Onsdag 17. juli 2019
Sudans militærjunta og protestbevegelse signerer maktdelingsavtale
Sudans militærjunta og protestbevegelse har signert en avtale om fordeling av makten, som innebærer at det blir opprettet en siviladministrasjon.
Publisert: 17 Juli 10:48
Sudans militærjunta og protestbevegelse har signert en avtale om fordeling av makten, som innebærer at det blir opprettet en siviladministrasjon.
Nestleder Mohamed Hamdan Dagalo i militærrådet omtaler avtalen som et «historisk øyeblikk» for Sudan. Den sivile administrasjonen vil bestå av seks sivile og fem representanter fra militæret.
Avtalen er et viktig steg i landets overgangsperiode etter at landets mangeårige president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren i april etter flere måneder med store demonstrasjoner.
Protestbevegelsens har fremmet krav om et sivilt styre, som ikke hadde blitt innfridd av militærjuntaen. De ønsket å beholde makt og innflytelse i en overgangsperiode. I juni ble over 100 demonstranter drept i sammenstøt.
En general leder skal styre de første 21 månedene i en overgangsperiode, mens en sivil vil styre de gjenstående 18 månedene.
I begynnelsen av juli kom partene til en enighet om et roterende lederskap fram til et valg blir holdt i landet.
(©NTB)
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Torsdag 12. desember 2019
• I dag går britene til et valg landets tabloider har døpt «brexmas elections» fordi spørsmålet om EU-medlemskap har en så sentral posisjon i en valgkamp rett oppunder jul. De britiske tabloidene er ellers omtrent akkurat så hardt vinklet...
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.