Berget som fødte en mus

Ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Gamvik er en av mange som har slått alarm om at Finnmarkskysten avfolkes. Stadig mindre andel av fisken kommer i land, noe som betyr mindre verdiskaping, færre arbeidsplasser og nedbygging av samfunn. Ilandført fisk i Nord-Troms og Finnmark er blitt redusert fra 24 prosent av norsk totalfangst i 1985, til 8 prosent i 2020. Hurdalsplattformen signaliserte en helt ny kurs. Men kvotemeldingen ble historien om berget som fødte en mus. Det meste blir som før.

Alle forhåpninger om en grunnleggende endring av fiskeripolitikken er gjort til skamme med enigheten som nå er oppnådd i Stortinget mellom regjeringspartiene og Høyre, Venstre, KrF og Frp. En marginal endring av torskekvoten skal styrke kystflåten, men havfiskeflåten blir rikelig belønnet ved at den får tilgang til ufiskede tredjelandskvoter. Historiske tall viser at dette er betydelige kvanta. Havfiskeflåten holdes utenfor når 2 prosent av kvoten i kystflåten skal omfordeles til båter under 11 meter. Det er den større kystflåten som rammes uten å bli kompensert på andre måter. Samtidig åpnes det for kvotesammenslåing for den minste fartøygruppa.

Fiskeribladet bekrefter i en leder at alt er ved det gamle. «Eierstrukturen blir akkurat som i dag, og ingen av dem som de siste årene har kjøpt kvoter for millioner av kroner trenger å bekymre seg.» Struktureringen vil skyte fart, til tross for at Ap og Sp i Hurdalsplattformen sa nei til ytterligere strukturering for dem under 11 meter. Politikken «står også i sterk kontrast til Riksrevisjonens konklusjon om at samling av kvotene var et problem for både flåten og kystsamfunnene», skriver Fiskeribladet, som mener skuffelsen vil være størst blant fiskerne på Finnmarkskysten. Til slutt heter det: «Cecilie Myrseth (Ap) var veldig tydelig før valget i 2021 om at det skulle gjennomføres en ny rettferdig fiskeripolitikk. Med fasit i hånd kan vi konkludere med at det var mest ord». Meldingen er et svik mot kystsamfunnene i nord, eller som Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sa det da enigheten var klar: «De sa de skulle snu utviklingen, snu sentraliseringen og snu at retten til å fiske skal havne på færre hender. Nå gjør de det motsatte.»