Fredag 27. april 2018
Pompeo kaster seg inn i verdenspolitikken 
Mike Pompeo hastet av gårde til flyplassen så snart han var tatt i ed som ny utenriksminister i USA. Klokka tikker for skjebnesvangre beslutninger. 
Publisert: 27 April 16:24
Mike Pompeo hastet av gårde til flyplassen så snart han var tatt i ed som ny utenriksminister i USA. Klokka tikker for skjebnesvangre beslutninger. 
Pompeo hadde NATOs utenriksministermøte i Brussel som første stopp på hasteturen. Der fikk han ordet nøyaktig 12 timer og 34 minutter etter at Senatet godkjente ham.
– Jeg tror faktisk det er ny rekord, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.
Det var lenge usikkert om Pompeo ville rekke møtet. Han reiste så snart formalitetene i Washington var på plass.
– Jeg hoppet på flyet og kom rett hit. Og det er det god grunn til. Det arbeidet som gjøres her, er uvurderlig, sa Pompeo da han ble ønsket velkommen av Stoltenberg.
– Presidenten ville veldig sterkt at jeg skulle reise hit, så jeg er glad jeg nådde det, sa han.

Lang erfaringStoltenberg var full av lovord og trakk spesielt fram Pompeos lange og varierte erfaring som alt fra CIA-sjef til amerikansk soldat i Tyskland under den kalde krigen.
– Det er den perfekte bakgrunnen for USAs fremste diplomat, sa han.
Pompeo fikk også hilst på utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
– Han har en bakgrunn som er veldig relevant for den jobben han nå får. Han har god oversikt over den sikkerhetspolitiske situasjonen og hvordan de forskyvningene man har sett i verden, påvirker USA, sier hun.
Hun mener Pompeo framsto som ganske moderat da han ble grillet i Senatet før godkjenningen. Men hun forsikrer også om at hun vil si ifra når hun er uenig med ham.

Vanskelige spørsmålDet må Pompeo også regne med at andre europeiske utenriksministre kommer til å gjøre. Han får nemlig svært vanskelige saker på bordet der det haster å få løsninger på plass.
Allerede innen 1. mai skal det avgjøres om det midlertidige unntaket som EU har fått fra USAs nye importtoll på stål og aluminium, skal videreføres.
Frykten er stor for at unntaket kan bli fjernet.
Etterpå står atomavtalen med Iran for tur. Her pågår det nå et intenst diplomati for å få USA til å bli værende i avtalen. En beslutning er ventet innen 12. mai.

Prøver å overbevise USAUSAs president Donald Trump er sterkt kritisk til atomavtalen og har brukt ord som «forferdelig», «sinnssyk» og «latterlig» om den. Med Pompeo har han dessuten fått en utenriksminister på laget som regnes som betydelig mer skeptisk til avtalen enn forgjengeren Rex Tillerson.
Europeiske land har likevel ikke gitt opp og bruker nå alle kanaler for å forsøke å overbevise amerikanerne. Fredag var det ventet at Iran-avtalen ville bli diskutert både på sidelinjen av fredagens NATO-møte og i Det hvite hus på møtet mellom Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel.
Søreide mener det er vanskelig å spå hva utfallet blir.
– Bekymringen er at det er vanskelig for Europa alene å fylle det økonomiske og politiske tomrommet som da vil oppstå, sier hun.
Hun håper USA blir værende i avtalen.
– Vi har ikke noe bedre alternativ, og Iran har vist at de etterlever avtalen, sier Søreide til NTB.(©NTB)
Lørdag 18. august 2018
Undersida: Med eit både poetisk og essayistisk uttrykk er Anne Helene Guddal blant dei sterkaste stemmene i den unge litteraturen.
Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Lørdag 18. august 2018
• En hel verden jublet da atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen, som trådte i kraft i januar 2016, ga internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i...
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Lørdag 18. august 2018
Månedens poet«ANNA ALVER»Vinneren av Diktkammerets kåring av årets sommerpoet. Poeten ønsker å være anonym.– Gratulerer med å være Diktkammerets...
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Fredag 17. august 2018
• Det er mange som bekymrer seg for demokratiets framtid om dagen. Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen drøftet nylig i Aftenposten det han mener er tre store utfordringer for demokratiet. Næringsministeren lister opp den økonomiske suksessen...
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk