Onsdag 21. august 2019
USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan
Det amerikanske utenriksdepartementet har godkjent salg av 66 F-16-fly til Taiwan. Salget er på 8 milliarder dollar.
Publisert: 21 August 00:59
Det amerikanske utenriksdepartementet har godkjent salg av 66 F-16-fly til Taiwan. Salget er på 8 milliarder dollar.
Utenriksdepartementet, som var siste instans til å godkjenne salget, sier i en uttalelse at president Donald Trump ga grønt lys etter at Kongressen ble informert forrige uke.
Utenriksminister Mike Pompeo sier i uttalelsen at salget av jagerflyene «er i samsvar med ordningene, det historiske forholdet mellom USA og Kina». Han sier de også er i «samsvar med tidligere amerikansk politikk» og at de «følger forpliktelsene de har gitt alle parter».
Salg av jagerfly til Taiwan er svært kontroversielt. Kina er sterkt imot at andre land selger alle former for våpen til Taiwan, og motstanden er ekstra sterk når det gjelder salg av avanserte jagerfly.
Mandag sier talsperson Geng Shuang i Kinas utenriksdepartement at USAs våpensalg til Taiwan er et alvorlig brudd på avtaler mellom Washington og Beijing og «utgjør alvorlig innblanding i Kinas interne anliggender».
Han ba også USA om å avbryte de godkjente jagerflysalgene, slutte å selge våpen til Taiwan og avstå fra å ha militær kontakt med Taiwan.
– Hvis ikke er USA nødt til å ta alle konsekvensene, sa Geng Shuang.
Taiwan er ikke anerkjent internasjonalt som et eget land, selv om øya har fungert som et selvstyrt område siden splittelsen under borgerkrigen i 1949.
(©NTB)
Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.