Torsdag 22. august 2019
Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold
Svensk sikkerhetspoliti advarer mot økt fare for høyreekstrem vold. Hvit makt-miljøene vokser, og individer kan inspireres til attentat og voldshandlinger.
Publisert: 22 August 13:10
Svensk sikkerhetspoliti advarer mot økt fare for høyreekstrem vold. Hvit makt-miljøene vokser, og individer kan inspireres til attentat og voldshandlinger.
– Vi har en utvikling der vi ser at ideer og propaganda rundt om den høyreekstreme, voldsforherligende ideologien øker. Vår erfaring er at flere individer tar til seg dette, og det kan være personer som i dag ikke er organisert i hvit makt-miljøet, sier Säpo-sjef Klas Friberg.
Han påpeker at risikoen for at personer med forbindelser til hvit makt-miljøet skal begå attentat, er blitt større.
– Vi har dessverre sett at antall ugjerninger har økt ute i verden, sier han og sikter til massakrene i Christchurch i New Zealand, El Paso i USA og også i Bærum.
– Her har vi personer som ikke inngår i hvit makt-miljøene, men som har tatt til seg denne typen radikal-nasjonalistiske ideer, sier Friberg.
Säpo påpeker at folk i utkantene av miljøet kan radikaliseres på internett.
På lengre sikt ser Säpo en trussel mot demokratiet, ikke minst når det begås angrep mot politikere, minoritetsgrupper og andre representanter for samfunnet.
Det er risiko for at voldsforherligende høyreekstremisme kan gå fra «noe ekstremt til noe normalt», og det drives fram av hatsk retorikk og økt polarisering, mener Friberg og legger til at hele samfunnet må være med på å imøtegå en slik utvikling i tide.
(©NTB)
Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Lørdag 25. januar 2020
• Denne uka har en engere krets av rikfolk, toppsjefer og nasjonale ledere blitt fløyet inn til den sveitsiske alpelandsbyen Davos, slik tradisjonen har vært i nesten 50 år. Den britiske finansavisa Financial Times var som vanlig på plass,...
Lørdag 25. januar 2020
Venstres Abid Raja tar over som kulturminister etter partileder Trine Skei Grande. Kulturlivets aktører står klar med en lang kravliste.
Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Lørdag 25. januar 2020
Det nye arbeidslivet: I Amazons lagerhaller kan ingen høre deg skrike.
Fredag 24. januar 2020
EIENDOMSBARON: Den tidligere sosial­demokratiske topp- politikeren Ilija Batljan har tjent seg søkkrik på kjøp av offentlig eiendom i Sverige. Nå står Norge for tur.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Fredag 24. januar 2020
• «Vi tåler ikke nå å tro at vi skal gå tilbake igjen til en særnorsk lønnsutvikling», sa leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen til NTB da organisasjonen la fram sin konjunkturrapport onsdag denne uka. Tradisjonen tro maner...
Fredag 24. januar 2020
Medietilsynet er skeptisk til å gi vide fullmakter til et nytt mediestøtteråd. – Det kan være utfordrende å samle såpass mye makt på ett sted, sier direktør Mari Velsand.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.