Torsdag 13. juni 2019
Trump ville tatt imot ødeleggende info om motstandere
FBI vil vite det om utenlandske krefter blander seg i valgkampen neste år i USA, men president Trump sier han ville tatt imot info om motstandere uten å varsle.
Publisert: 13 Juni 03:52
FBI vil vite det om utenlandske krefter blander seg i valgkampen neste år i USA, men president Trump sier han ville tatt imot info om motstandere uten å varsle.
Uttalelsene falt i et intervju med ABC News i Det ovale kontor i Det hvite hus onsdag, der presidenten ble spurt om valgkampapparatet hans ville sagt ja til å ta imot negativ informasjon, drittpakker, fra utenlandske kilder som Kina eller Russland, eller om han ville overlevere informasjonen til FBI.
– Jeg tror kanskje du gjør begge deler. Jeg tror kanskje du ville ønske å lytte, det er ikke noe galt i å lytte, begynte Trump, som for øyeblikket granskes av Kongressen for anklager om valgkampinnblanding fra russisk side i 2016. Russland-granskingen har preget hele presidentperioden hans.
Så ble han presset av reporteren, og innrømmet at han ville tatt imot informasjonen.
– Det er ikke innblanding. De har informasjon. Jeg tror jeg ville tatt det, sier Trump i intervjuet.
– Hvis noen ringte fra et land, Norge: «vi har informasjon om motstanderen din». Åh, jeg tror jeg ville ønsket å høre det, sier Trump.

Sjokkert demokratUttalelsene vekker umiddelbar harme i USA, og en av dem som først reagerte er Demokratenes leder i justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler. Han sier han er sjokkert og spør hvorfor presidenten vil sette seg i gjeld til utenlandske krefter ved å ta imot informasjon.
Trump blir i intervjuet også spurt hvorfor FBI-sjef Christopher Wray sier det er galt å ta imot slik informasjon fra utenlandske kilder. Wray har uttalt at byrået vil vite om alle forsøk fra utlandet på å blande seg inn i valgkampen. Presidenten sier at FBI-sjefen tar feil.
– For å være ærlig, så er det ikke sånn det foregår i livet, sier Trump.

FBI? Nei takkTrump deler også høyt sine tanker om hvorvidt han ville gått til FBI og verdien av det:
– Hvis jeg trodde det var noe galt, ville jeg gått kanskje til FBI. Men når noen kommer med undersøkelser om motstandere, ikke sant, «åh, la oss ringe FBI». FBI har ikke nok agenter til å ta seg av det, sier Trump.
Han støtter sitt eget standpunkt med å si at flere kongressmenn tenker som ham og tar imot informasjon.
– De gjør det alle sammen, de har alltid gjort det, og det er sånn det er. Det kalles «oppo research», sier Trump.
– Jeg skal si deg én ting, jeg har sett mye i mitt liv. Jeg tror ikke jeg har ringt FBI en eneste gang. I hele mitt liv. Du ringer ikke FBI. Du kaster folk ut av kontoret ditt, det er det du gjør, sier Trump.
(©NTB)
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Onsdag 19. juni 2019
• Leder i Manifest tankesmie Magnus Marsdal tok i gårsdagens avis til orde for at SV og Rødt bør inngå en forpliktende avtale om politikk de ønsker gjennomslag for, før de vil støtte en ny regjering. Han mener det vil gi partiene sterkere...
Onsdag 19. juni 2019
Unni Lindell fikk romanroyalty da hun ga ut sak­prosabok hos Aschehoug. Forlaget avviser at forfatteren har fått en spesialavtale.
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...