Forsvar for hele landet

Det er et annet alvor nå. Når den nye langtidsplanen for forsvarssektoren legges fram i dag, vil den sementere taktskiftet i satsingen på norsk forsvar og beredskap som Ap/Sp-regjeringen har startet på. Gitt en kraftig satsing de neste årene, vil tiår med nedbygging av norsk territorialforsvar erstattes med oppbygging av egen evne til å forsvare landet. Det gir også en mulighet til å bygge landet.

Strategiske lekkasjer de siste ukene viser at forsvarssatsingen fram mot 2028 kommer til å få betydning en rekke steder. Flyttingen av Forsvarets befalsskole sørger for Kjevik som knutepunkt for all militær virksomhet på Sørlandet. Gjenopplivingen av Forsvarets tilstedeværelse på Andøya, med varslede milliardinvesteringer til overvåking i nordområdene, vil gjøre Andøya sentral i forsvarsutviklingen i nord. I tillegg kan forsvarsminister Bjørn Arild Grams planlagte reiserute kommende uke gi en pekepinn på hvor regjeringen vil bruke forsvarsmilliardene. Mandag besøker han hovedkvarteret til Finnmark landforsvar i Porsanger, tirsdag i Hærens hovedbase i Sør-Norge på Rena, onsdag hos Sjøforsvaret i Bergen, og torsdag til Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. I Nationen 18. mars varslet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at den kommende langtidsplanen vil bli «en av de tyngste distriktssatsingene», og at det vil gi «enorme ringvirkninger». Det kommer allerede til syne på andre områder. I den nasjonale transportplanen regjeringen la fram før påske, prioriteres prosjekter som også vil ha militær betydning. Både transportaksen mellom Sør- og Nord-Norge, og mellom vest og øst som følge av tettere forsvarssamarbeid med Sverige og Finland, står på lista.

Samtidig er det viktigste å styrke norsk forsvarsevne. Det finnes åpenbare konfliktpunkter i forsvars- og sikkerhetspolitikken, men det er brei enighet på Stortinget om behovet for å styrke forsvaret av Norge. De siste årene er forsvarsbudsjettene økt. I år vil Norge nå målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, i tråd med forpliktelsene fra Wales-topp­møtet i 2014.

Regjeringen har måttet tåle mye støy, kritikk og dårlige målinger. I all motvinden har den samtidig jobbet fram politikk som vil stå seg, som havvind­satsingen og grunnrenteskatt for laksenæringen. Forsvarssatsingen kan også bli en milepæl for Ap/Sp-regjeringen.

Leder