Tirsdag 18. juni 2019
FN krever uavhengig granskning etter Mursis død
FNs menneskerettighetskontor krever en uavhengig granskning av hva som førte til at Egypts ekspresident Mohamed Mursi døde i fangenskap.
Publisert: 18 Juni 17:23
FNs menneskerettighetskontor krever en uavhengig granskning av hva som førte til at Egypts ekspresident Mohamed Mursi døde i fangenskap.
– Ethvert plutselige dødsfall i fangenskap bør følges opp med en umiddelbar, upartisk, grundig og transparent etterforskning gjennomført av en uavhengig instans for å klargjøre dødsårsaken, sier Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter.
Mursi døde brått under et rettsmøte mandag, nesten seks år etter at han ble styrtet i et militærkupp og pågrepet. Han ble valgt til president i 2012 etter massedemonstrasjonene under den arabiske våren og ble med det Egypts første sivile og demokratisk valgte president.
– Det er blitt uttrykt bekymringer når det gjelder forholdene som Mursi satt fanget under, deriblant tilgangen til adekvat medisinsk hjelp, så vel som tilstrekkelig tilgang til advokater og familie under de nesten seks årene han satt fengslet, sier Colville.
Han peker også på at Mursi tilsynelatende satt isolert i lang tid.
Ifølge Colville må etterforskningen omfatte alle sider ved myndighetenes behandling av Mursi for å finne ut om forholdene han satt fanget under innvirket på dødsfallet.
Statsstyrte egyptiske medier har meldt at Mursi døde av hjerteinfarkt.
Han ble gravlagt få timer etter at han døde med den nærmeste familien til stede. Myndighetene sa nei til en offentlig begravelse.
(©NTB)
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.
Torsdag 17. oktober 2019
LETTET: Etter harde slag på Fellesforbundets landsmøte vant EØS-tilhengerne med 300 mot 218 stemmer. Men de krever utredning av alternativer til EØS.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Torsdag 17. oktober 2019
• Fellesforbundet vedtok på slutten av sitt seks dager lange landsmøte å utrede alternativer til EØS-avtalen. Forslaget som ble vedtatt var fremmet av forbundets representantskap i et forsøk på å stilne EØS-motstanderne og hindre et...
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Onsdag 16. oktober 2019
• Fellesforbundets landsmøte, som avsluttes på Folkets Hus i Oslo i dag, har vært en oppvisning av styrken norsk fagbevegelse representerer. 500 delegater har vært samlet i fem dager til intense politiske og faglige diskusjoner – ofte til...