Torsdag 7. desember 2017
Ordføreren i Osterøy sier raset var uventet
Ordføreren i Osterøy sier torsdagens jordras var uventet, til tross for at øya er skredutsatt. En kvinne døde etter at jordmasser braste inn i et bolighus.
Publisert: 07 Desember 20:32
Ordføreren i Osterøy sier torsdagens jordras var uventet, til tross for at øya er skredutsatt. En kvinne døde etter at jordmasser braste inn i et bolighus.
– Vi er kjent med områder som er særlig utsatt på øya, men dette var ikke noe vi ventet skulle skje her, sier ordfører Jarle Skeidsvoll til NRK.
Han sier de jobber kontinuerlig med klimatilpassing og beredskapsplanlegging, men hadde ikke sett for seg at det skulle komme et jordras i dette området.
– Det er et ganske avgrenset jordskred, midt i et byggefelt, sier Skedsvoll.

Gjennom husetGeolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Svein Arne Vågane, sier til NRK at grunnen til jordraset sannsynligvis var vannmetting i jorda.
38 år gamle Kristine Anette Andersen døde av skadene hun pådro seg da jordraset braste inn i et bolighus på Osterøy i Hordaland torsdag morgen. Kvinnen ble fraktet til sykehus etter raset, som politiet først meldte om rundt klokka 6.45.
Politiet gikk torsdag ettermiddag ut med kvinnens navn i samråd med hennes familie. Det bodde sju personer i huset, to vokse og fem barn ifølge Bergens Tidende.
– Deler av raset har gått gjennom huset. Det ligger i en rimelig bratt skråning, og er truffet av jord og stein, sier vaktkommandør Håkon Myking ved 110-sentralen til avisen.

Kriseteam på plassLokalavisen Bygdanytt har snakket med Espen Nessestrand Mjøs, som var en av dem som måtte evakuere.
– Vi ble evakuert i morgentimene og alt står bra til. Hele bygda var i sjokk, for man vet jo ikke hva som kan skje. Nå er situasjonen roligere og alle blir tatt hånd om av brannfolk og politi på bedehuset. Folk er flinke til å støtte hverandre, sier han.
Ordfører Skeidsvoll opplyser at kommunen satte sammen en krisestab kort tid etter at de fikk melding om raset.
– Kommunen har sendt kriseteamet til området, og fokuset vårt er først og fremst på kvinnens pårørende. På grunn av den uavklarte rasfaren har vi sendt geologer til området. NVE har kontaktet oss for høre om vi trenger bistand fra geologer, og det har vi takket ja til. Tre geologer vurderer rasfaren i området, sier Skeidsvoll til Bygdanytt.
Fredag arrangeres en samling på to av barne- og ungdomsskolene i kommunen. Klokken 8.45 åpner Osterøy ungdomsskole dørene og klokken 11.30 kan de som ønsker møtes på Haus skole, opplyser kommunen. Et kriseteam, samt lærere og sognepresten vil være til stede.

Flere fortsatt evakuerteEtter et møte på kommunehuset torsdag ettermiddag, ble det besluttet å opprettholde evakueringen av åtte hus i området.
Totalt ble 18 husstander evakuert fra området etter raset, og 35 personer ble ivaretatt på et senter for evakuerte som ble opprettet på en skole i nærheten.
Politiet i Hordaland opplyser at kommunen sørger for oppfølging av beboerne i disse husene når det gjelder overnatting og eventuelt uthenting av eiendeler og lignende. Kommunen overtar nå ansvaret for situasjonen såframt det ikke oppstår nye hendelser i området.
– Sivilforsvaret overtar vakthold i kveld og natt. Politiet blir på stedet til Sivilforsvaret er på plass og kan overta.

Kraftig uværDe siste dagene har det regnet kraftig på Vestlandet, og NVE har sendt ut jordskredvarsel i gul kategori for Vestlandet.
I tillegg er det sendt ut flomvarsel i oransje kategori i indre strøk av Hordaland og Rogaland på grunn av regn og snøsmelting. Skalaen for varsling har fire kategorier: grønt (1), gult (2), oransje (3) og rødt (4), hvor rødt er det mest alvorlige. Begge varslene gjelder fram til fredag klokka 7.
Lørdag 24. februar 2018
STYRKAR: Oslo-politiet sender ein ekstra politibetent til det tverretatlege senteret som skal avdekka arbeidslivskriminalitet og flyttar ansvaret for oppfølging av politiets rolle.
Lørdag 24. februar 2018
BOIKOTT: LO-kongressen vedtok i fjor boikott av Israel. Nå krever Israels ambassadør at LO endrer sin «avskyelige politikk» for at LO-tillitsvalgte skal få slippe inn i Israel.
Lørdag 24. februar 2018
Det er ikke så lenge siden forlagene kostet på seg trådheftet innbinding og offset-trykk når en ny roman skulle i trykken. Nå er digitaltrykk og limfresing i ryggen den nye normen.
Lørdag 24. februar 2018
Uro: Elena Ferrante tegner opp voldens historie i kvinneliv.
Fredag 23. februar 2018
IDEOLOGISK: Oslo Arbeidersamfunn ber partiet vedta nytt prinsipprogram på lands­møtet i 2019. Parti­sekretær Kjersti Stenseng er ikke fremmed for tanken.
Fredag 23. februar 2018
Universitetet trenger finansieringsordninger som lar oss teste ut dristige ideer, mener biolog Dag Hessen.
Fredag 23. februar 2018
• Alle som har pusset opp hjemme eller sittet i et borettslagsstyre, vet at det i byggeprosjekter kan tilkomme ekstra utgifter. Kanskje var ikke grunnen som antatt, det elektriske anlegget måtte i tillegg oppgraderes, eller arbeidet tok...
Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
Munchmuseet frykter at det vil gå glipp av utstillinger med verdenskjente kunstnere hvis ikke den statlige forsikringsordningen for museer blir bedre.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk