Fredag 13. oktober 2017
Leila Bayat: – Jeg kjenner meg trygg i Norge
Fredag var tvangsutsendte Leila Bayat (38) tilbake i Norge etter å ha blitt pisket i Iran. Hun opplyser til NRK at hun er lettet.   
Publisert: 13 Oktober 16:43
Fredag var tvangsutsendte Leila Bayat (38) tilbake i Norge etter å ha blitt pisket i Iran. Hun opplyser til NRK at hun er lettet.   
Tirsdag denne uken kom en rapport fra den norske ambassaden i Teheran som slår fast at de iranske myndigheter pisket Leila Bayat (38) med 80 piskeslag etter at hun ble tvangsreturnert til landet fra Norge 8. mars i år. Fredag var Bayat igjen tilbake i Norge etter innsats fra hennes advokat og den norske ambassaden.
– Jeg er glad for å være tilbake i Norge. Jeg kjenner meg trygg her, sier Bayat til NRK fredag ettermiddag.
Hun forteller at hun er sliten og sterkt preget av det som har skjedd.
– Jeg var sikker på at jeg kom til å bli pisket da jeg ble returnert til Iran. Jeg kjente meg dårlig, men det var ingenting mer jeg kunne gjøre. Det er vanskelig å glemme smerten, og det er vanskelig psykisk, sier hun til kanalen.

Knusende rapportBayat søkte asyl i Norge i 2009 på bakgrunn av å være rettsforfulgt i Iran. Ambassaden fastslår i rapporten at dommen Bayat la ved i asylsøknaden sin i 2009, var ekte. I tillegg konkluderer ambassaden med at alle dokumenter Bayat har lagt fram som bevis for at hun ble torturert med 80 piskeslag etter returen, er ekte.
Straffen ble utført 19. september, og fem dager senere, etter at TV 2 hadde vist video og bilder av skadene, ble hun invitert til møtet i ambassaden.
Etter ambassadens rapport har hennes advokat jobbet med Utenriksdepartementet, ambassaden i Teheran og Utlendingsnemnda (UNE) for få Leila ut av Iran og tilbake til Norge fortest mulig. Årsaken var at man fryktet at iranske myndigheter ville hindre henne i å reise ut.
Flere menneskerettighetseksperter mente også at hun sto i fare for å bli ytterligere straffet av myndighetene siden hun sto fram og viste bildene.

Behandler søknaden på nyttBayats advokat, Preben Kløvfjell, har sendt en omgjøringsanmodning på avslaget på Bayats asylsøknad. UNE opplyser til TV 2 fredag at de vil se på saken på nytt.
– Vi ønsker å ha henne tilgjengelig slik at vi kunne
få informasjon fra henne. Det som er helt riktig er at vi har fått en rapport om dommen fra 2007, som er annerledes enn rapporten vi fikk i 2010. Det ligger i det nye at dommen kan være ekte, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i UNE til kanalen.
Dommen med piskeslagene ble Bayat idømt i 2009 fordi hun hadde drukket alkohol.

SV krever oppvaskSVs Karin Andersen er opprørt over det som har kommet fram i saken om Bayat. Hun krever en full gjennomgang av praksis i asylsaker der mennesker kan bli returnert til tortur.
– Denne saken og andre som er avdekket, må føre til at en går gjennom praksis. Det må bli slutt på den blinde troen på at utlendingsmyndighetene aldri gjør feil, og regjeringen og flertallet må innse at det trengs endring for å ikke sende folk til tortur og kanskje død, sier Andersen i en kommentar til NTB.
Andersen krever også en full oppvask om hvordan konklusjonen om at Bayats dokumenter var falske oppsto, og hvem som hadde ansvaret for en så fatal feil.
– Fakta må på bordet, og Sylvi Listhaug må komme med endringer som sikrer at dette ikke skjer igjen, krever Andersen.
Justis- og beredskapsdepartementet ville fredag ikke kommentere denne saken.
– Departementet kan ikke kommentere enkeltsaker, annet enn å si at faren for forfølgelse eller umenneskelig behandling ved retur til hjemlandet er det sentrale temaet i asylvurderingen til utlendingsmyndighetene, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet i en melding til NTB.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
• Lørdag var det ti år siden den amerikanske banken Lehman Brothers gikk under i historiens største konkurs. Hendelsen har blitt selve symbolet på finanskrisa som rammet verden hardt i årene etter 2008. Krisa startet i de store...
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk