Torsdag 18. juli 2019
33 personer fryktes omkommet i påsatt brann i Kyoto
33 personer antas å ha omkommet i en påsatt brann i et animasjonsstudio i Kyoto i Japan, ifølge brannvesenet. En rekke personer er skadd og flere er savnet.
Publisert: 18 Juli 15:59
33 personer antas å ha omkommet i en påsatt brann i et animasjonsstudio i Kyoto i Japan, ifølge brannvesenet. En rekke personer er skadd og flere er savnet.
Tilstanden til flere av de skadde er kritisk, ifølge en talsmann for brannvesenet i Kyoto.
Flere av de omkomne ble funnet på taket av bygningen. Enkelte kollapset også i trappene som førte opp til taket.
Sjef Hideaki Hatta for animasjonsstudioet sier at de flere ganger har mottatt anonyme trusler. Truslene er blitt framsatt på epost.

Påsatt brannSent torsdag kveld opplyser en tjenestemann i det lokale brannvesenet at tallet på døde er oppe i 33.
– To av dem ble funnet i første etasje, elleve i andre etasje og tjue i tredje etasje og i trappen opp til taket, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået AFP.
Ytterligere 36 personer er skadd, og tilstanden er alvorlig for 10 av dem. Alle som befant seg i bygningen under brannen, er nå gjort rede for.
Brannen er den dødeligste i Japan siden en brann som brøt ut i 2001 i bydelen Kabukicho i Tokyo. 44 mennesker døde i denne brannen.
En mann er mistenkt for å ha startet brannen i animasjonsstudioet. Han skal være pågrepet og er tatt med til sykehus for behandling, ifølge den lokale tv-kanalen NHK.

Tente på væskeDet var om lag 70 personer i bygget da brannen brøt ut, ifølge brannvesenet.
Brannmannskaper ble varslet torsdag morgen lokal tid. Ifølge politiet braste en mann inn og tømte ut en væske som han så satte fyr på.
Brannen pågikk i flere timer etter at den brøt ut.

EksplosjonDet lokale politiet etterforsker hendelsen.
Mannen skal ha sagt «dere dør», før han tente på væsken. Motivet bak ildspåsettelsen er ikke kjent.
En mann som arbeidet i nærheten sier til NHK at han hørte en eksplosjon før han så flammer i bygget.
Videobilder fra stedet viser brannmannskaper som arbeider med å slukke flammer. Bygget, som huser animasjonsfirmaet Kyoto Animation, er på tre etasjer, og det er flammer i flere av etasjene.
Animasjonsstudioet har produsert tv-serier i anime-sjangeren, deriblant K-OM! og Haruhi Suzumiyas melankoli.

(©NTB)
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Torsdag 12. desember 2019
• I dag går britene til et valg landets tabloider har døpt «brexmas elections» fordi spørsmålet om EU-medlemskap har en så sentral posisjon i en valgkamp rett oppunder jul. De britiske tabloidene er ellers omtrent akkurat så hardt vinklet...
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.