Torsdag 13. juni 2019
Trump ville tatt imot ødeleggende info om motstandere
FBI vil vite det om utenlandske krefter blander seg i valgkampen neste år i USA, men president Trump sier han ville tatt imot info om motstandere uten å varsle.
Publisert: 13 Juni 03:52
FBI vil vite det om utenlandske krefter blander seg i valgkampen neste år i USA, men president Trump sier han ville tatt imot info om motstandere uten å varsle.
Uttalelsene falt i et intervju med ABC News i Det ovale kontor i Det hvite hus onsdag, der presidenten ble spurt om valgkampapparatet hans ville sagt ja til å ta imot negativ informasjon, drittpakker, fra utenlandske kilder som Kina eller Russland, eller om han ville overlevere informasjonen til FBI.
– Jeg tror kanskje du gjør begge deler. Jeg tror kanskje du ville ønske å lytte, det er ikke noe galt i å lytte, begynte Trump, som for øyeblikket granskes av Kongressen for anklager om valgkampinnblanding fra russisk side i 2016. Russland-granskingen har preget hele presidentperioden hans.
Så ble han presset av reporteren, og innrømmet at han ville tatt imot informasjonen.
– Det er ikke innblanding. De har informasjon. Jeg tror jeg ville tatt det, sier Trump i intervjuet.
– Hvis noen ringte fra et land, Norge: «vi har informasjon om motstanderen din». Åh, jeg tror jeg ville ønsket å høre det, sier Trump.

Sjokkert demokratUttalelsene vekker umiddelbar harme i USA, og en av dem som først reagerte er Demokratenes leder i justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler. Han sier han er sjokkert og spør hvorfor presidenten vil sette seg i gjeld til utenlandske krefter ved å ta imot informasjon.
Trump blir i intervjuet også spurt hvorfor FBI-sjef Christopher Wray sier det er galt å ta imot slik informasjon fra utenlandske kilder. Wray har uttalt at byrået vil vite om alle forsøk fra utlandet på å blande seg inn i valgkampen. Presidenten sier at FBI-sjefen tar feil.
– For å være ærlig, så er det ikke sånn det foregår i livet, sier Trump.

FBI? Nei takkTrump deler også høyt sine tanker om hvorvidt han ville gått til FBI og verdien av det:
– Hvis jeg trodde det var noe galt, ville jeg gått kanskje til FBI. Men når noen kommer med undersøkelser om motstandere, ikke sant, «åh, la oss ringe FBI». FBI har ikke nok agenter til å ta seg av det, sier Trump.
Han støtter sitt eget standpunkt med å si at flere kongressmenn tenker som ham og tar imot informasjon.
– De gjør det alle sammen, de har alltid gjort det, og det er sånn det er. Det kalles «oppo research», sier Trump.
– Jeg skal si deg én ting, jeg har sett mye i mitt liv. Jeg tror ikke jeg har ringt FBI en eneste gang. I hele mitt liv. Du ringer ikke FBI. Du kaster folk ut av kontoret ditt, det er det du gjør, sier Trump.
(©NTB)
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Torsdag 19. september 2019
• Er det nå over for den lengst­sittende statsministeren i Israels historie, Benjamin Netanyahu? Det får vi antakeligvis ikke vite på en god stund. De jevne resultatene etter nyvalget på tirsdag viser at den politiske situasjonen i Israel er...
Onsdag 18. september 2019
• Lørdag for halvannen uke siden sto en gruppe foreldre viftende med flagget til Ukrainas marine på Boryspil lufthavn utenfor Kiev for å ta imot sine sønner. De hadde vært i fangenskap siden i fjor da Russland tok tre ukrainske fartøy i...
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.