Torsdag 11. januar 2018
SINTE: Sinte demonstranter i Tebourba viser med steinkasting hva de mener om regjeringens innstramninger. I flere byer brente demonstranter bildekk og kastet stein på politiet. FOTO: Anis Ben Ali, AP/NTB scanpix
Tunisiere protesterer i flere byer mot økonomiske innstramminger og prisøkning:
Vi har ikke mer å gå på
Youssef Chahed
URO: Én person er drept og minst 200 arrestert i Tunisia. – Regjeringen må møte folk på halvveien før ting kommer ut av kontroll, sier fag­foreningstopp til Klassekampen.

TUNISIA

Sju år etter opprøret under den arabiske våren i 2011 sprer misnøyen med den økonomiske situasjonen seg i Tunisia. Hundrevis har tatt til gatene i flere byer i protest mot økonomiske innstramninger og prisøkning som regjeringen har satt i verk fra 1. januar i år.

Regjeringen hever prisene på drivstoff og øker momsen på varer og tjenester for å redusere landets budsjett­underskudd.

Så langt er én person død, mens over 200 er arrestert. 11 politimenn er skadet etter sammenstøt med demonstrantene.

Det internasjonale pengefondet (IMF) krever at regjeringen senker subsidier og reduserer underskuddet med nesten 16 milliarder kroner, for å gi landet et sårt tiltrengt lån på 24 milliarder kroner.

– Pengefondet bryr seg ikke om folks hverdag. Heller ikke om sosial og økonomisk stabilitet i de respektive land. De kjører på uten å ta hensyn til noen andre enn seg selv og sine penger, sier Bo Ali al-Mobaraki til Klassekampen.

Han er nestleder i Itihad al-Shoghl, paraplyorganisasjonen for fagforeninger i landet.

Fakta

Protester i Tunisia:

• Regjeringens innstramminger, der bensinprisene skrus opp og momsen på varer og tjenester øker, har skapt sinne i Tunisia.

• Siden søndag har folk protestert mot tiltakene i mange byer. Også i hovedstaden Tunis var det demonstrasjoner.

• Mandag døde en demonstrant. Broren sier han ble overkjørt av bil.

• Over 200 personer er arrestert siden protestene startet.

• I flere byer er politistasjoner og statlige bygg vandalisert, og demonstranter har kastet stein og bensinbomber mot politiet.

• 11 politifolk er såret.

Misnøyen sprer seg

Sidi Bouzid er byen der opprøret startet i 2011 – et opprør som sørget for avsettelsen av landets mangeårige diktator Zine al-Abidine Ben Ali. Her har demonstranter brent bildekk og kastet stein mot politiet denne uka. Politiet svarte med å tåregasse demonstrantene. Det var også protester i byene Kasserine, Tebourba, Nefza, Beja, Attadhamoun og Intilaka.

Også i hovedstaden protesterte folk mot regjeringens innstramningspolitikk. Flere steder ble politistasjoner og statlige bygg vandalisert, ifølge innenriksdepartementet.

Etter opprøret i 2011 har demonstrasjoner blitt lagt til minnedagene for opprøret, men nå holdes protestene hyppig og er samtidig voldelige og spredt geografisk.

– Folk er slitne. Mange har ikke mer å gå på. Fattig­dommen har økt, arbeids­ledigheten har nådd nye høyder og nasjonal og internasjonale investeringen har vært mindre enn regjeringen hadde håpet på, sier Mobaraki.

Han sier Tunisia er inne i noen vanskelige år.

– Folk har det vanskelig, men vi må holde statens institusjoner sammen. Vi må beskytte vårt demokrati, for det er nytt og skjørt, og det er lett å miste det, sier han.

I tillegg til den interne situasjonen med store økonomiske problemer, har IMF krevd radikale endringer. Mobaraki hevder at kravene bare baserer seg på fondets egne sær­interesser.

Vil skattlegge de rike

– Vi skjønner at økonomien er vanskelig, men å la de aller fattigste få det enda verre er ingen løsning. Vi krever at de rike betaler mer i skatt, at regjeringen innfører en minstelønn og ordninger med bidrag og langsiktige lån til de som sliter, sier Mobaraki.

Dessuten, legger han til, er minst 50 prosent av landets økonomi «svart» og faller utenom statens kontroll.

– Det ligger enorme summer i den svarte økonomien. Regjeringen må derfor legge en plan for hvordan de gradvis kan få denne sektoren under statens kontroll.

Mistet livet

Mandag ble Khomsi Yefrni (45) drept da han demonstrerte i byen Tebourba, 30 kilometer utenfor hovedstaden, etter at politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene. Ifølge innenriksdepartementet døde Yefrni av pusteproblemer, men den dødes bror, Mohamed Yefrni, sa i begravelsen at broren ble påkjørt av en bil og at han ikke led av noen kronisk sykdom.

– Legene som undersøkte liket, fortalte oss at Khomsi hadde brukket flere ribbein, sa han til radiokanalen Mosaique.

Regjeringssjefen Youssef Chahed lovet tirsdag å slå hardt ned på voldelige demonstrasjoner.

– Vi tar avstand fra voldelige protester, men ber politiet besinne seg slik at volden ikke eskalerer, sier Mobaraki.

amal.wahab@klassekampen.no

Fredag 27. april 2018
FREDSHÅP: Både Nord- og Sør- Korea håper fred skal gi økonomisk opptur. I dag må Kim Jong-un og Moon Jae-in meisle ut en felles plan for å overbevise USA om å oppheve sanksjoner.
Torsdag 26. april 2018
NEW DEAL: USA og Frankrike vil ha en ny atom-avtale med Iran. Redaktør i Le Monde Diplomatique kaller manøveren arrogant, respektløs og beklagelig.
Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Fredag 20. april 2018
UENIG: Erna Solberg hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Militskilder bestrider hennes versjon.
Torsdag 19. april 2018
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.
Onsdag 18. april 2018
HAMSKIFTE: Norge skulle bistå USAs militsprosjekt i Syria. Disiplinære problemer gjorde at militsen kastet ut krigere og endret navn.
Tirsdag 17. april 2018
SNUR VÅPNENE: Norge skulle trene syriske opprørere til kamp mot Den islamske staten (IS). Nå kriger opprørerne mot regimet. Assad er hovedmålet, sier militsleder Muhannad al-Talla.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk