Tirsdag 20. august 2019
Sudans overgangsråd er på plass
Demokratibevegelsen og hæren i Sudan har, to dager på overtid, kunngjort etableringen av et overgangsråd som skal styre landet fram til det holdes valg.
Publisert: 20 August 22:28
Demokratibevegelsen og hæren i Sudan har, to dager på overtid, kunngjort etableringen av et overgangsråd som skal styre landet fram til det holdes valg.
Etableringen av overgangsrådet innebærer at militærrådet som har styrt landet siden juntaens avsettelse av president Omar al-Bashir i april, dermed er oppløst.
Bashir ble avsatt etter flere måneder med folkeoppstand i form av fredelige massedemonstrasjoner mot hans regime.
Det nye overgangsrådet er innsatt i henhold til en maktfordelingsavtale mellom partene, het det i en kunngjøring tirsdag.
Rådet består av elleve medlemmer. Fem er sivile, fem kommer fra militæret, og ett rådsmedlem er uavhengig. De første 21 månedene skal rådet ledes av general Abdel-Fattah Burhan. Deretter overtar en sivil representant ledelsen i rådet de neste 18 månedene.
I tillegg skal det opprettes en regjering utnevnt av aktivistene, og en lovgivende forsamling skal være på plass innen tre måneder. Flertallet av representantene i forsamlingen skal komme fra protestbevegelsen. Etter drøyt tre år skal det holdes valg.
Rådet skulle ha blitt kunngjort søndag, men beslutningen ble utsatt i siste øyeblikk på grunn av intern strid rundt nominasjonen av en av de sivile lederne, Taha Othman.
Mandag sa han at han trekker sin nominasjon for å unngå splittelse i fagforbundet SPA, som har stått i spissen for protestbevegelsen.
(©NTB)
Mandag 18. november 2019
• Hva vil vi egentlig med Nav? Skandalen der minst 48 mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel ble offentlig kjent 28. oktober, og for hver stein Nav nå løfter opp og kikker under, dukker det opp nye saker som får antallet til å stige.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Lørdag 16. november 2019
• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British...
Lørdag 16. november 2019
Kongens dag­bøker, som han egenhendig nedtegnet fra 1906 til 1955, er prismet Tor Bomann-Larsen bruker for å skrive historien om Norge i åttebindsverket om kong Haakon og Maud, som nå avsluttes med boka «Kongen». Noen ganger er ikke kongeprismet helt...
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.