Onsdag 16. oktober 2019
EU håper å våkne til brexitgjennombrudd
Storbritannia og EU har brukt natta til å forhandle fram et utkast til en brexitavtale, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Publisert: 16 Oktober 06:25
Storbritannia og EU har brukt natta til å forhandle fram et utkast til en brexitavtale, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Flere medier meldte tirsdag at et utkast til en brexitavtale kan bli offentliggjort onsdag morgen. Ifølge nyhetsbyrået AFP har forhandlerne til EU og Storbritannia brukt natta til å forhandle fram en avtale.
Ved midnatt sa en europeisk tjenestemann at «samtaler pågår».
EU-forhandler Michel Barnier har sagt at et utkast må være på bordet onsdag morgen hvis EU-landene skal ha sjans til å vurdere utkastet før toppmøtet som starter torsdag.
Dersom forhandlingene strekker ut og en avtale ikke kommer på bordet, sier tjenestemenn at samtalene kan gjenopptas neste uke og et det vil bli kalt inn til et toppmøte i tide. 31. oktober skal Storbritannia etter planen forlate EU.
Ifølge The Guardian skal forhandlerne i prinsippet være enige om at det skal etableres tollgrense i Irskesjøen, en løsning som statsminister Boris Johnsons forgjenger Theresa May hadde avvist.
Tirsdag var pundet på sitt høyeste på fem måneder etter at det kom forsiktige tegn til optimisme fra begge sider. Den forsiktige positivismen førte også til oppgang på børsene i Asia onsdag. Både børsene i Tokyo og Sydney var 1 prosent opp fra dagen før. Oppgangen i Shanghai var 0,7 prosent.
Hvis det stemmer at Johnson nå har gitt etter for EUs krav, må han fortsatt stå løpet ut i Parlamentet. Der kan han møte motstand fra det nordirske unionistpartiet DUP, som er støtteparti for den britiske regjeringen, samt fra mer urokkelige brexit-forkjempere. Johnson antas da å argumentere for at Nord-Irland under en slik avtale fortsatt vil være juridisk innenfor Storbritannias tollområde.
(©NTB)
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Lørdag 9. november 2019
Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Lørdag 9. november 2019
• Morgenbladet trykket i går en nyhetssak og en kommentarartikkel av avisas kulturredaktør Ane Farsethås, som forsøker å finne en rød tråd mellom høyst ulike saker vi har publisert den siste tida: den svenske skribenten Jesus Alcalás essay...
Lørdag 9. november 2019
Heidundrende: Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi er vanskelig å legge fra seg – og et mørkt portrett av kunstneren som ung egoist.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Fredag 8. november 2019
Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Fredag 8. november 2019
• Demokratene har for første gang på over 20 år vunnet full kontroll i delstatsforsamlingen i Virginia. I nabostaten Kentucky kan de få guvernøren. Demokratenes kandidat Andy Beshear oppnådde 49,2 prosent, mens republikanernes Matt Bevin...
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.