Mandag 26. august 2019
Bratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år
Flere asiatiske børser startet uken med merkbar nedgang ved børsåpningen mandag. Kinas valuta yuan er nå på sitt svakeste mot dollaren siden 2008.
Publisert: 26 August 05:11
Flere asiatiske børser startet uken med merkbar nedgang ved børsåpningen mandag. Kinas valuta yuan er nå på sitt svakeste mot dollaren siden 2008.
Eskalerende handelskonflikt mellom USA og Kina fortsetter å skape bekymring på børsene.
– Det japanske markedet vil denne uken oppleve flyktige bevegelser fordi USA og Kina ser ut til å ha havnet i en ny fastlåst situasjon i handelskrigen, sier Okasan Online Securities i en uttalelse.
Nikkei-indeksen åpnet med et fall på 2,6 prosent mandag, tilsvarende 529.86 poeng nedgang. Den bredere Topix-indeksen falt samtidig med 2,45 prosent. Samme dag falt Hang Seng-indeksen i Hongkong med 3,2 prosent.

Svekket yuanI Kina falt Shanghai-indeksen og Shenzhen-indeksen med henholdsvis 1,6 prosent og 1,96 prosent. Samtidig har Kinas yuan nådd sitt laveste punkt mot dollaren siden 2008.
Den kinesiske regjeringen kontrollerer stadig yuanens svinging mot dollaren til 2 prosent på begge sider av kursen for å reflektere markedstrender og begrense sårbarheten. Mandag ble yuanen satt til 7,057 mot dollaren.
Banken har jevnlig svekket yuanen den siste tiden.
Når det gjelder Japans valuta, falt den amerikanske dollaren til 104.86 mot yen, ned fra 105.39 yen per dollar. Den japanske valutaen er på sitt høyeste nivå siden november 2016, da dollaren ble svekket som følge av forventninger knyttet til den da nyvalgte presidenten Donald Trumps økonomiske politikk.

HandelskonfliktKinas valutapolitikk gjør at kinesisk eksport blir billigere og avlaster deler av byrden USAs tolløkninger kan påføre landet.
Trump-administrasjonen har tidligere anklaget Kina for valutamanipulasjon for å sikre handelsfordeler. Det internasjonale pengefondet (IMF) har avvist anklagene.
Trump har varslet at han vil øke tollen på kinesiske varer som et svar på trusler fra Beijing om å gjøre det samme på amerikanske varer.
– Ingen forstår hva Trump tenker. Det beste han kan gjøre for markedets stabilitet er å være stille, sier Stephen Innes i Valour Markets i Singapore.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.