Søndag 14. januar 2018
Nesten ti uker i retten for drapet på Ensjø  
Fire personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Aqeel Shahzad (31) i 2012. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag.
Publisert: 14 Januar 10:15
Fire personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Aqeel Shahzad (31) i 2012. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag.
Hovedtiltalte, en 39 år gammel portugisisk mann, er tiltalt for å ha skutt og drept Shahzad tre ganger med pistol ved en bensinstasjon på Ensjø i Oslo. Han er også tiltalt for drapsforsøk, for å ha avfyrt skudd mot en venn av Shahzad, uten å treffe.
– Hva gjelder tiltalen, erkjenner vår klient straffskyld for drap, men ikke drapsforsøk, sier advokat Magnus Svanberg til NTB.
Sammen med advokat Morten Furuholmen forsvarer han 39-åringen.
Politiet mener bakgrunnen for drapet var konflikt i et kriminelt miljø i Oslo. Tiltalte nummer to i saken skal sommeren 2012 ha kontaktet gjerningsmannen og spurt om 39-åringen ville utføre drapet mot vederlag. Portugiseren sa ja. Ifølge VG har han forklart at han på det tidspunktet gikk gjennom en vanskelig periode, med misbruk av stoff og steroider.

KomplisertI tillegg til de to er ytterligere to menn fra samme miljø tiltalt for medvirkning ved å ha bidratt med praktisk tilrettelegging i forbindelse med drapet. Begge de to og mannen som skal ha bestilt drapet på Shahzed, nekter straffskyld.
Når saken starter opp i Oslo tingrett, er alle de fire tiltalte representert med to forsvarere hver. I tillegg er aktor og to bistandsadvokater til stede, en for offerets etterlatte og en for mannen som skal ha blitt forsøkt drept. Det er satt av ni uker og tre dager til saken, noe som vitner om alvorlighetsgraden og kompleksiteten i saken.

AngrerDet var klokka 22.15 en mandag kveld at de skjebnesvangre skuddene ble avfyrt ved Shell-stasjonen på Ensjø. Portugiseren som skjøt, hadde da vært i Norge i litt over ett år. Under fengslingsmøtet fem år senere skal han ha forklart at han ikke ville ha begått drapet, hvis han kunne ha gått tilbake i tid. Han ønsker nå å bidra til oppklaring.
Ifølge VG har 39-åringen forklart at han flere ganger har ønsket å be om unnskyldning overfor familien til den drepte samt den norske stat.
Etter skytingen var politiet kjapt på stedet, men tiltalte kom seg likevel unna. Offeret var fremdeles i live og ble brakt til sykehus av politiet, men ble senere samme kveld erklært død.
(©NTB)
Fredag 19. januar 2018
VED VEIS ENDE
Fredag 19. januar 2018
FRONTER: USA akter å bli i Syria på ubestemt tid som en «motvekt» til regimet til Bashar al-Assad.
Fredag 19. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonalgalleriet. Nå mener kunsteksperter at Nasjonalmuseet må gjenoppta dialogen med Stein Erik Hagen om Canica-samlingen.
Fredag 19. januar 2018
UENIG OM JUSSEN: Per Andreas Bjørgan mener det er uheldig å gjøre dyptgripende endringer av offentlig sektor på grunn av svært teoretisk forståelse av EU-retten.
Fredag 19. januar 2018
• Internettrevolusjonen har grunnleggende endret kommunikasjonsformene de siste tiårene. Joshua A.T. Fairfield, som nylig har gitt ut boka «Owned: Property, Privacy and New Digital Serfdom», spør om den digitale økonomien sender oss tilbake...
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk