Tirsdag 18. juni 2019
Abbasi-søsknene gjenforent med moren
Abbasi-søsknene er gjenforent med moren på Akershus universitetssykehus etter at de tirsdag ettermiddag landet på Oslo lufthavn.
Publisert: 18 Juni 19:54
Abbasi-søsknene er gjenforent med moren på Akershus universitetssykehus etter at de tirsdag ettermiddag landet på Oslo lufthavn.
Lars Haltbrekken, som fungerer som familiens talsperson, forteller at søsknene er slitne etter de siste dagenes opplevelser, men at de er glad for å være tilbake i landet.
– Jeg har møtt Yasin, den eldste av de tre søsknene. Det er noen veldig tøffe døgn de har vært gjennom, hvor de har blitt fraktet med tvang fra Trondheim. Moren ble bevisstløs og sendt hjem. Man kan jo bare forestille seg selv å være barn å se sin mor syk, for så bli sendt tilbake til Norge. Men de er glad for å være i Norge igjen, sier Haltbrekken til pressen utenfor Akershus Universitetssykehus, hvor de tre søsknene er ankommet.

Følger opp sakenHaltbrekken, som er stortingsrepresentant for SV, sier saken vil bli fulgt opp videre, og at det vil bli fremmet et forslag om en endret asylpolitikk.
– Vi kommer nå til å be justisministeren om å redegjøre for denne utkastelsen, det lovet han Stortinget i går. Så kommer vi til å fremme et forslag om en langt mer medmenneskelig asylpolitikk enn det vi har i dag. Denne saken viser i all sin grusomhet hvor umenneskelig norsk asylpolitikk kan være, sier han.
Haltbrekken understreket like før søsknene landet, at de har behov for ro.

Til TrondheimFamiliens bistandsadvokat, Erik Vatne, sier til NTB at planen er at familien skal være i Oslo-området fram til de drar til Trondheim onsdag formiddag, men understreker at det avhenger av morens helsetilstand.
Tirsdag ble det klart at også de tre søsknene skulle sendes tilbake til Norge etter at Afghanistan sa nei til å ta dem imot.
Abbasi-familien, mor og tre søsken på 16, 20 og 22 år, ble hentet av politiet lørdag morgen og senere satt på fly til Afghanistan via Istanbul. Moren var bevisstløs på hele turen til Istanbul og ble av helsemessige årsaker returnert til Norge mandag.
(©NTB)
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Fredag 22. november 2019
Tiril Broch Aakre og Trude Lorentzen har begge skrevet om sine mødres selvmord, men i hver sin sjanger. – I dag ville jeg trolig valgt romanen, sier Lorentzen.
Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Fredag 22. november 2019
• Alle partiene på rødgrønn side har nå presentert sine alternative budsjetter. Det er forskjeller og uenigheter – for eksempel mellom MDG og Sp i avgiftspolitikken – likevel trer det fram et tydelig felles verdigrunnlag. Det tydeligste...
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.