Torsdag 14. juni 2018
Minnemarkeringer ett år etter brannen i Grenfell Tower
Overlevende og pårørende markerer torsdag at det er gått ett år siden brannen i Grenfell Tower i London, hvor over 70 mennesker omkom.
Publisert: 14 Juni 14:28
Overlevende og pårørende markerer torsdag at det er gått ett år siden brannen i Grenfell Tower i London, hvor over 70 mennesker omkom.
– Årsdagen er en anledning til å reflektere og øke bevisstheten og være sikker på at verden lytter. For vi ønsker ikke at dette noen gang skjer igjen, sier Antonio Roncolato, som selv bodde i boligblokken i den britiske hovedstaden.
Pårørende og overlevende deltok i en markering natt til torsdag – nøyaktig ett år etter at brannen brøt ut. De gikk i prosesjon fram til Grenfell Tower, hvor navnene til de omkomne ble lest opp.
– Jeg så alt fra begynnelsen den natten, og jeg fikk ikke sove på tre uker, fortalte Farhiya Abdi (42). Hun var et av de første øyenvitnene som kom til brannstedet.
Torsdag ble det holdt ett minutts stillhet, og i løpet av dagen er det planlagt flere gudstjenester og andre markeringer.

Offentlig høringBrannen i den kommunale boligblokken vest i London spredte seg svært raskt etter at den brøt ut. En av årsakene var at bygningen var kledd med fasadeplater som inneholdt brennbart materiale.
Både lokale og nasjonale myndigheter har fått krass kritikk i kjølvannet av tragedien. En offentlig høring om årsakene til brannen begynte i forrige måned.
Så langt i høringen er både bygningskonstruksjonen og brannvesenets håndtering blitt kritisert. En ekspert på brannsikkerhet har slått fast at brannvesenet langt tidligere skulle gitt ordre om full evakuering av bygningen.
I stedet fikk beboere beskjed om å bli i leilighetene sine, mens flammene spredte seg oppover ytterveggene. Brannfolkene fulgte standard prosedyre ved denne typen branner – men prosedyrene forutsetter bygninger som er konstruert slik at flammer ikke sprer seg raskt.

Innvandrere og fattige70 mennesker omkom i selve brannen, og i tillegg døde en kvinne av brannskader et halvt år senere.
En gravid kvinne mistet barnet hun bar på, og barnet er blitt regnet som et av dødsofrene.
Mange av beboerne i Grenfell Tower var innvandrere og folk med dårlig råd. Kritikere mener brannsikkerheten ble nedprioritert fordi beboerne befant seg lavt på den sosiale rangstigen i det britiske klassesamfunnet.
Flere hundre boligblokker i Storbritannia har fasadeplater som ligner på dem som bidro til brannen i Grenfell Tower. Regjeringen har lovet å bruke en sum tilsvarende over 3 milliarder kroner på å skifte ut plater på bygg som er offentlig eid.

(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk