Onsdag 21. august 2019
Kina truer med sanksjoner etter amerikansk jagerflysalg til Taiwan
Kina truer med sanksjoner overfor de amerikanske selskapene som er involvert i salget av 66 F-16-fly til Taiwan. Tirsdag godkjente USA jagerflysalget.
Publisert: 21 August 12:22
Kina truer med sanksjoner overfor de amerikanske selskapene som er involvert i salget av 66 F-16-fly til Taiwan. Tirsdag godkjente USA jagerflysalget.
– Kina tar de nødvendige grepene for å sikre våre interesser inkludert å iverksette sanksjoner mot de amerikanske selskapene som deltar i våpensalget til Taiwan, sier talsperson Gang Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.
Den taiwanske jagerflykontrakten er verdt på 8 milliarder dollar, rundt 72 milliarder kroner. Utenriksdepartementet, som var siste instans til å godkjenne salget, sa i en uttalelse tirsdag at president Donald Trump ga F16-salget grønt lys etter at Kongressen ble informert forrige uke.

KontroversieltSalg av jagerfly til Taiwan er svært kontroversielt. Kina er sterkt imot alle former for våpensalg til Taiwan, og motstanden er ekstra sterk når det gjelder salg av avanserte jagerfly.
Mandag betegnet Geng Shuang USAs våpensalg til Taiwan som et alvorlig brudd på avtaler mellom Washington og Beijing og sa at salget «utgjør alvorlig innblanding i Kinas interne anliggender».
Han ba også USA om å avbryte de godkjente jagerflysalgene, slutte å selge våpen til Taiwan og avstå fra å ha militær kontakt med Taiwan.
– Hvis ikke er USA nødt til å ta alle konsekvensene, sa Geng.

SelvstyreKina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.
I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Beijing fastholder at øya er en del av Kina og truer med å invadere dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.
USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», men har samtidig et nært militært samarbeid med Taiwan.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.