Onsdag 18. september 2019
Netanyahus dager som statsminister kan være over
Valget i Israel endte i dødt løp, men mye tyder på at Benjamin Netanyahus dager som statsminister snart er omme.
Publisert: 18 September 11:40
Valget i Israel endte i dødt løp, men mye tyder på at Benjamin Netanyahus dager som statsminister snart er omme.
Netanyahus høyreparti Likud ser ut til å ha fått 32 representanter i den israelske nasjonalforsamlingen, noe som ikke holder til flertall selv med støtten fra de høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partiene.
Felleslista Blått og hvitt, under ledelse av tidligere forsvarssjef Benny Gantz, ser også ut til å ha fått 32 seter i Knesset, men har heller ikke nok støtte fra andre partier til å overta makten.
Valgets joker Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beiteinu, som tvang fram nyvalg ved å forlate regjeringen og vende ryggen til Netanyahu, oppfordrer de to blokkene til å danne samlingsregjering, sammen med ham.

Gantz nekterGantz nekter imidlertid å sitte i regjering med korrupsjonssiktede Netanyahu. Han kan imidlertid komme til å ombestemme seg dersom Likud kommer opp med en annen leder, tror seniorforsker Jørgen Jensehaugen ved Institutt for fredsforskning (PRIO).
– Jeg tør ikke å spå slutten på Netanyahu, det har blitt spådd så mange ganger før. Men det er veldig vanskelig å se for seg at han kan fortsette etter dette valget, slik resultatet nå ser ut, sier han til NTB.

KyniskJensehaugen utelukker ikke at Lieberman kan komme til å ombestemme seg og på nytt bli med i en Netanyahu-ledet regjering.
– Lieberman er en ganske kynisk politiker som gjør det han må. Han har spilt høyt og vunnet på det, men man kan ikke helt utelukke at han på nytt vil samarbeide med Netanyahu om han får nok igjen for det, sier han.
Liebermans krav om at ortodokse må avtjene verneplikt på lik linje med andre israelere, virker imidlertid absolutt, mener Jensehaugen.
– Derfor er det mer naturlig at Lieberman lener seg mot Gantz, tror han.

Palestinske partierPalestinerne i Israel utgjør drøyt 20 prosent av befolkningen og stilte til valg med en fellesliste bestående av fire partier. Den ligger an til å få tolv representanter og bli tredje størst i Knesset.
– Jeg ser ikke for meg at denne Felleslista kan samarbeide med Liebermans parti, men muligens med de venstreorienterte partiene. Gantz har sagt seg villig til å snakke med dem, sier Jensehaugen.
Regjeringsforhandlingene som nå venter, vil uansett bli lange og vanskelige, tror han.
– Det er minst like vanskelig å spå utfallet av disse forhandlingene, som av valget, sier Jensehaugen.
(©NTB)
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.