Onsdag 11. desember 2019
Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse
Den franske regjeringen mener å ha gjort viktige kompromisser i sin foreslåtte pensjonsreform. Men fagbevegelsen er ikke imponert.
Publisert: 11 Desember 16:08
Den franske regjeringen mener å ha gjort viktige kompromisser i sin foreslåtte pensjonsreform. Men fagbevegelsen er ikke imponert.
Onsdag la statsminister Édouard Philippe fram detaljene i pensjonsreformen, som han selv omtaler som rettferdig og bærekraftig. Et viktig mål har vært å samle landets i alt 42 ulike pensjonsordninger til ett system og få folk til å stå lenger i arbeid.
– Jeg mener at garantiene vi har gitt til de mest bekymrede gruppene, rettferdiggjør at dialogen gjenopptas og at streiken, som straffer millioner av franskmenn, avsluttes, sa Philippe i en TV-sendt tale.
Fortsatt skal franskmenn kunne gå av med pensjon når de er 62 år gamle, men for å få fulle pensjonsrettigheter, må folk stå i arbeid til de har fylt 64 år.
Nasjonalforsamlingen skal først stemme over reformen i slutten av februar, ifølge Philippe.

StorstreikFrankrike har de sju siste dagene vært lammet av en storstilt streik i protest mot pensjonsreformen, samtidig som det er blitt arrangert protestmarsjer over hele landet. Tirsdag demonstrerte over 300.000 mennesker, og i Paris og omegn ble det målt køer på til sammen 46 mil.
Selv om Philippe mener at regjeringen har strukket seg langt, bidrar det ikke til å roe ned fagbevegelsen. Flere fagforbund tok onsdag til orde mot forslagene, også det mer moderate CFDT, som er landets største og som til nå ikke har tatt stilling til streiken.
CFDTs leder Lauren Berger avviser blant annet regjeringens forslag om at folk må jobbe til fylte 64 år for å få full pensjon. Denne endringen tar ikke hensyn til alle dem som står i hardt, fysisk arbeid, mener han.
Motstanden fra CFDT er et hardt slag for den franske regjeringen.

Flere slipper unnaI utgangspunktet planla regjeringen at reformen skulle omfatte alle som er født i 1963 eller senere, men nå slipper alle som er født før 1975, unna.
Regjeringen planlegger spesielle tiltak for å hindre at lærerne kommer dårligere ut enn andre, samtidig som lavtlønte som står i jobb helt til de er 64 år, vil bli garantert en pensjon på 1.000 euro i måneden, ifølge Philippe.
Samtidig er det klart at ansatte i transportbransjen ifølge forslaget vil miste retten til å pensjonere seg tidligere enn folk flest, men endringene skal ifølge Philippe skje gradvis, uten brutalitet og med respekt for den enkeltes karrierer. Enkelte andre grupper vil imidlertid beholde retten til tidligpensjon, blant dem soldater, brannmannskap, fengselsvakter og politifolk.

Krever klargjøringLaurent Escure, som leder fagforbundet UNSA, sier at han fortsatt venter på en klargjøring av hva reformene egentlig vil innebære for ansatte i offentlig transport.
Lederen for det mer venstreorienterte fagforbundet CGT, Philippe Martinez, går enda lenger og sier at Philippes uttalelser viser at regjeringen overhodet ikke bryr seg om noen.
Heller ikke politiforbundet, UNSA SGP Police FO, er fornøyd. Generalsekretær Yves Lefebvre truer med å be medlemmene ta seg fri fra jobben i flere dager slik at politistasjoner vil måtte stenge.
I den TV-sendte talen argumenterte Philippe for at kvinnene har mye å tjene på reformen. I snitt får franske kvinner 40 prosent lavere pensjon enn mennene, men det nye systemet skal ta hensyn til at kvinner tar svangerskapspermisjon. Spesielt enslige mødre vil få bedre rettigheter, ifølge statsministeren.
(©NTB)
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.
Mandag 27. januar 2020
• I «Hvis dette er et menneske» (1947) beskriver jødisk-italienske Primo Levi et mareritt som hjemsøkte mange av fangene i Auschwitz. Den tilbakevendende drømmen handlet ikke, som man kanskje skulle tro, om sulten, slagene, kulda, slitet...
Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Lørdag 25. januar 2020
• Denne uka har en engere krets av rikfolk, toppsjefer og nasjonale ledere blitt fløyet inn til den sveitsiske alpelandsbyen Davos, slik tradisjonen har vært i nesten 50 år. Den britiske finansavisa Financial Times var som vanlig på plass,...