersom colombianerne velger Duque som president, vil
mange på venstresiden, ikke minst Petro, si at Colombia står i fare for å bli
kastet ut i en ny krig. Spørsmålet er i hvilken grad dette er sant, sier forsker Bård Drange i NUPIs podkast om valget.
Forrige valgomgang endte med seier til Duque.
Hans 39,1 prosent av stemmene var likevel ikke nok til å forhindre en ny valgomgang mot venstrekandidaten Gustavo Petro, som fikk 25 prosent av stemmene. De to har tidligere uttrykt svært ulike syn på fredsavtalen med den oppløste kommunistgeriljaen FARC.

– Fred møter rettferdighetFARC la ned våpnene i 2016 etter en avtale med president Juan Manuel Santos.
Høyresiden er imidlertid kritiske til avtalens nåværende form grunnet manglende straffeforfølgelse av tidligere geriljamedlemmer.
– Vi ønsker ikke å ødelegge avtalen. Vi ønsker å understreke at et fredelig Colombia er et land der fred møter rettferdighet, sa Ivan Duque i mai, ifølge Reuters.
Ifølge Andrea Ramirez Stangeland, Norsk Folkehjelps Latin-Amerika-rådgiver, er staten Colombia bundet til avtalen. Duque kan likevel gjøre store endringer.
– Det han kan gjøre, er å pulverisere flere punkter som handler om forsoning mellom aktørene som deltok i konflikten. Kongressen har allerede stemt for å endre deler av avtalen, sier Stangeland til NTB.

Katastrofal borgerkrigStangeland frykter at en demontering av fredsavtalen vil føre til at flere av FARCs tidligere medlemmer oppsøker andre militser. Hun frykter også at fredsprosessen med den mindre geriljaen ELN bryter sammen.
Konflikten i Colombia startet i 1964. Flere geriljagrupper ble dannet, blant annet FARC. Der militsene offisielt ønsket rettferdige sosiale forhold, resulterte opprøret i en blodig krig.

– Konflikten har hatt katastrofale konsekvenser for mange colombianere, og for landet som helhet. Totalt har 220.000 blitt drept, mens opp mot 7 millioner har blitt internt fordrevet, forklarer NUPI-forsker Bård Drange.

På bedringens veiSituasjonen er betraktelig forbedret i 2018 til tross for utbredt narkotikavirksomhet og et stort antall internt fordrevne. Stangeland i Norsk Folkehjelp forteller om et gryende politisk engasjement.
Det førte til en valgdeltakelse på 52 prosent i første valgrunde i et land der valgdeltakelsen normalt er på rundt 40 prosent.
– Det har vært det fredeligste valget noensinne. Folk diskuterer politikk ved middagsbordet, på jobben og i gatene. I colombiansk kontekst gir det stor grunn til optimisme, sier Stangeland.
Der Ivan Duque leder på meningsmålingene, mener Norsk Folkehjelps rådgiver at det er vanskelig å spå utfallet.
– Den siste offisielle meningsmålingen viste 46 prosents støtte til Duque mot Petros 40 prosent. Siden den gang har en stor sentrumsfraksjon stilt seg bak Petro. Jeg vet ikke hvor stor effekt det vil ha, men det virker jevnt, sier Andrea Ramirez Stangeland.

(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk