Torsdag 14. juni 2018
Ankesaken til Frode Berg i Moskva har begynt
Byretten i Moskva startet torsdag formiddag behandlingen av begjæringen om løslatelse av spionsiktede Frode Berg. Nordmannen er på plass i retten.
Publisert: 14 Juni 11:18
Byretten i Moskva startet torsdag formiddag behandlingen av begjæringen om løslatelse av spionsiktede Frode Berg. Nordmannen er på plass i retten.
Domstolen, som ligger litt utenfor sentrum av den russiske hovedstaden, skal avgjøre om nordmannen kan løslates mot kausjon. Saken skulle begynne klokka 9 norsk tid.
Over halvannen time senere fikk norsk presse vite at de ville bli sluppet inn i rettslokalet en time senere, altså nærmere klokka 12 norsk tid. Også russiske medier har vist interesse for saken og er til stede i rettsbygningen.
NTB scanpix' fotograf er på plass i byretten og fikk et kort glimt av Frode Berg inn i rettssalen. Berg satt da i et glassbur. Den fremmøtte pressen fikk fotoforbud inne i bygget. NTB scanpix' fotograf fikk lov til å ta bilder av bygget fra utsiden dit han ble fulgt av en ansatt.

Våren 2019– Situasjonen for Frode Berg er blitt vanskeligere. Berg har det veldig tungt psykisk, sier hans russiske advokat, Ilja Novikov, til NRK.
Det russiske sikkerhetspolitiet FSB har satt en ny etterforsker på saken. Vedkommende har blant annet krevd at Berg samarbeider mer med etterforskerne hvis han skal få snakke med familien på telefon.
Advokaten sier også at etterforskningen kan trekke ut i tid og at rettssaken kanskje ikke kommer opp før våren 2019.

KausjonDet var Frode Berg og hans forsvarere som ba om løslatelse mot kausjon. Dersom han blir løslatt må han fortsatt bli i Moskva så lenge etterforskningen pågår.
Krav om løslatelse mot kausjon har tidligere blitt avvist. Begrunnelsen til domstolen forrige gang var at når noen er anklaget for spionasje i Russland, må vedkommende alltid sitte i varetekt til rettssaken kommer opp.
Spionsiktelsen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven har en minstestraff på ti års fengsel.

Ikke optimistiske3. mai fikk den 62 år gamle nordmannen forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Det er ikke ventet at begjæringen fra Berg vil bli tatt til følge.
– Vi håper jo selvfølgelig på det beste, men vi er ikke veldig optimistiske. Det synes jeg det er greit å få sagt, sa talsmannen for støttegruppa til den fengslede 62-åringen, Øystein Hansen, til NTB tidligere denne uka.
Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.
Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.

(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk