Fredag 22. november 2019
Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley
Lars Lagerbäcks landslagsapparat er i ferd med å kartlegge mulige bosteder i Storbritannia i fall Norge kvalifiserer seg til EM, men de kan være på villspor.
Publisert: 22 November 06:37
Lars Lagerbäcks landslagsapparat er i ferd med å kartlegge mulige bosteder i Storbritannia i fall Norge kvalifiserer seg til EM, men de kan være på villspor.
Da UEFA torsdag publiserte framgangsmåten for trekningene som skal foretas fredag og om en drøy uke, ble det nemlig klart at det likevel ikke er sikkert at Norge med EM-billett i lomma skal spille to gruppekamper i Glasgow og en i London (mot England). Det er bare 75 prosent sikkert.
Det er 12,5 prosent sjanse for at Norge i stedet skal spille to kamper i Bucuresti og en (mot Nederland) i Amsterdam, og 12,5 prosent sjanse for at det blir to kamper i Budapest og en (mot Tyskland) i München, alt under forutsetning av at Norge tar seg helskinnet gjennom semifinale og finale i mars.
Fredag skal trekningen av nasjonsligaomspillet gjennomføres. Det mest spennende for Norge lå an til å bli om Lagerbäcks lag får hjemmefordel eller må spille borte i en eventuell omspillsfinale, men UEFA har sørget for at det blir flere spenningsmomenter.
Det er allerede klart at Norge møter Serbia hjemme i semifinalen 26. mars, men Skottlands motstander skal trekkes. Det blir enten Bulgaria, Israel, Ungarn eller Romania.
De to sistnevnte er blant de 12 EM-vertene og får om de kvalifiserer seg spille to kamper på hjemmebane. Trekkes en av dem ut som Skottlands motstander, synker muligheten for at Norge som omspillsvinner skal til Storbritannia fra 75 til 50 prosent.
Da skal det nemlig avvikles en trekning mellom de to EM-vertene i C-divisjonsomspillet om hvilken av dem som skal være avgjørende for hvor omspillsvinneren havner dersom et av lagene uten vertsstatus (Norge eller Serbia) går seirende ut.
Tidligere har UEFA på sitt nettsted oppgitt at den høyest rangerte EM-verten ville være bestemmende for dette, og Norges landslagsledelse konkluderte rimelig nok med at det allerede var klart at Norge med EM-billett ville havne i Glasgow og London. Skottland er nemlig høyest rangerte lag av alle i C-omspillet.
Kanskje har UEFA tatt til seg kritikken om at for mye var styrt og bestemt på forhånd. Nå slås det iallfall fast det blir en ekstra trekning når to vertslag havner i samme omspill. Det betyr at Norge teoretisk kan havne i tre ulike grupper avhengig av utfallet av trekningene fredag og 30. november.
Avklaringen kan komme allerede fredag. Dersom Bulgaria eller Israel trekkes som Skottlands motstander, er det helt sikkert at Norge i nasjonsligaomspillet kjemper om en plass i gruppa som avvikles i Skottland og England.

(©NTB)
Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Lørdag 25. januar 2020
• Denne uka har en engere krets av rikfolk, toppsjefer og nasjonale ledere blitt fløyet inn til den sveitsiske alpelandsbyen Davos, slik tradisjonen har vært i nesten 50 år. Den britiske finansavisa Financial Times var som vanlig på plass,...
Lørdag 25. januar 2020
Venstres Abid Raja tar over som kulturminister etter partileder Trine Skei Grande. Kulturlivets aktører står klar med en lang kravliste.
Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Lørdag 25. januar 2020
Det nye arbeidslivet: I Amazons lagerhaller kan ingen høre deg skrike.
Fredag 24. januar 2020
EIENDOMSBARON: Den tidligere sosial­demokratiske topp- politikeren Ilija Batljan har tjent seg søkkrik på kjøp av offentlig eiendom i Sverige. Nå står Norge for tur.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Fredag 24. januar 2020
• «Vi tåler ikke nå å tro at vi skal gå tilbake igjen til en særnorsk lønnsutvikling», sa leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen til NTB da organisasjonen la fram sin konjunkturrapport onsdag denne uka. Tradisjonen tro maner...
Fredag 24. januar 2020
Medietilsynet er skeptisk til å gi vide fullmakter til et nytt mediestøtteråd. – Det kan være utfordrende å samle såpass mye makt på ett sted, sier direktør Mari Velsand.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.