Tirsdag 14. november 2017
Rykter og kuppfrykt i Zimbabwe
En kolonne med stridsvogner i utkanten av Zimbabwes hovedstad Harare utløste tirsdag rykteflom og frykt for militærkupp. 
Publisert: 14 November 18:23
En kolonne med stridsvogner i utkanten av Zimbabwes hovedstad Harare utløste tirsdag rykteflom og frykt for militærkupp. 
Situasjonen i landet er spent etter at forsvarssjefen truet med å gripe inn mot landets 93 år gamle president Robert Mugabe. Bakteppet er at Mugabe nylig kastet visepresident Emmerson Mnangagwa ut av regjeringspartiet ZANU-PF.
Mugabe anklaget 75 år gamle Mnangagwa for å planlegge en maktovertakelse, blant annet ved hjelp av heksekunst.
Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann og nyter stor støtte fra de militære, noe Mugabe rett nok også har gjort opp gjennom årene.
– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.

MilitærkolonneDa en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy tirsdag ble observert i utkanten av Harare, førte det derfor til en flom av rykter.
Kolonnen var på vei mot en militærforlegning og kom rullende langs en vei der det rett nok er mye militær trafikk, men utløste likevel frykt for et militærkupp.
Mnangagwa har flyktet fra Zimbabwe siden han falt i unåde hos Mugabe, og han hevder at både han og familiemedlemmer er truet på livet.
Over hundre høytstående offiserer som angivelig støtter Mnangagwa, skal være å finne på en liste over folk som kan vente seg disiplinærstraff. Listen er satt opp av en fraksjon innen ZANU-PF som støtter Mugabes kone Grace Mugabe.

Advarte de militæreZimbabwes 52 år gamle førstedame, som har ungdomspartiet til ZANU-PF i ryggen, ventes å etterfølge Mnangagwa som visepresident, og opposisjonen tror også at hun vil etterfølge sin mann som president når den tid kommer.
Mugabe har ikke kommentert forsvarssjefens trussel, men han har tidligere advart de militære mot å blande seg inn i politikken.
– Politikken skal alltid lede våpnene, ikke omvendt. Ellers blir det kupp, sa han i en tale i juli.
Zimbabwes økonomi har brutt helt sammen under Mugabe, som på stadig mer autoritært vis har styrt landet siden 1980. Han er i dag verdens eldste sittende statsoverhode.

(©NTB)
Tirsdag 21. november 2017
• Lørdag skrev Klassekampen om Bent Arne Aasli som har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. «Jeg har ikke mye skole å skryte av, fikk bare tatt ungdomsskolen før jeg begynte å jobbe. Men jeg skaffet meg fagbrev og har jobbet med...
Tirsdag 21. november 2017
DYKK: Hvordan skapes og spres falske nyheter? Professor Alice Marwick gjorde et digitalt dypdykk, og ble rystet over det hun fant.
Tirsdag 21. november 2017
Nettstedet Medier24 navngir en overgrepsanklaget Schibsted-topp med innvandrerbakgrunn. Redaktør Gard L. Michalsen synes det er «påfallende» at svenske medier anonymiserer ham.
Tirsdag 21. november 2017
NEDGANG: I 1965 oppga to tredeler av Aps velgere at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det en tredel. Blant Høyres velgere har andelen økt.
Mandag 20. november 2017
Årets bestselger «Reputation» er ikke like rett-fram som man skulle tro, laget av en popstjerne som leker seg med identitet – nye Taylor eller gamle?
Mandag 20. november 2017
OMKAMP: Regjeringspartia, KrF og Venstre oppretta gigantfylket Viken på Aust­landet. No vurderer KrF å snu om ­millionregionen rundt Oslo.
Mandag 20. november 2017
HISTORISK: Robert Mugabe falt for eget grep og må gi fra seg tronen til eks-visepresident Emmerson «Krokodillen» Mnangagwa. Nå venter trolig en ny samlingsregjering, der fagbevegelsen krever mer makt.
Mandag 20. november 2017
• Var russiske internettroboter med på å sikre flertall for britisk utmelding av EU i fjor sommer? Spørsmålet har dukket opp i forbindelse med «Russiagate», granskingen av forholdet mellom president Donald Trumps kampanje og russiske aktører...
Mandag 20. november 2017
På nyåret lanserer Det norske akademi landets mest omfattende ordbok for bokmål på nett. Men akademiet får ingen pengestøtte til å vedlikeholde ordboka, som har kostet 100 millioner kroner å lage.
Lørdag 18. november 2017
Ansatte i akademia får ingen spørsmål om seksuell trakassering i arbeids­miljøundersøkelse. Det kan bidra til at slike saker går under radaren, frykter fagforeningsleder Ellen Dalen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk