Torsdag 7. desember 2017
Ordføreren i Osterøy sier raset var uventet
Ordføreren i Osterøy sier torsdagens jordras var uventet, til tross for at øya er skredutsatt. En kvinne døde etter at jordmasser braste inn i et bolighus.
Publisert: 07 Desember 20:32
Ordføreren i Osterøy sier torsdagens jordras var uventet, til tross for at øya er skredutsatt. En kvinne døde etter at jordmasser braste inn i et bolighus.
– Vi er kjent med områder som er særlig utsatt på øya, men dette var ikke noe vi ventet skulle skje her, sier ordfører Jarle Skeidsvoll til NRK.
Han sier de jobber kontinuerlig med klimatilpassing og beredskapsplanlegging, men hadde ikke sett for seg at det skulle komme et jordras i dette området.
– Det er et ganske avgrenset jordskred, midt i et byggefelt, sier Skedsvoll.

Gjennom husetGeolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Svein Arne Vågane, sier til NRK at grunnen til jordraset sannsynligvis var vannmetting i jorda.
38 år gamle Kristine Anette Andersen døde av skadene hun pådro seg da jordraset braste inn i et bolighus på Osterøy i Hordaland torsdag morgen. Kvinnen ble fraktet til sykehus etter raset, som politiet først meldte om rundt klokka 6.45.
Politiet gikk torsdag ettermiddag ut med kvinnens navn i samråd med hennes familie. Det bodde sju personer i huset, to vokse og fem barn ifølge Bergens Tidende.
– Deler av raset har gått gjennom huset. Det ligger i en rimelig bratt skråning, og er truffet av jord og stein, sier vaktkommandør Håkon Myking ved 110-sentralen til avisen.

Kriseteam på plassLokalavisen Bygdanytt har snakket med Espen Nessestrand Mjøs, som var en av dem som måtte evakuere.
– Vi ble evakuert i morgentimene og alt står bra til. Hele bygda var i sjokk, for man vet jo ikke hva som kan skje. Nå er situasjonen roligere og alle blir tatt hånd om av brannfolk og politi på bedehuset. Folk er flinke til å støtte hverandre, sier han.
Ordfører Skeidsvoll opplyser at kommunen satte sammen en krisestab kort tid etter at de fikk melding om raset.
– Kommunen har sendt kriseteamet til området, og fokuset vårt er først og fremst på kvinnens pårørende. På grunn av den uavklarte rasfaren har vi sendt geologer til området. NVE har kontaktet oss for høre om vi trenger bistand fra geologer, og det har vi takket ja til. Tre geologer vurderer rasfaren i området, sier Skeidsvoll til Bygdanytt.
Fredag arrangeres en samling på to av barne- og ungdomsskolene i kommunen. Klokken 8.45 åpner Osterøy ungdomsskole dørene og klokken 11.30 kan de som ønsker møtes på Haus skole, opplyser kommunen. Et kriseteam, samt lærere og sognepresten vil være til stede.

Flere fortsatt evakuerteEtter et møte på kommunehuset torsdag ettermiddag, ble det besluttet å opprettholde evakueringen av åtte hus i området.
Totalt ble 18 husstander evakuert fra området etter raset, og 35 personer ble ivaretatt på et senter for evakuerte som ble opprettet på en skole i nærheten.
Politiet i Hordaland opplyser at kommunen sørger for oppfølging av beboerne i disse husene når det gjelder overnatting og eventuelt uthenting av eiendeler og lignende. Kommunen overtar nå ansvaret for situasjonen såframt det ikke oppstår nye hendelser i området.
– Sivilforsvaret overtar vakthold i kveld og natt. Politiet blir på stedet til Sivilforsvaret er på plass og kan overta.

Kraftig uværDe siste dagene har det regnet kraftig på Vestlandet, og NVE har sendt ut jordskredvarsel i gul kategori for Vestlandet.
I tillegg er det sendt ut flomvarsel i oransje kategori i indre strøk av Hordaland og Rogaland på grunn av regn og snøsmelting. Skalaen for varsling har fire kategorier: grønt (1), gult (2), oransje (3) og rødt (4), hvor rødt er det mest alvorlige. Begge varslene gjelder fram til fredag klokka 7.
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk