Fredag 27. april 2018
Pompeo kaster seg inn i verdenspolitikken 
Mike Pompeo hastet av gårde til flyplassen så snart han var tatt i ed som ny utenriksminister i USA. Klokka tikker for skjebnesvangre beslutninger. 
Publisert: 27 April 16:24
Mike Pompeo hastet av gårde til flyplassen så snart han var tatt i ed som ny utenriksminister i USA. Klokka tikker for skjebnesvangre beslutninger. 
Pompeo hadde NATOs utenriksministermøte i Brussel som første stopp på hasteturen. Der fikk han ordet nøyaktig 12 timer og 34 minutter etter at Senatet godkjente ham.
– Jeg tror faktisk det er ny rekord, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.
Det var lenge usikkert om Pompeo ville rekke møtet. Han reiste så snart formalitetene i Washington var på plass.
– Jeg hoppet på flyet og kom rett hit. Og det er det god grunn til. Det arbeidet som gjøres her, er uvurderlig, sa Pompeo da han ble ønsket velkommen av Stoltenberg.
– Presidenten ville veldig sterkt at jeg skulle reise hit, så jeg er glad jeg nådde det, sa han.

Lang erfaringStoltenberg var full av lovord og trakk spesielt fram Pompeos lange og varierte erfaring som alt fra CIA-sjef til amerikansk soldat i Tyskland under den kalde krigen.
– Det er den perfekte bakgrunnen for USAs fremste diplomat, sa han.
Pompeo fikk også hilst på utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
– Han har en bakgrunn som er veldig relevant for den jobben han nå får. Han har god oversikt over den sikkerhetspolitiske situasjonen og hvordan de forskyvningene man har sett i verden, påvirker USA, sier hun.
Hun mener Pompeo framsto som ganske moderat da han ble grillet i Senatet før godkjenningen. Men hun forsikrer også om at hun vil si ifra når hun er uenig med ham.

Vanskelige spørsmålDet må Pompeo også regne med at andre europeiske utenriksministre kommer til å gjøre. Han får nemlig svært vanskelige saker på bordet der det haster å få løsninger på plass.
Allerede innen 1. mai skal det avgjøres om det midlertidige unntaket som EU har fått fra USAs nye importtoll på stål og aluminium, skal videreføres.
Frykten er stor for at unntaket kan bli fjernet.
Etterpå står atomavtalen med Iran for tur. Her pågår det nå et intenst diplomati for å få USA til å bli værende i avtalen. En beslutning er ventet innen 12. mai.

Prøver å overbevise USAUSAs president Donald Trump er sterkt kritisk til atomavtalen og har brukt ord som «forferdelig», «sinnssyk» og «latterlig» om den. Med Pompeo har han dessuten fått en utenriksminister på laget som regnes som betydelig mer skeptisk til avtalen enn forgjengeren Rex Tillerson.
Europeiske land har likevel ikke gitt opp og bruker nå alle kanaler for å forsøke å overbevise amerikanerne. Fredag var det ventet at Iran-avtalen ville bli diskutert både på sidelinjen av fredagens NATO-møte og i Det hvite hus på møtet mellom Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel.
Søreide mener det er vanskelig å spå hva utfallet blir.
– Bekymringen er at det er vanskelig for Europa alene å fylle det økonomiske og politiske tomrommet som da vil oppstå, sier hun.
Hun håper USA blir værende i avtalen.
– Vi har ikke noe bedre alternativ, og Iran har vist at de etterlever avtalen, sier Søreide til NTB.(©NTB)
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Lørdag 20. oktober 2018
• Denne uka avholdes økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Der møtes økonomer, politikere og helt vanlige siddiser for å drøfte små og store økonomiske spørsmål. Et gjennomgangstema på flere arrangementer er det økonomiske...
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Lørdag 20. oktober 2018
Adjø: Didier Eribon forlot arbeiderklassen, sammen med fransk venstreside.
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Fredag 19. oktober 2018
• Onsdag ble det klart at det britiske selskapet Go-Ahead har slått NSB og svenske SJ i konkurransen om å få kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Det er i tråd med den blåblå regjeringens plan for norsk togtrafikk, hvor den...
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
KronikkFor to år siden var jeg i Irak i forbindelse med innspilling av dokumentarfilmen «The Future of Iraq». Jeg intervjuet barn om deres erfaringer og syn på krig. Målet med...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk