Torsdag 14. november 2019
Tusenlappen har fått ny drakt
Den nye 1000-kroneseddelen ble innført torsdag. Med det er den nye seddelserien komplett.
Publisert: 14 November 11:50
Den nye 1000-kroneseddelen ble innført torsdag. Med det er den nye seddelserien komplett.
Motiv av Edvard Munch er byttet ut med en bølge på åpent hav. På baksiden av den nye seddelen kan man se havet strekke seg ut i horisonten.
– Bølgen forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss framover, forteller Norges Bank om motivvalget.
Havet er valgt fordi det har vært grunnlag for Norges rikdom, vår kontakt med omverden og vår framtidsoptimisme.
– Havet gir oss utfordringer, gode opplevelser og en horisont å rette blikket mot – mot det uendelige, og mot det ukjente, reflekterer Norges Bank poetisk.

Gyldig i ett årØverst til høyre på seddelen er det en lundefugl. Hodet av lundefuglen samt valørtallet er brukt som vannmerke på samtlige seddelvalører.
Den nye seddelserien er altså nå ferdigstilt. Ny 100- og 200-kroneseddel ble innført i 2017, og året etter kom ny 50- og 500-kroneseddel. Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland ble erstattet av torsk og vikingskip. Seddelrekken prydes videre av seilskuter, fyrtårn og bølger.
Den utgående tusenlappen kan fortsatt brukes i butikker i ett år fra dagens dato. Deretter har man i ti år muligheten til å få vekslet den inn hos Norges Bank.

Sikrere mot forfalskningNy teknologi med bedre muligheter for forfalskning var bakgrunnen for at Norges Bank lanserte nye sedler. Den nye serien har bedre sikkerhetselementer enn den forrige, som kom på slutten av 1990-tallet.
– Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge. Men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem, opplyser Norges Bank.

Foreslo å fjerne tusenlappenSpøkefullt er det hevdet at bare kriminelle og pensjonister bruker tusenlappen. Selv offentlige etater har ment at tusenkroneseddelen ikke lenger bør ha en plass.
Økokrim har tatt til orde for å fjerne den, og skattedirektør Hans Christian Holte har argumentert for at vi vil kunne redusere den svarte økonomien hvis seddelen ble faset ut.
Til og med Finansdepartementet sendte for noen år siden ut høringsforslag om å fjerne seddelen. Men Norges Bank mener det er nødvendig å ha tusenlappen som betalingsmiddel.
Er det fremdeles behov for kontanter? skriver Norges Bank på sin nettside med spørsmål og svar om seddelbyttet.
– Verdien av sedler og mynter i omløp har vært stabil de siste ti årene, og så lenge publikum fremdeles etterspør kontanter, er det Norges Banks ansvar å produsere sedler og mynter som er sikre og funksjonelle, skriver banken.

(©NTB)
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Torsdag 12. desember 2019
• I dag går britene til et valg landets tabloider har døpt «brexmas elections» fordi spørsmålet om EU-medlemskap har en så sentral posisjon i en valgkamp rett oppunder jul. De britiske tabloidene er ellers omtrent akkurat så hardt vinklet...
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.