Søndag 14. januar 2018
Nesten ti uker i retten for drapet på Ensjø  
Fire personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Aqeel Shahzad (31) i 2012. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag.
Publisert: 14 Januar 16:54
Fire personer er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Aqeel Shahzad (31) i 2012. Rettssaken starter i Oslo tingrett onsdag.
Hovedtiltalte, en 39 år gammel portugisisk mann, er tiltalt for å ha skutt og drept Shahzad med tre pistolskudd ved en bensinstasjon på Ensjø i Oslo. Han er også tiltalt for drapsforsøk, for å ha avfyrt skudd mot en venn av Shahzad, uten å treffe.
– Hva gjelder tiltalen, erkjenner vår klient straffskyld for drap, men ikke drapsforsøk, sier advokat Magnus Svanberg til NTB.
Sammen med advokat Morten Furuholmen forsvarer han 39-åringen.
Politiet mener bakgrunnen for drapet var konflikt i et kriminelt miljø i Oslo. Tiltalte nummer to i saken skal sommeren 2012 ha kontaktet gjerningsmannen og spurt om 39-åringen ville utføre drapet mot vederlag. Portugiseren sa ja. Ifølge VG har han forklart at han på det tidspunktet gikk gjennom en vanskelig periode, med misbruk av stoff og steroider.

KomplisertI tillegg til de to er ytterligere to menn fra samme miljø tiltalt for medvirkning ved å ha bidratt med praktisk tilrettelegging i forbindelse med drapet. Begge de to og mannen som skal ha bestilt drapet på Shahzed, nekter straffskyld.
Når saken starter opp i Oslo tingrett, er alle de fire tiltalte representert med to forsvarere hver. I tillegg er aktor og to bistandsadvokater til stede, en for offerets etterlatte og en for mannen som skal ha blitt forsøkt drept. Det er satt av ni uker og tre dager til saken, noe som vitner om alvorlighetsgraden og kompleksiteten i saken.

AngrerDet var klokka 22.15 en mandag kveld at de skjebnesvangre skuddene ble avfyrt ved Shell-stasjonen på Ensjø. Portugiseren som skjøt, hadde da vært i Norge i litt over ett år. Under fengslingsmøtet fem år senere skal han ha forklart at han ikke ville ha begått drapet, hvis han kunne ha gått tilbake i tid. Han ønsker nå å bidra til oppklaring.
Ifølge VG har 39-åringen forklart at han flere ganger har ønsket å be om unnskyldning overfor familien til den drepte samt den norske stat.
Etter skytingen var politiet kjapt på stedet, men tiltalte kom seg likevel unna. Offeret var fremdeles i live og ble brakt til sykehus av politiet, men ble senere samme kveld erklært død.
(©NTB)
Tirsdag 23. oktober 2018
Å motta saklig kritikk inngår i jobben min som journalist. Men det som skjedde våren 2018, var noe helt annet. Å utsettes for en mobb er ufyselig. Å utsettes for hat er forferdelig. Å mobbes av ukjente mennesker som...
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tirsdag 23. oktober 2018
• Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på at NRK brukte Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator under dekningen av valget i Sverige i september i år. Om lag 75 av klagene kom som resultat av en kampanje på partiet Rødts...
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.