Onsdag 4. desember 2013
Milliardbøter til banker for rentemanipulasjon
London (NTB-Reuters): Seks storbanker er ilagt bøter på 14 milliarder kroner for rentetriksing i London, Tokyo og Europa.
Publisert: 04 Desember 11:23
Det er EU-kommisjonen som bøtelegger bankene for å ha manipulert rentene som styrer lån mellom bankene i flere finansmarkeder, opplyser kilder til nyhetsbyrået Reuters.
Banken som bøtelegges er Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays and Société Générale, sier kildene.
– Det samlede beløpet er 1,7 milliarder euro, forteller vedkommende. Det tilsvarer drøyt 14 milliarder kroner etter dagens kurs. Dersom beløpet blir stående, er det den største kartellboten som noensinne er ilagt av kommisjonen, som er EUs konkurransemyndighet.
Nøkkelrentene som er omfattet av saken er interbankrenten i London (Libor), og de tilsvarende rentene i Tokyo og euroområdet. Disse brukes i prissettingen av verdipapirer for tusenvis av milliarder kroner, alt fra boliglån til derivater i finansmarkedene.
De seks bankene har innrømmet skyld mot at de fikk 10 prosent strafferabatt. Crédit Agricole har ikke vedgått skyld, og kan vente seg en reaksjon neste år. En kilde som er kjent med saken, sier den britiske storbanken HSBC også har protestert mot den foreslåtte straffen. (©NTB)
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Lørdag 20. oktober 2018
• Denne uka avholdes økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Der møtes økonomer, politikere og helt vanlige siddiser for å drøfte små og store økonomiske spørsmål. Et gjennomgangstema på flere arrangementer er det økonomiske...
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Lørdag 20. oktober 2018
Adjø: Didier Eribon forlot arbeiderklassen, sammen med fransk venstreside.
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Fredag 19. oktober 2018
• Onsdag ble det klart at det britiske selskapet Go-Ahead har slått NSB og svenske SJ i konkurransen om å få kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Det er i tråd med den blåblå regjeringens plan for norsk togtrafikk, hvor den...
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
KronikkFor to år siden var jeg i Irak i forbindelse med innspilling av dokumentarfilmen «The Future of Iraq». Jeg intervjuet barn om deres erfaringer og syn på krig. Målet med...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk