Torsdag 22. august 2019
Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold
Svensk sikkerhetspoliti advarer mot økt fare for høyreekstrem vold. Hvit makt-miljøene vokser, og individer kan inspireres til attentat og voldshandlinger.
Publisert: 22 August 13:10
Svensk sikkerhetspoliti advarer mot økt fare for høyreekstrem vold. Hvit makt-miljøene vokser, og individer kan inspireres til attentat og voldshandlinger.
– Vi har en utvikling der vi ser at ideer og propaganda rundt om den høyreekstreme, voldsforherligende ideologien øker. Vår erfaring er at flere individer tar til seg dette, og det kan være personer som i dag ikke er organisert i hvit makt-miljøet, sier Säpo-sjef Klas Friberg.
Han påpeker at risikoen for at personer med forbindelser til hvit makt-miljøet skal begå attentat, er blitt større.
– Vi har dessverre sett at antall ugjerninger har økt ute i verden, sier han og sikter til massakrene i Christchurch i New Zealand, El Paso i USA og også i Bærum.
– Her har vi personer som ikke inngår i hvit makt-miljøene, men som har tatt til seg denne typen radikal-nasjonalistiske ideer, sier Friberg.
Säpo påpeker at folk i utkantene av miljøet kan radikaliseres på internett.
På lengre sikt ser Säpo en trussel mot demokratiet, ikke minst når det begås angrep mot politikere, minoritetsgrupper og andre representanter for samfunnet.
Det er risiko for at voldsforherligende høyreekstremisme kan gå fra «noe ekstremt til noe normalt», og det drives fram av hatsk retorikk og økt polarisering, mener Friberg og legger til at hele samfunnet må være med på å imøtegå en slik utvikling i tide.
(©NTB)
Tirsdag 17. september 2019
Skoleforsker Marte Blikstad-Balas mener lærerne må gi plass til romanen i klasserommet. – Den kognitive utholdenheten går ned når man bare leser korte tekster, sier hun.
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Tirsdag 17. september 2019
• Fra noen brøt seg inn og endevendte huset til 74 år gamle Sigrid Nørstebø utenfor Rødberg i Numedal, tok det tre dager før politiet kom og gjorde undersøkelser. I mellomtida ba de henne ikke røre steinen som var kastet inn gjennom vinduet...
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
• I går gjenga Aftenposten for tredje gang i år resultatene fra en rapport om populisme utarbeidet av den svenske, markedsøkonomiske tenketanken Timbro. Rapporten har samlet data om oppslutningen til «autoritære populistpartier» i Europa, og...
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Mandag 16. september 2019
Forfatter Bjørn Sortland er bekymret for norske barns mentale kondis. – Å lese i et kvarter er blitt «helt Himalaya», sier han.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
• Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet gikk tilbake. Alle andre partier gikk fram. Det er resultatet av årets lokalvalg, som ble gjennomført mandag. Det fins en rekke lokale forklaringer på stemme­givning i hver enkelt kommune, men...
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.