Torsdag 14. juni 2018
25 års fengsel for drap på 71 flyktninger i Ungarn
En domstol i Ungarn har dømt fire menn til 25 års fengsel i forbindelse med at 71 flyktninger ble funnet kvalt i en kjølebil ved en motorvei i Østerrike.
Publisert: 14 Juni 16:28
En domstol i Ungarn har dømt fire menn til 25 års fengsel i forbindelse med at 71 flyktninger ble funnet kvalt i en kjølebil ved en motorvei i Østerrike.
De fire, tre bulgarere og en afghaner, ble funnet skyldige i drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter å organisert og gjennomført menneskesmuglingen som kostet flyktningene livet.
Den forlatte kjølebilen ble funnet på en rasteplass i Østerrike i august 2015. I lasterommet lå 71 døde mennesker, 59 menn, åtte kvinner og fem barn, alle flyktninger fra Syria, Irak og Afghanistan.
Obduksjonen viste at de ble kvalt under forferdelige forhold tre timer etter at de ble plukket opp nær grensen mellom Serbia og Ungarn to dager tidligere.

AnkerTorsdag fikk de fire hovedmennene, blant dem den 27 år gamle sjåføren av kjølebilen, dommen som lød på 25 års fengsel.
Aktor i saken hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, og dommene ble derfor anket på stedet.
– Dommene viser ikke på tilstrekkelig vis alvorligheten av denne forbrytelsen, mener aktor Gabor Schmidt.

– La dem døUnder rettssaken hevdet en av de antatte hovedmennene, afghaneren Samsoor Lahoo, at han ikke ønsket at noen skulle dø.
Påtalemyndigheten la imidlertid fram opptak fra avlyttede telefonsamtaler mellom 31-åringen og de som kjørte kjølebilen, der han ba dem om ikke å åpne dørene til lasterommet.
– La dem heller dø. Det er en ordre, sier Lahoo i en av samtalene.
– Dersom de dør, dump dem i en tysk skog, la han til.
Konfrontert med dette under rettssaken, hevdet Lahoo at det bare var snakk om «tankeløse uttalelser».

Stort nettverkSaken mot menneskesmuglerne ble ført for en ungarsk domstol ettersom ofrene døde på ungarsk territorium før lastebilen passerte grensen til Østerrike.
Ti andre menn deltok også i nettverket som skal ha smuglet over 1.100 flyktninger til Østerrike via Ungarn i 2015.
Nettverket disponerte over 15 lastebiler og tok opptil 1.500 euro, drøyt 14.000 kroner, fra hver flyktning de smugler over grensen.
De ti medtiltalte, som kommer fra Bulgaria. Afghanistan og Libanon, fikk torsdag dommer på fra tre til tolv års fengsel.
Funnet av de 71 døde flyktningene i Østerrike, sjokkerte hele Europa og bidro sterkt til at Tysklands statsminister Angela Merkel besluttet å åpne landets grenser for over 1 million flyktninger, de fleste fra krigsherjede Syria.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk