Fredag 8. november 2019
FN-optimisme etter første forhandlingsrunde om ny syrisk grunnlov
FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen mener at de to første ukene med forhandlinger om en ny syrisk grunnlov gikk overraskende bra.
Publisert: 08 November 18:40
FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen mener at de to første ukene med forhandlinger om en ny syrisk grunnlov gikk overraskende bra.
– Vi har akkurat avsluttet det jeg mener har vært to uker med vellykkede diskusjoner. Ærlig talt så mener jeg at det har gått mye bedre enn hva de fleste hadde forventet, sier Pedersen.
På en pressekonferanse i Genève fredag opplyste den norske FN-diplomaten at samtalene kommer til å fortsette 25. november.
150 delegater var med da forhandlingene ble innledet med en seremoni og et stort plenumsmøte i forrige uke. Utsendingene representerer både den syriske regjeringen, opposisjonen og sivilsamfunnet.

– SmertefulltFra og med mandag har en gruppe på 45 delegater holdt møter i FNs hovedkvarter i Genève. Målet har vært å dykke ned i vesentlige problemstillinger.
– Jeg tror de har begynt å snakke om både vanskelige og vonde spørsmål, sier Pedersen, som roser deltakerne og sier at forhandlingene foregår på meget profesjonelt vis.
– De har begynt å lytte til hverandre med stort alvor. Dette er av og til svært smertefulle diskusjoner, og det krever mot å sitte og lytte til at den andre legger fram sine synspunkter på spørsmålene, sier Pedersen.
Grunnlovsforhandlingene anses som en mulighet til å komme nærmere en avslutning på den over åtte år lange krigen, som har kostet over 370.000 mennesker livet, drevet millioner på flukt og lagt store deler av Syria i grus. De er delt av FNs fredsplan, som etter planen skal munne ut i et demokratisk valg.

Justering eller ny grunnlov?Det er ikke satt noen tidsfrist for hvor lang tid forhandlingene skal ta, og partene må også ta stilling til om grunnloven fra 2012 skal justeres eller om det skal utarbeides en helt ny variant.
Regjeringen i Damaskus har antydet at den kun ønsker å justere på den nåværende grunnloven, men en regjeringsrepresentant, Ahmed Kuzbari, har uttalt til journalister at begge alternativene er mulige.
Han understreker imidlertid at regimets delegasjon ikke har kommet for å bygge en ny stat.
– Syria er en stat, den har en grunnlov og en nasjonalforsamling og en regjering. Vi kom hit for å reformere grunnloven, sier han.
Han krever også at alle parter går med på å anerkjenne at det er behov for å bekjempe det han kaller «terrorisme».
– Dette er et grunnleggende spørsmål for oss. Alle parter må være enige i det, sier han.

– Stor uenighet om terrorHadi Albahra, som representerer opposisjonen, og som leder møtene sammen med Kuzbari, sier at det ikke er noe problem å fordømme grupper som IS og al-Qaida.
– Problemet er at det er en enorm avstand i definisjonen av terrorisme, sier han og viser til at regjeringen også har stemplet opposisjonen som en terrorgruppe.
Han erkjenner at samtalene ikke er enkle, og vedgår også at han og Kuzbari ennå ikke har håndhilst på hverandre.
At de nå sitter i samme rom, er likevel et framskritt fra tiden da Pedersens forgjenger, Staffan de Mistura, ledet forhandlingene. Han måtte gå i skytteltrafikk mellom rommene og overbringe beskjeder mellom partene ettersom de ikke ønsket å møte hverandre ansikt til ansikt.
(©NTB)
Onsdag 19. februar 2020
• Professor Jørn Rattsø og Geir Vinsand i Nivi Analyse kritiserte i Aftenposten mandag resultatene av kommune- og regionreformen. I Aftenposten framstilles de som «to av Norges fremste eksperter på offentlig styring». I realiteten står de...
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.
Tirsdag 18. februar 2020
• Flyselskapet Widerøe varslet i går kutt i rutetilbudet i Nord-Norge. «Vi kutter dessverre helt nødvendig kollektivtransport i Distrikts-­Norge», sier administrerende direktør Stein Nilsen i en pressemelding. 4000 flyginger på...
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.