Frustrerte bønder

Det ble ikke helt som planlagt, dette. Senterpartiet har lovt å tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet og legge fram en tidfestet opptrappingsplan for bondens inntekt. I og for seg har partiet levert på løftene, men saken har så langt druknet i utmeldinger og strid om tallgrunnlaget med Bondelaget og Småbrukarlaget. Faglagene vil ta bort «normeringen», som gjør at bondeinntekten beregnes 20 prosent høyere enn den er, få inn kapital­avkastning for jord og ha samme antall arbeidstimer som i resten av samfunnet.

Forut for forhandlingene i Stortinget var regjeringen forberedt på at tallgrunnlaget måtte justeres oppover, i retning det bondeorganisasjonene krevde. Men da løsningen lå på bordet torsdag kveld, hadde Ap og Sp kommet til enighet med Høyre og Venstre om et uforandret tallgrunnlag, mens de hadde fått med seg Rødt på å tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper innen 2027. SV og KrF, som ville redusere «normeringen» til 5 prosent og ha samme antall arbeidstimer som andre lønnstakere, var stilt på sidelinja. De ble oppfattet som lite smidige og kompromissvillige av regjeringen.

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) har framholdt at det var viktig å få enighet med de borgerlige om inntektsgrunnlaget, slik at opptrappingsplanen var sikret også etter et eventuelt regjeringsskifte. Den forrige opptrappingsplanen for bøndene, som ble vedtatt i 1975, ble lojalt sluttført av Willoch-regjeringen. Problemet er bare at regjeringen ikke har fått med seg noen borgerlige på opptrappingsplanen. Det gjør at de kan skrote den umiddelbart etter et regjeringsskifte. Forhandlingene på Stortinget har åpenbart gått sure i denne saka, og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Fredag meldte tidligere varaordfører Ellen M. Syse (Sp) i Lesja seg ut av partiet i protest mot at regjeringen vendte seg mot Høyre for å få flertall for tallgrunnlaget. Skal regjeringen komme bondeopprørerne i møte, må det opprinnelige tallgrunnlaget jekkes opp, samtidig som man gjør sitt ytterste for å få med noen på borgerlig side. Og KrF har sagt seg villig. Den utstrakte hånda fra Olaug Bollestad bør regjeringen ta imot.

Leder