Torsdag 10. oktober 2019
Flybase på Evenes blir forsinket
Hangaren på den nye flybasen på Evenes blir ikke ferdig i tide til å ta imot de nye maritime patruljeflyene. Nå ser Forsvaret på alternativer.
Publisert: 10 Oktober 21:28
Hangaren på den nye flybasen på Evenes blir ikke ferdig i tide til å ta imot de nye maritime patruljeflyene. Nå ser Forsvaret på alternativer.
Om få år skal Evenes lufthavn huse både norske jagerfly og de nye maritime overvåkingsflyene, P-8A Poseidon. De første av de fem nye flyene, som erstatter dagens Orion-fly, kommer etter planen til Norge i første kvartal 2022.
Byggingen av hangaren skal etter dagens plan starte sommeren 2020, melder NRK. P-8-flyene vil få en midlertidig plassering inntil hangaren på Evenes er ferdig, og Forsvaret jobber med å finne et alternativ. Kilder har overfor Bladet Vesterålen opplyst at det jobbes med tre konkrete alternativer: Andøya, Bodø og Gardermoen.
– Forsvaret utreder flere alternativer, både innenlands og utenlands, opplyser seniorrådgiver Lisa Nordøen i Forsvarsdepartementet til NRK.
Nordøen vil ikke kommentere hvilke alternativer som er aktuelle.
– På det nåværende tidspunkt er det ikke naturlig å gå nærmere inn på alternativene, sier hun.
P-8A Poseidon skal erstatte dagens seks P-3 Orion og tre DA-20 Jet Falcon og vil bli operert av 333 skvadronen. De fem nye flyene er beregnet å koste om lag 10 milliarder 2017-kroner, ifølge Forsvarsdepartementet.

(©NTB)
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Lørdag 12. oktober 2019
• Debatten om Haddy Njies bok «Dagbok. 13. desember–13. februar» har på ny fått pressekorpset til å etterlyse en Vær varsom-plakat for sakprosa. Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende, NTBs nyhetssjef Sarah Sørheim og...
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Lørdag 12. oktober 2019
Ideologi: Linn Stalsberg viser hvordan nyliberalismen virker i kropp og sinn.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.