Lørdag 9. november 2019
Stoltenberg besøker Trump til uka
NATO-sjef Jens Stoltenberg skal torsdag besøke president Donald Trump i Washington, opplyser Det hvite hus.
Publisert: 09 November 20:07
NATO-sjef Jens Stoltenberg skal torsdag besøke president Donald Trump i Washington, opplyser Det hvite hus.
På agendaen står samtaler om forsvarsalliansens innsats med å øke medlemslandenes forsvarsbudsjetter og bedre byrdefordelingen, heter det fra Washington lørdag.
Den amerikanske presidenten har lagt press på sine NATO-allierte for å få dem til å bidra med en større andel av alliansens forsvarskostnader.
Trump vil i møtene med Stoltenberg også ta opp viktigheten av å bevare fokus på antiterrorvirksomhet, beskyttelse av 5G-nettverk og å bygge opp forsvarsverket mot dataangrep, ifølge Det hvite hus.
Stoltenbergs besøk i Washington skjer en uke etter at The Economist publiserte et oppsiktsvekkende intervju med Frankrikes president Emmanuel Macron.
– Det vi nå opplever, er at NATO-alliansen er hjernedød, sa Macron til det britiske nyhetsmagasinet.
Han insisterte på at Europa må begynne å tenke strategisk på seg selv som en geopolitisk makt for å ikke miste kontrollen over egen skjebne. USA viser tegn til å snu ryggen til Europa, mener Macron.
Samme dag tok Stoltenberg sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel avstand fra Macrons påstand. Stoltenberg advarte mot ethvert forsøk på å skape avstand mellom Europa og USA.
– NATO er sterkt, og USA, Nord-Amerika og Europa, vi gjør mer sammen enn vi har gjort på et tiår, sa han.
– Det vil ikke bare kunne svekke alliansen, det transatlantiske båndet, det kan også splitte Europa. Så derfor må vi stå sammen, sa NATO-sjefen.
(©NTB)
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
• Arbeiderpartiet framla i går sitt alternative budsjett, hvor de på flere områder går inn for å snu retningen Erna Solberg har tatt landet i. Blant annet går partiet inn for økt skattlegging av folk med høye inntekter og formuer, tiltak mot...
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
Nordicana er i ferd med å bli et internasjonalt begrep. Det er en ­frodig og variert scene, ­anført av flere talentfulle norske artister.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.