Onsdag 13. desember 2017
Demokratene jubler over seier i Alabama               
Demokratene er i ekstase etter sjokkseieren i sørstaten Alabama. Et politisk jordskjelv, mener USA-forsker.
Publisert: 13 Desember 10:46
Demokratene er i ekstase etter sjokkseieren i sørstaten Alabama. Et politisk jordskjelv, mener USA-forsker.
Doug Jones' seier innebærer at republikanernes flertall i Senatet blir redusert til 51–49. Det er første gang på 25 år at en demokrat har blitt valgt til senator i Alabama.
Jones ble tatt imot med stormende jubel da han møtte tilhengerne sine etter at resultatet av valgthrilleren var klart.
– Jeg er overveldet. Men jeg har sagt gjennom hele valgkampen at 12. desember kom til å bli en historisk dag. Jeg tror jeg har ventet på dette hele livet, og nå vet jeg ikke hva jeg skal si, sa Jones.
63-åringen er jurist og kjent for å ha fått dømt medlemmer av Ku Klux Klan for drap på fire jenter etter at de på 1960-tallet bombet en afroamerikansk kirke.
Motkandidaten, den erkekonservative republikaneren Roy Moore, er i valgkampen blitt anklaget for seksuell trakassering og overgrep mot mindreårige.

– Kan vinne hva som helstUSA-forsker Frida Stranne beskriver Demokratenes seier som «litt av et politisk jordskjelv», og et republikansk prestisjetap i den konservative delstaten Alabama.
– Det ryster Republikanerne i grunnvollene og gir Demokratene ny energi framover, skriver Stranne i en kommentar til nyhetsbyrået TT.
Svensk-amerikanske Elizabeth Walentin, som tidligere har vært valgkampmedarbeider for Demokratene, tror Alabama-valget vil gå inn i historiebøkene.
– Om de kan vinne i Alabama, kan de vinne hva som helst, sier Walentin.
Andre USA-kjennere peker på at situasjonen foran valget i Alabama var svært spesiell. Historiker Hallvard Notaker ved Universitetet i Oslo tror ikke Jones ville vunnet hvis motkandidaten hadde vært en mer tradisjonell republikaner.

Republikansk splittelseI stedet peker Notaker på at Moores nederlag i praksis er en seier for den mer moderate delen av Det republikanske partiet.
Flere sentrale ledere i Det republikanske partiet har nektet å støtte Moore, men president Donald Trump ga ham tydelig støtte i innspurten av valgkampen. I tillegg har Trumps omstridte tidligere rådgiver Steve Bannon stilt seg bak ham.
– Valgresultatet er et nederlag for Bannon, og en seier for den etablerte delen av partiet, sier Notaker til NTB.
Da alle valgkretsene hadde meldt inn sine resultater, hadde Jones fått 49,9 prosent av stemmene, mens Moore hadde 48,4 prosent. 21.000 stemmer skilte de to kandidatene, ifølge amerikanske medier.
Moore nektet å godta nederlaget og krevde i stedet omtelling. Men lovverket i Alabama stiller bare krav om omtelling hvis avstanden mellom kandidatene er mindre enn 0,5 prosent. Onsdag morgen norsk tid hadde Jones et overtak på 1,5 prosent.

– Gud har kontroll– Vi vet at Gud alltid har kontroll. Men vet dere, noe av problemet med denne valgkampen har vært at vi har blitt framstilt i et feilaktig og ufordelaktig lys, sa Moore til sine tilhengere etter at resultatet var klart.
Den omstridte politikeren viste trolig til overgrepsanklagene mot ham. Seks kvinner har anklaget Moore for å ha forsøkt å innlede forhold med dem da de var tenåringer. Han var da i 30-årene og arbeidet som advokatfullmektig. To av dem har anklaget ham for overgrep og trakassering.
Selv om Trump støttet Moore i valgkampen, gratulerte han Jones da det var klart at han hadde vunnet.
Presidenten antyder også at Republikanerne får en ny mulighet til å kapre en av Alabamas senatsplasser i kongressvalget neste år.
Mange demokrater håper på sin side at seieren i Alabama blir et frampek mot et kongressvalg hvor opposisjonspartiet vil kunne true republikanerne også i deres kjerneområder(©NTB)
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk