Tirsdag 14. november 2017
Rykter og kuppfrykt i Zimbabwe
En kolonne med stridsvogner i utkanten av Zimbabwes hovedstad Harare utløste tirsdag rykteflom og frykt for militærkupp. 
Publisert: 14 November 20:13
En kolonne med stridsvogner i utkanten av Zimbabwes hovedstad Harare utløste tirsdag rykteflom og frykt for militærkupp. 
Situasjonen i landet er spent etter at forsvarssjefen truet med å gripe inn mot landets 93 år gamle president Robert Mugabe. Bakteppet er at Mugabe i forrige uke avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa og kastet ham ut av regjeringspartiet ZANU-PF.
Mugabe anklaget 75 år gamle Mnangagwa for å planlegge en maktovertakelse, blant annet ved hjelp av heksekunst.
Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann og nyter stor støtte fra de militære, noe Mugabe rett nok også har gjort opp gjennom årene.
– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.

MilitærkolonneDa en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy tirsdag ble observert i utkanten av Harare, førte det derfor til en flom av rykter.
Kolonnen var på vei mot en militærforlegning og kom rullende langs en vei der det rett nok er mye militær trafikk, men den utløste likevel frykt for et militærkupp.
ZANU-PF gikk tirsdag kveld hardt ut mot forsvarssjefen og anklaget ham for forrædersk oppførsel.
– Chiwenga forsøker åpenbart å skape uro i landet. Dette er forrædersk oppførsel fra hans side og et forsøk på å egge til opprør, sa en talsmann for partiet.

FlyktetMnangagwa har flyktet fra Zimbabwe siden han falt i unåde hos Mugabe, og han hevder at både han og familiemedlemmer er truet på livet.
Over hundre høytstående offiserer som angivelig støtter Mnangagwa, skal være å finne på en liste over folk som kan vente seg disiplinærstraff.
Listen er satt opp av en fraksjon innen ZANU-PF som støtter Mugabes kone Grace Mugabe. Hun har lenge vært en stigende stjerne i partiet og har gjentatte ganger vært på kollisjonskurs med den tidligere visepresidenten.

Advarte de militæreZimbabwes 52 år gamle førstedame, som har ungdomspartiet til ZANU-PF i ryggen, ventes nå å overta som visepresident, og opposisjonen tror også at hun vil etterfølge sin mann som president når den tid kommer.
Mugabe har ikke kommentert forsvarssjefens trussel, men han har tidligere advart de militære mot å blande seg inn i politikken.
– Politikken skal alltid lede våpnene, ikke omvendt. Ellers blir det kupp, sa han i en tale i juli.
Zimbabwes økonomi har brutt helt sammen under Mugabe, som på stadig mer autoritært vis har styrt landet siden 1980. Han er i dag verdens eldste sittende statsoverhode.

(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk