Onsdag 17. juli 2019
Sudans militærjunta og protestbevegelse signerer maktdelingsavtale
Sudans militærjunta og protestbevegelse har signert en avtale om fordeling av makten, som innebærer at det blir opprettet en siviladministrasjon.
Publisert: 17 Juli 10:48
Sudans militærjunta og protestbevegelse har signert en avtale om fordeling av makten, som innebærer at det blir opprettet en siviladministrasjon.
Nestleder Mohamed Hamdan Dagalo i militærrådet omtaler avtalen som et «historisk øyeblikk» for Sudan. Den sivile administrasjonen vil bestå av seks sivile og fem representanter fra militæret.
Avtalen er et viktig steg i landets overgangsperiode etter at landets mangeårige president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren i april etter flere måneder med store demonstrasjoner.
Protestbevegelsens har fremmet krav om et sivilt styre, som ikke hadde blitt innfridd av militærjuntaen. De ønsket å beholde makt og innflytelse i en overgangsperiode. I juni ble over 100 demonstranter drept i sammenstøt.
En general leder skal styre de første 21 månedene i en overgangsperiode, mens en sivil vil styre de gjenstående 18 månedene.
I begynnelsen av juli kom partene til en enighet om et roterende lederskap fram til et valg blir holdt i landet.
(©NTB)
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Onsdag 21. august 2019
• I en usedvanlig hard kommentar om Norges forhold til Russland advarer Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no mot russisk påvirkning av norsk opinion. Kommentaren er skrevet i kjølvannet av den store russiske militærøvelsen utenfor Norge,...
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.