Tirsdag 18. juni 2019
USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten
Det amerikanske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse mandag at de vil sende ytterligere 1.000 soldater til Midtøsten for å være i forsvar mot Iran.
Publisert: 18 Juni 01:33
Det amerikanske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse mandag at de vil sende ytterligere 1.000 soldater til Midtøsten for å være i forsvar mot Iran.
Opplysningen fra Pentagon kommer etter flere dagers eskalering av ordkrigen mellom USA og Iran.
Ifølge amerikanske talsmenn er styrkeøkningen i området nødvendig for å være beredt til å møte en økende trussel fra Iran. Den økte beredskapen vil bestå av væpnede tropper og mere personell for økt overvåking og etterretning i regionen.

– Ønsker ikke konfliktFungerende forsvarsminister Patrick Shanahan sa i uttalelsen at den økte militære tilstedeværelsen vil være for å forsvare amerikanske interesser.
– USA vil ikke gå inn i en konflikt med Iran, sa Shanahan, og begrunnet utplasseringen av flere soldater med at de skulle øke sikkerheten for militærstyrkene som allerede er utplassert i regionen.
Den økte spenningen mellom USA og Iran kommer etter at Iran mandag opplyste at lageret av anriket uran vil overstige den fastsatte grensen på 300 kilo innen 27. juni. Samtidig beskylder USA landet for å stå bak angrepene mot flere tankskip i Omanbukta de siste dagene. Iran har på sin side hevdet at det er USA som har angrepet skipene.

Spent om uranGrensen på 300 kilo er fastsatt i atomavtalen som Iran inngikk med USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Kina og Russland i 2015. Den legger sterke begrensninger på Irans atomprogram slik at det ikke skal kunne brukes til å produsere atomvåpen. Til nå har IAEA kunnet fastslå at Iran har holdt seg til avtalen.
I fjor kunngjorde president Donald Trump at han ville trekke USA fra avtalen. Han innførte strenge sanksjoner mot Iran. Mandagens uttalelse fra Iran tolkes som en bekreftelse på at også Iran nå er fast bestemt på å bryte avtalen.
Tidligere mandag ba Tyskland, Frankrike og Storbritannia Iran om ikke å lagre mer uran enn hva landene ble enige om da atomavtalen ble inngått.
(©NTB)
Mandag 18. november 2019
• Hva vil vi egentlig med Nav? Skandalen der minst 48 mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel ble offentlig kjent 28. oktober, og for hver stein Nav nå løfter opp og kikker under, dukker det opp nye saker som får antallet til å stige.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Lørdag 16. november 2019
• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British...
Lørdag 16. november 2019
Kongens dag­bøker, som han egenhendig nedtegnet fra 1906 til 1955, er prismet Tor Bomann-Larsen bruker for å skrive historien om Norge i åttebindsverket om kong Haakon og Maud, som nå avsluttes med boka «Kongen». Noen ganger er ikke kongeprismet helt...
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.