Onsdag 13. desember 2017
Demokratene jubler over seier i Alabama               
Demokratene er i ekstase etter sjokkseieren i sørstaten Alabama. Et politisk jordskjelv, mener USA-forsker.
Publisert: 13 Desember 10:46
Demokratene er i ekstase etter sjokkseieren i sørstaten Alabama. Et politisk jordskjelv, mener USA-forsker.
Doug Jones' seier innebærer at republikanernes flertall i Senatet blir redusert til 51–49. Det er første gang på 25 år at en demokrat har blitt valgt til senator i Alabama.
Jones ble tatt imot med stormende jubel da han møtte tilhengerne sine etter at resultatet av valgthrilleren var klart.
– Jeg er overveldet. Men jeg har sagt gjennom hele valgkampen at 12. desember kom til å bli en historisk dag. Jeg tror jeg har ventet på dette hele livet, og nå vet jeg ikke hva jeg skal si, sa Jones.
63-åringen er jurist og kjent for å ha fått dømt medlemmer av Ku Klux Klan for drap på fire jenter etter at de på 1960-tallet bombet en afroamerikansk kirke.
Motkandidaten, den erkekonservative republikaneren Roy Moore, er i valgkampen blitt anklaget for seksuell trakassering og overgrep mot mindreårige.

– Kan vinne hva som helstUSA-forsker Frida Stranne beskriver Demokratenes seier som «litt av et politisk jordskjelv», og et republikansk prestisjetap i den konservative delstaten Alabama.
– Det ryster Republikanerne i grunnvollene og gir Demokratene ny energi framover, skriver Stranne i en kommentar til nyhetsbyrået TT.
Svensk-amerikanske Elizabeth Walentin, som tidligere har vært valgkampmedarbeider for Demokratene, tror Alabama-valget vil gå inn i historiebøkene.
– Om de kan vinne i Alabama, kan de vinne hva som helst, sier Walentin.
Andre USA-kjennere peker på at situasjonen foran valget i Alabama var svært spesiell. Historiker Hallvard Notaker ved Universitetet i Oslo tror ikke Jones ville vunnet hvis motkandidaten hadde vært en mer tradisjonell republikaner.

Republikansk splittelseI stedet peker Notaker på at Moores nederlag i praksis er en seier for den mer moderate delen av Det republikanske partiet.
Flere sentrale ledere i Det republikanske partiet har nektet å støtte Moore, men president Donald Trump ga ham tydelig støtte i innspurten av valgkampen. I tillegg har Trumps omstridte tidligere rådgiver Steve Bannon stilt seg bak ham.
– Valgresultatet er et nederlag for Bannon, og en seier for den etablerte delen av partiet, sier Notaker til NTB.
Da alle valgkretsene hadde meldt inn sine resultater, hadde Jones fått 49,9 prosent av stemmene, mens Moore hadde 48,4 prosent. 21.000 stemmer skilte de to kandidatene, ifølge amerikanske medier.
Moore nektet å godta nederlaget og krevde i stedet omtelling. Men lovverket i Alabama stiller bare krav om omtelling hvis avstanden mellom kandidatene er mindre enn 0,5 prosent. Onsdag morgen norsk tid hadde Jones et overtak på 1,5 prosent.

– Gud har kontroll– Vi vet at Gud alltid har kontroll. Men vet dere, noe av problemet med denne valgkampen har vært at vi har blitt framstilt i et feilaktig og ufordelaktig lys, sa Moore til sine tilhengere etter at resultatet var klart.
Den omstridte politikeren viste trolig til overgrepsanklagene mot ham. Seks kvinner har anklaget Moore for å ha forsøkt å innlede forhold med dem da de var tenåringer. Han var da i 30-årene og arbeidet som advokatfullmektig. To av dem har anklaget ham for overgrep og trakassering.
Selv om Trump støttet Moore i valgkampen, gratulerte han Jones da det var klart at han hadde vunnet.
Presidenten antyder også at Republikanerne får en ny mulighet til å kapre en av Alabamas senatsplasser i kongressvalget neste år.
Mange demokrater håper på sin side at seieren i Alabama blir et frampek mot et kongressvalg hvor opposisjonspartiet vil kunne true republikanerne også i deres kjerneområder(©NTB)
Lørdag 23. juni 2018
Minst én av fire elever ved St. Sunniva skole går på kulturskolen, mens andelen er 0 ved andre skoler i Oslo. – Vi må ta skeivfordelingen på alvor, sier Anders Rønningen i Norsk kulturskoleråd.
Lørdag 23. juni 2018
• Torsdag ble det klart at regjeringen overkjører finnmarkingenes krav om stopp i sammenslåings­prosessen med Troms. I stedet setter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) ned en fellesnemnd for Troms og Finnmark, der...
Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Lørdag 23. juni 2018
Norsk syke? Øystein Noreng er kritisk til Norges næringspolitikk og petroleumsøkonomi.
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk