Søndag 8. oktober 2017
Hundretusener demonstrerte mot løsrivelse i Barcelona
Hundretusenvis av mennesker samlet seg søndag i Barcelona for å demonstrere mot katalanske lederes planer om å erklære uavhengighet fra Spania.
Publisert: 08 Oktober 17:45
Hundretusenvis av mennesker samlet seg søndag i Barcelona for å demonstrere mot katalanske lederes planer om å erklære uavhengighet fra Spania.
Det katalanske sivilsamfunnet (SCC) arrangerte demonstrasjonen for dem de kaller det tause flertallet, under slagordet «Nok. La oss ta til fornuft».
Fra tidlig morgen strømmet folk inn mot sentrum med spanske flagg mens de sang «vi er alle katalanere», «Bare én nasjon» og «Puigdemont til fengsel». Flere hundre samlet seg utenfor det lokale hovedkvarteret til det uniformerte politiet Guardia Civil for å uttrykke sin takknemlighet.
Arrangørene hevder at så mange som 950.000 mennesker deltok, mens politiet i Barcelona tallfester antall demonstranter til om lag 350.000.
Demonstrasjonen fant sted dagen etter at statsminister Mariano Rajoy sa til avisa El Pais at han ikke utelukker å suspendere Catalonias selvstyre.
– Jeg utelukker ingenting, sa Rajoy i et intervju med Madrid-avisen.
– Men jeg må gjøre det på rett tidspunkt. Jeg vil sette pris på om trusselen om uavhengighet blir trukket tilbake så fort som mulig, sa Rajoy.

Fra hele SpaniaTilreisende fra hele Spania var ventet til demonstrasjonen i den katalanske hovedstaden. Bak markeringen står Societat Civil Catalana, den største katalanske gruppen mot uavhengighet.
Nobelprisvinneren Mario Vargas Llosa og den tidligere presidenten i EU-parlamentet, Josep Borrell, som er katalansk sosialist, holdt hovedappellene etter marsjen gjennom sentrum.
Marsjen ble også støttet av det konservative spanske regjeringspartiet PP, det katalanske sentrumspartiet Ciudadanos og det spanske Sosialistpartiet PSOE

– Kolonial logikkEn talskvinne for det venstreorienterte partiet CUP, som er for løsrivelse, kritiserer søndagens demonstrasjon og kaller den et uttrykk for en «kolonial logikk».
– Alle har rett til å protestere, men det er uttrykk for en kolonial holdning at folk kommer i busser fra andre deler av Spania, og at busser lastes opp i Madrid for å kjøre til Barcelona, sier CUP-talskvinne Nuria Gibert.
En av dem som skal demonstrere, er 38 år gamle Angelo Rossini Calvo. Han mener at det ikke er stort nok flertall i den katalanske regionforsamlingen til at den har myndighet til å erklære uavhengighet.
Ikke bare har et flertall av katalanerne ikke stemt for selvstendighet, men partiene som er for løsrivelse, har bare et knapt flertall med 72 av 135 mandater i regionforsamlingen.
90 prosent av dem som stemte, gikk inn for uavhengighet. Men frammøtet var bare på 43 prosent, stort sett fordi motstanderne boikottet avstemningen, men også fordi velgere ble forhindret av spansk politi.
En ny meningsmåling i den konservative avisa La Razon viser at 79,4 prosent av spanjolene og 58,9 prosent av katalanerne ikke støtter katalansk løsrivelse.

– Spania vil ikke bli deltDersom Catalonia erklærer uavhengighet, kan Spania reagere med å suspendere Catalonias selvstyrestatus og innføre direkte styring fra Madrid ved å anvende artikkel 155 i grunnloven.
– Spania skal ikke deles, og nasjonen som en enhet skal fortsette. Vi vil bruke alle lovlige verktøy vi har til vår disposisjon for å sørge for dette, sa Rajoy.
Catalonias president Carles Puigdemont har varslet at han skal tale til den katalanske regionsforsamlingen tirsdag. Det ventes at han da legger fram en erklæring om selvstendighet for regionen.

Spent situasjonAnalytikere mener den katalanske regionregjeringen risikerer å miste sympati i utlandet og samtidig gi Madrid en unnskyldning til å kjøre en hard linje dersom Puigdemont neste uke velger å erklære uavhengighet på grunnlag av det som i henhold til den spansk grunnloven var en ulovlig folkeavstemning.
Catalonias to største banker har besluttet å flytte sin registrering ut av regionen, og en rekke andre bedrifter vurderer også å flytte hovedkvarteret, av frykt for at de skal bli stående utenfor EU om løsrivelsen faktisk finner sted.
Situasjonen i Catalonia har vært svært spent de siste ukene. Regjeringen i Madrid hadde på forhånd erklært folkeavstemningen for ulovlig og sendte store politistyrker til regionen for å gripe inn og forsøke å hindre valget i å bli gjennomført.
Meningsmålinger før avstemningen viste at katalanerne var delt på midten når det gjaldt uavhengighet. Men det spanske politiets brutale framferd kan ha fått en del katalanere til å revurdere og støtte løsrivelse.
På selve valgdagen 1. oktober ble hundrevis av mennesker skadd i sammenstøt med politiet.


(©NTB)
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk