Tirsdag 15. oktober 2019
E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes
Etterretningstjenesten mener at forholdene blir stadig verre i IS-leirer i Syria hvor nordmenn holdes, melder VG.
Publisert: 15 Oktober 20:58
Etterretningstjenesten mener at forholdene blir stadig verre i IS-leirer i Syria hvor nordmenn holdes, melder VG.
Kvinnelige IS-medlemmer og mindreårige har for det meste blitt plassert i de tre leirene al-Hol, al-Roj og Ain Issa, som ligger nordøst i Syria.
– Sikkerhetssituasjonen i al-Hol har vært i negativ utvikling siden tidlig sommeren 2019. Innsatte kvinner har drept vakter og medinnsatte, heist ISIL-flagg i leiren og spilt inn propagandavideoer. Det har også forekommet regelmessige fluktforsøk, opplyser kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten til VG.
Leirene har den siste tiden også fått merke konsekvensene av den tyrkiske militæroffensiven mot kurderne i det nordvestlige Syria.
– Vaktholdet i leiren har blitt mer enn halvert som følge av den tyrkiske invasjonen, og i helgen uttrykket etterretningspartnere frykt for at kvinnene forberederer seg på storstilte opprør i de tre leirene den kommende uken, ifølge E-tjenesten.
En norsk kvinne forteller om mangel på mat, vann og medisiner. Kvinnen befinner seg i al-Hol-leiren sammen med sin syke fire år gamle sønn og sin tre år gamle datter.
– Har vært avfyrt skudd i går, både om morgenen og kvelden, skriver hun i en sms til VG.
Hun beskriver hvordan krigsfly, helikoptre og droner flyr over leiren og at medisinsk og humanitære hjelpeorganisasjoner har trukket seg ut av leiren. PST har anslått at det oppholder seg 35 barn med norsk tilknytning i Syria.
(©NTB)
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Lørdag 9. november 2019
Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Lørdag 9. november 2019
• Morgenbladet trykket i går en nyhetssak og en kommentarartikkel av avisas kulturredaktør Ane Farsethås, som forsøker å finne en rød tråd mellom høyst ulike saker vi har publisert den siste tida: den svenske skribenten Jesus Alcalás essay...
Lørdag 9. november 2019
Heidundrende: Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi er vanskelig å legge fra seg – og et mørkt portrett av kunstneren som ung egoist.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Fredag 8. november 2019
Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Fredag 8. november 2019
• Demokratene har for første gang på over 20 år vunnet full kontroll i delstatsforsamlingen i Virginia. I nabostaten Kentucky kan de få guvernøren. Demokratenes kandidat Andy Beshear oppnådde 49,2 prosent, mens republikanernes Matt Bevin...
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.