Torsdag 13. juni 2019
Høyesterett i Ecuador sier ja til homoekteskap
Ecuadors høyeste rettsinstans har gitt to homofile par lov til å gifte seg. Anerkjennelsen av likekjønnede ekteskap i praksis kan føre til lovendring.
Publisert: 13 Juni 02:48
Ecuadors høyeste rettsinstans har gitt to homofile par lov til å gifte seg. Anerkjennelsen av likekjønnede ekteskap i praksis kan føre til lovendring.
Avgjørelsen blir sett som en milepæl for det katolske landet. Etter lang kamp i rettssystemet kunngjorde høyesterett i Ecuador onsdag avgjørelsen om at de to parene kan gifte seg. Dommerne stemte i favør av de fire saksøkerne, med fem mot fire stemmer, etter en lukket behandling i retten.
En av saksøkerne, Efraín Soria, sier til nyhetsbyrået AP at han og kjæresten Xavier Benalcázar straks vil gå i gang med å planlegge bryllupet og at avgjørelsen er en glede for «hele vårt miljø og hele Ecuador».
Det er ikke umiddelbart klart hvilken betydning avgjørelsen får på sikt, men flere ser på den som en anerkjennelse av likekjønnede ekteskap som legger grunnlaget for en lovendring.
Ecuador vil i så fall følge en håndfull andre latinamerikanske land som har anerkjent likekjønnede ekteskap allerede, inkludert Mexico, Brasil og Argentina.
I alt har 29 land tillatt vielser av likekjønnede, ifølge den amerikanske nettsiden Pew Research Center. Nederland var først ute og vedtok loven allerede i 2001, mens Norge var det sjette landet i verden, da vi som innførte felles ekteskapslov i 2008, etter Belgia, Canada, Spania og Sør-Afrika.
I mai ble Taiwan det første asiatiske land som legaliserte likekjønnede ekteskap, til tross for at et flertall i befolkningen var imot dette ved en folkeavstemning i 2018.
(©NTB)
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Onsdag 19. juni 2019
• Leder i Manifest tankesmie Magnus Marsdal tok i gårsdagens avis til orde for at SV og Rødt bør inngå en forpliktende avtale om politikk de ønsker gjennomslag for, før de vil støtte en ny regjering. Han mener det vil gi partiene sterkere...
Onsdag 19. juni 2019
Unni Lindell fikk romanroyalty da hun ga ut sak­prosabok hos Aschehoug. Forlaget avviser at forfatteren har fått en spesialavtale.
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...