Fredag 22. november 2019
Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley
Lars Lagerbäcks landslagsapparat er i ferd med å kartlegge mulige bosteder i Storbritannia i fall Norge kvalifiserer seg til EM, men de kan være på villspor.
Publisert: 22 November 06:37
Lars Lagerbäcks landslagsapparat er i ferd med å kartlegge mulige bosteder i Storbritannia i fall Norge kvalifiserer seg til EM, men de kan være på villspor.
Da UEFA torsdag publiserte framgangsmåten for trekningene som skal foretas fredag og om en drøy uke, ble det nemlig klart at det likevel ikke er sikkert at Norge med EM-billett i lomma skal spille to gruppekamper i Glasgow og en i London (mot England). Det er bare 75 prosent sikkert.
Det er 12,5 prosent sjanse for at Norge i stedet skal spille to kamper i Bucuresti og en (mot Nederland) i Amsterdam, og 12,5 prosent sjanse for at det blir to kamper i Budapest og en (mot Tyskland) i München, alt under forutsetning av at Norge tar seg helskinnet gjennom semifinale og finale i mars.
Fredag skal trekningen av nasjonsligaomspillet gjennomføres. Det mest spennende for Norge lå an til å bli om Lagerbäcks lag får hjemmefordel eller må spille borte i en eventuell omspillsfinale, men UEFA har sørget for at det blir flere spenningsmomenter.
Det er allerede klart at Norge møter Serbia hjemme i semifinalen 26. mars, men Skottlands motstander skal trekkes. Det blir enten Bulgaria, Israel, Ungarn eller Romania.
De to sistnevnte er blant de 12 EM-vertene og får om de kvalifiserer seg spille to kamper på hjemmebane. Trekkes en av dem ut som Skottlands motstander, synker muligheten for at Norge som omspillsvinner skal til Storbritannia fra 75 til 50 prosent.
Da skal det nemlig avvikles en trekning mellom de to EM-vertene i C-divisjonsomspillet om hvilken av dem som skal være avgjørende for hvor omspillsvinneren havner dersom et av lagene uten vertsstatus (Norge eller Serbia) går seirende ut.
Tidligere har UEFA på sitt nettsted oppgitt at den høyest rangerte EM-verten ville være bestemmende for dette, og Norges landslagsledelse konkluderte rimelig nok med at det allerede var klart at Norge med EM-billett ville havne i Glasgow og London. Skottland er nemlig høyest rangerte lag av alle i C-omspillet.
Kanskje har UEFA tatt til seg kritikken om at for mye var styrt og bestemt på forhånd. Nå slås det iallfall fast det blir en ekstra trekning når to vertslag havner i samme omspill. Det betyr at Norge teoretisk kan havne i tre ulike grupper avhengig av utfallet av trekningene fredag og 30. november.
Avklaringen kan komme allerede fredag. Dersom Bulgaria eller Israel trekkes som Skottlands motstander, er det helt sikkert at Norge i nasjonsligaomspillet kjemper om en plass i gruppa som avvikles i Skottland og England.

(©NTB)
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Tirsdag 10. desember 2019
• Mange pustet lettet ut da det i går ble klart at Vy Tog skal drifte Bergen-strekningene. For Vys del må det også være en lettelse at selskapet fortsatt får drifte en lengre togstrekning i Norge. Hadde selskapet tapt også dette anbudet,...
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Mandag 9. desember 2019
• Regjeringens forslag til ny medie­lov, som ble lagt fram tirsdag, innebærer en ny radikalt ny organisering av mediestøtta: Sju fagfolk skal forvalte drøyt 430 millioner kroner uten innblanding fra verken politikere eller bransjen selv.
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.