Søndag 14. januar 2018
Nesten ti uker i retten for drapet på Ensjø  
Fire personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Aqeel Shahzad (31) i 2012. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag.
Publisert: 14 Januar 16:54
Fire personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Aqeel Shahzad (31) i 2012. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag.
Hovedtiltalte, en 39 år gammel portugisisk mann, er tiltalt for å ha skutt og drept Shahzad med tre pistolskudd ved en bensinstasjon på Ensjø i Oslo. Han er også tiltalt for drapsforsøk, for å ha avfyrt skudd mot en venn av Shahzad, uten å treffe.
– Hva gjelder tiltalen, erkjenner vår klient straffskyld for drap, men ikke drapsforsøk, sier advokat Magnus Svanberg til NTB.
Sammen med advokat Morten Furuholmen forsvarer han 39-åringen.
Politiet mener bakgrunnen for drapet var konflikt i et kriminelt miljø i Oslo. Tiltalte nummer to i saken skal sommeren 2012 ha kontaktet gjerningsmannen og spurt om 39-åringen ville utføre drapet mot vederlag. Portugiseren sa ja. Ifølge VG har han forklart at han på det tidspunktet gikk gjennom en vanskelig periode, med misbruk av stoff og steroider.

KomplisertI tillegg til de to er ytterligere to menn fra samme miljø tiltalt for medvirkning ved å ha bidratt med praktisk tilrettelegging i forbindelse med drapet. Begge de to og mannen som skal ha bestilt drapet på Shahzed, nekter straffskyld.
Når saken starter opp i Oslo tingrett, er alle de fire tiltalte representert med to forsvarere hver. I tillegg er aktor og to bistandsadvokater til stede, en for offerets etterlatte og en for mannen som skal ha blitt forsøkt drept. Det er satt av ni uker og tre dager til saken, noe som vitner om alvorlighetsgraden og kompleksiteten i saken.

AngrerDet var klokka 22.15 en mandag kveld at de skjebnesvangre skuddene ble avfyrt ved Shell-stasjonen på Ensjø. Portugiseren som skjøt, hadde da vært i Norge i litt over ett år. Under fengslingsmøtet fem år senere skal han ha forklart at han ikke ville ha begått drapet, hvis han kunne ha gått tilbake i tid. Han ønsker nå å bidra til oppklaring.
Ifølge VG har 39-åringen forklart at han flere ganger har ønsket å be om unnskyldning overfor familien til den drepte samt den norske stat.
Etter skytingen var politiet kjapt på stedet, men tiltalte kom seg likevel unna. Offeret var fremdeles i live og ble brakt til sykehus av politiet, men ble senere samme kveld erklært død.
(©NTB)
Lørdag 21. juli 2018
• På søndag har det gått sju år siden dagen da Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i regjeringskvartalet og på Utøya. Fortsatt har vi som nasjon ikke blitt enige om hvordan historien om 22. juli skal fortelles. Debatten som oppsto...
Lørdag 21. juli 2018
debatt: Over­levende Helén Ingrid Andreassen fikk hat-telefoner da hun deltok i innvandrings­debatt. Men oppgjøret med ytre høyre etter 22. juli har uteblitt, sier hun – og derfor orker hun likevel.
Lørdag 21. juli 2018
Pensumlister ved norske universiteter har stadig en overvekt av tekster skrevet av vestlige forskere. Studenter og akademikere tar nå til orde for å «avkolonisere» landets utdanningsinstitusjoner.
Lørdag 21. juli 2018
HARDT: Etter en uke med flere spionavsløringer skal USA slå hardere ned på utenlandske agenter. Kanskje ikke så lurt, mener professor.
Fredag 20. juli 2018
Ny rapport anbefaler teatre å åpne om sommeren for å trekke flere kultur­turister. – Ikke deres oppgave å drive Norge-branding, sier teater­forening.
Fredag 20. juli 2018
TREIGT: Betring av vilkår for tekstil­arbeidarar går altfor sakte, meiner Framtiden i våre hender. Dei ønskjer seg modigare politikarar.
Fredag 20. juli 2018
• Dragkampen om sjukehusutbyggjinga i Oslo-området er av nasjonal interesse. Det står om milliardsummar som vil påverke helsebudsjetta i mange år, det gjeld sjukehustilbod for ein stor del av folkesetnaden, og det er ikkje minst døme på...
Fredag 20. juli 2018
STENGT: EU sliter med å finne felles løsninger til tross for langt færre migranter og flyktninger enn tidligere somre. Spania overtar som største mottaksland for båt­flyktninger etter hvert som stadig flere ruter stenges.
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk