Fredag 8. november 2019
FN-optimisme etter første forhandlingsrunde om ny syrisk grunnlov
FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen mener at de to første ukene med forhandlinger om en ny syrisk grunnlov gikk overraskende bra.
Publisert: 08 November 18:40
FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen mener at de to første ukene med forhandlinger om en ny syrisk grunnlov gikk overraskende bra.
– Vi har akkurat avsluttet det jeg mener har vært to uker med vellykkede diskusjoner. Ærlig talt så mener jeg at det har gått mye bedre enn hva de fleste hadde forventet, sier Pedersen.
På en pressekonferanse i Genève fredag opplyste den norske FN-diplomaten at samtalene kommer til å fortsette 25. november.
150 delegater var med da forhandlingene ble innledet med en seremoni og et stort plenumsmøte i forrige uke. Utsendingene representerer både den syriske regjeringen, opposisjonen og sivilsamfunnet.

– SmertefulltFra og med mandag har en gruppe på 45 delegater holdt møter i FNs hovedkvarter i Genève. Målet har vært å dykke ned i vesentlige problemstillinger.
– Jeg tror de har begynt å snakke om både vanskelige og vonde spørsmål, sier Pedersen, som roser deltakerne og sier at forhandlingene foregår på meget profesjonelt vis.
– De har begynt å lytte til hverandre med stort alvor. Dette er av og til svært smertefulle diskusjoner, og det krever mot å sitte og lytte til at den andre legger fram sine synspunkter på spørsmålene, sier Pedersen.
Grunnlovsforhandlingene anses som en mulighet til å komme nærmere en avslutning på den over åtte år lange krigen, som har kostet over 370.000 mennesker livet, drevet millioner på flukt og lagt store deler av Syria i grus. De er delt av FNs fredsplan, som etter planen skal munne ut i et demokratisk valg.

Justering eller ny grunnlov?Det er ikke satt noen tidsfrist for hvor lang tid forhandlingene skal ta, og partene må også ta stilling til om grunnloven fra 2012 skal justeres eller om det skal utarbeides en helt ny variant.
Regjeringen i Damaskus har antydet at den kun ønsker å justere på den nåværende grunnloven, men en regjeringsrepresentant, Ahmed Kuzbari, har uttalt til journalister at begge alternativene er mulige.
Han understreker imidlertid at regimets delegasjon ikke har kommet for å bygge en ny stat.
– Syria er en stat, den har en grunnlov og en nasjonalforsamling og en regjering. Vi kom hit for å reformere grunnloven, sier han.
Han krever også at alle parter går med på å anerkjenne at det er behov for å bekjempe det han kaller «terrorisme».
– Dette er et grunnleggende spørsmål for oss. Alle parter må være enige i det, sier han.

– Stor uenighet om terrorHadi Albahra, som representerer opposisjonen, og som leder møtene sammen med Kuzbari, sier at det ikke er noe problem å fordømme grupper som IS og al-Qaida.
– Problemet er at det er en enorm avstand i definisjonen av terrorisme, sier han og viser til at regjeringen også har stemplet opposisjonen som en terrorgruppe.
Han erkjenner at samtalene ikke er enkle, og vedgår også at han og Kuzbari ennå ikke har håndhilst på hverandre.
At de nå sitter i samme rom, er likevel et framskritt fra tiden da Pedersens forgjenger, Staffan de Mistura, ledet forhandlingene. Han måtte gå i skytteltrafikk mellom rommene og overbringe beskjeder mellom partene ettersom de ikke ønsket å møte hverandre ansikt til ansikt.
(©NTB)
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Fredag 22. november 2019
Tiril Broch Aakre og Trude Lorentzen har begge skrevet om sine mødres selvmord, men i hver sin sjanger. – I dag ville jeg trolig valgt romanen, sier Lorentzen.
Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Fredag 22. november 2019
• Alle partiene på rødgrønn side har nå presentert sine alternative budsjetter. Det er forskjeller og uenigheter – for eksempel mellom MDG og Sp i avgiftspolitikken – likevel trer det fram et tydelig felles verdigrunnlag. Det tydeligste...
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.