Søndag 14. januar 2018
Nesten ti uker i retten for drapet på Ensjø  
Fire personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Aqeel Shahzad (31) i 2012. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag.
Publisert: 14 Januar 16:54
Fire personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Aqeel Shahzad (31) i 2012. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag.
Hovedtiltalte, en 39 år gammel portugisisk mann, er tiltalt for å ha skutt og drept Shahzad med tre pistolskudd ved en bensinstasjon på Ensjø i Oslo. Han er også tiltalt for drapsforsøk, for å ha avfyrt skudd mot en venn av Shahzad, uten å treffe.
– Hva gjelder tiltalen, erkjenner vår klient straffskyld for drap, men ikke drapsforsøk, sier advokat Magnus Svanberg til NTB.
Sammen med advokat Morten Furuholmen forsvarer han 39-åringen.
Politiet mener bakgrunnen for drapet var konflikt i et kriminelt miljø i Oslo. Tiltalte nummer to i saken skal sommeren 2012 ha kontaktet gjerningsmannen og spurt om 39-åringen ville utføre drapet mot vederlag. Portugiseren sa ja. Ifølge VG har han forklart at han på det tidspunktet gikk gjennom en vanskelig periode, med misbruk av stoff og steroider.

KomplisertI tillegg til de to er ytterligere to menn fra samme miljø tiltalt for medvirkning ved å ha bidratt med praktisk tilrettelegging i forbindelse med drapet. Begge de to og mannen som skal ha bestilt drapet på Shahzed, nekter straffskyld.
Når saken starter opp i Oslo tingrett, er alle de fire tiltalte representert med to forsvarere hver. I tillegg er aktor og to bistandsadvokater til stede, en for offerets etterlatte og en for mannen som skal ha blitt forsøkt drept. Det er satt av ni uker og tre dager til saken, noe som vitner om alvorlighetsgraden og kompleksiteten i saken.

AngrerDet var klokka 22.15 en mandag kveld at de skjebnesvangre skuddene ble avfyrt ved Shell-stasjonen på Ensjø. Portugiseren som skjøt, hadde da vært i Norge i litt over ett år. Under fengslingsmøtet fem år senere skal han ha forklart at han ikke ville ha begått drapet, hvis han kunne ha gått tilbake i tid. Han ønsker nå å bidra til oppklaring.
Ifølge VG har 39-åringen forklart at han flere ganger har ønsket å be om unnskyldning overfor familien til den drepte samt den norske stat.
Etter skytingen var politiet kjapt på stedet, men tiltalte kom seg likevel unna. Offeret var fremdeles i live og ble brakt til sykehus av politiet, men ble senere samme kveld erklært død.
(©NTB)
Onsdag 25. april 2018
Departementet ba 300 kulturarbeidere si sin mening om 14 trender via mentometerknapper. Svarene kan forme framtidas kultur­politikk.
Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Onsdag 25. april 2018
OPPSIDA: 70.000 nye arbeidsplasser i Norge innen 2050 og en inntjening på 220 milliarder kroner i året. Det kan bli resultatet om regjeringen investerer i karbonfangst og -lagring.
Onsdag 25. april 2018
• Klassekampen har i flere artikler avslørt at den syriske opprørsgruppa Den revolusjonære kommandohæren (MaT), som norske spesialsoldater har trent og gitt «operativ støtte» til, hele tida har hatt som mål å bekjempe Assad-regimet. Slike...
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Tirsdag 24. april 2018
Sakprosaforfatternes leder langer ut mot Tanums inntog i Coop-­butikkene. – Bokhandelkjedenes ensretting blir småtteri sammenliknet med dette, sier Tore Slaatta.
Tirsdag 24. april 2018
• Etter den britiske folkeavstemningen om EU sa president for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker at EU nå måtte ta nye skritt mot en stadig tettere union. Den politiske utviklingen i sentraleuropeiske land, som Tsjekkia, Slovakia, Polen og...
Tirsdag 24. april 2018
ÅPENHET: Eivor Evenrud (Rødt) er blitt kontaktet av lærere som har blitt kalt inn på teppet for å dele innlegg på Facebook. – Mange opplever en fryktkultur, sier hun.
Mandag 23. april 2018
TENKETANKER: Manifest-leder Magnus Marsdal mener Agenda blir kjøpt for å spre NHOs verdenssyn når tenketanken lager rapport om at folk må jobbe lenger i framtida.
Mandag 23. april 2018
• Den danske regjeringen lanserte 1. mars en politikkpakke for å bryte opp gettoområder. Ifølge planen «Ét Danmark uden parallel­samfund» er gettoer områder med høy andel innvandrere, hvor flere er straffedømte enn i andre om­råder, hvor...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk