Tirsdag 18. juni 2019
FN krever uavhengig granskning etter Mursis død
FNs menneskerettighetskontor krever en uavhengig granskning av hva som førte til at Egypts ekspresident Mohamed Mursi døde i fangenskap.
Publisert: 18 Juni 17:23
FNs menneskerettighetskontor krever en uavhengig granskning av hva som førte til at Egypts ekspresident Mohamed Mursi døde i fangenskap.
– Ethvert plutselige dødsfall i fangenskap bør følges opp med en umiddelbar, upartisk, grundig og transparent etterforskning gjennomført av en uavhengig instans for å klargjøre dødsårsaken, sier Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter.
Mursi døde brått under et rettsmøte mandag, nesten seks år etter at han ble styrtet i et militærkupp og pågrepet. Han ble valgt til president i 2012 etter massedemonstrasjonene under den arabiske våren og ble med det Egypts første sivile og demokratisk valgte president.
– Det er blitt uttrykt bekymringer når det gjelder forholdene som Mursi satt fanget under, deriblant tilgangen til adekvat medisinsk hjelp, så vel som tilstrekkelig tilgang til advokater og familie under de nesten seks årene han satt fengslet, sier Colville.
Han peker også på at Mursi tilsynelatende satt isolert i lang tid.
Ifølge Colville må etterforskningen omfatte alle sider ved myndighetenes behandling av Mursi for å finne ut om forholdene han satt fanget under innvirket på dødsfallet.
Statsstyrte egyptiske medier har meldt at Mursi døde av hjerteinfarkt.
Han ble gravlagt få timer etter at han døde med den nærmeste familien til stede. Myndighetene sa nei til en offentlig begravelse.
(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.